Autor Wątek: Jak aktywowac uklad RAA, polepszyc krazenie, podwyzszyc  (Przeczytany 1693 razy)

Offline schorowany_89

• Nowy
  • *
Jak aktywowac uklad RAA, polepszyc krazenie, podwyzszyc
« dnia: Kwietnia 26, 2024, 13:14:11 »
Czy jest cos co wzmacnia potas lub działanie układu RAA lub przynajmniej aldosteronu?

Wszedzie tylko pisza jak go blokowac by obnizac cisnienie a mnie interesuje jak cisnienie podwyzszyć.

Lukrecja nie dziala tak jak trzeba, u mnie oslabia cisnienie, ze czuje sie gorzej, moze przez to ze dziala tylko na sod.

Moze radzic sobie za pomoca adrenomimetykow? yerba slabo dziala , kawa nic nie robi tylko czuje sie po niej jeszcze bardziej odwodniony. Koka oczywiscie niedostepna a skoro dziala na chorobe wysokogorska to byla by pewnie dobra.

Czytalem o monotlenku azotu ale nie ma nigdzie inhalatorow  a sam nie wiem jak zrobic taki generator azotu poprawiajacy krazenie. Zwykly azot N2O uzywany np do robienia bitej smietany nic nie pomaga. Musi byc NO monotlenek.

Azotany z burakow nic nie robia, ciekawi mnie co by robila stosowana kiedys w dawnych czasach nitrogliceryna. Ale do tego pewnie trzeba sprawnej watroby  bo np suplement azotowy - Agmatyna nic nie pomaga a nawet pogarsza samopoczucie - czuje sie jakis struty po tym.

"Agmatyna, która jest metabolitem argininy, stanowi jeszcze lepszy stymulator produkcji tlenku azotu i zwiększa pompę mięśniową. NO rozszerzając naczynia"
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2024, 13:19:59 wysłana przez schorowany_89 »

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Jak aktywowac uklad RAA, polepszyc krazenie, podwyzszyc
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 26, 2024, 14:01:51 »
Coś Ci się pomyliło - tlenek azotu obniża ciśnienie, bo rozszerza naczynia krwionośne:  ''NO ​​rozluźnia wewnętrzne mięśnie naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzenie, w ten sposób tlenek azotu zwiększa przepływ krwi i obniża ciśnienie krwi."
Wzięte z:
https://treningoddechowy.pl/tlenek-azotu-w-walce-z-infekcjami-i-bolem-miesni
Może być, że masz właśnie za duży poziom tlenku azotu - suplementacja rzeczy podnoszących poziom NO pogarsza Twoje samopoczucie, więc potrzebne byłoby działanie w przeciwną stronę.

Offline schorowany_89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 27, 2024, 19:00:41 »
Mi chodzi ogolnie o usprawnienie czyli np podwyzszenie cisnienia sprawia ze krew lepiej krazy. Rozszerzenie naczyn to tez usprawnienie , ktore sprawia ze cisnienie sie obniza bo jest dobry przeplyw. I to rozszerzenie czyli tzw pompa zylna zauwazylem ze jest lepsza niz wyzsze cisnienie czy wysoki puls. Wyzsze cisnienie tez oczywiscie polepsza przeplyw.

Przede wszystkim chodzi mi o uzyskanie tej tzw pompy zylnej czyli zeby zyly nie byly takie zapadniete bo obecnie trudno mi nawet z dloni pobrac. Czyli o ten efekt tlenku azotu. Ale azotany z zywnosci nic nie pomagaja.

Offline DamianD

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 28, 2024, 21:45:35 »
Ale może napisz tu o co dokładnie chodzi, czy chodzi o samo ciśnienie, a może masz inne objawy lub problemy? Bo jednak na dany problem można podejść na różne sposoby.

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 01, 2024, 00:43:46 »
Ciekawy temat do dyskusji i dużo kwestii równocześnie, równoczesnych pytań. Kwestie na start, (za: Mi chodzi ogolnie o usprawnienie czyli np podwyzszenie cisnienia) zapisałbym tak, jeśli Inicjujący wątek pozwoli :
1. Czy są zioła podwyższające ciśnienie krwi? oraz
2. Czy są zioła zwiększające strumień, objętość przepływającej krwi?
3. Proponowałbym początkowo zawęzić temat, że chodzi o podniesienie tych parametrów układu krążenia na pewien okres dnia. (Choć można by potem dopisać pytania, jak wyleczyć się z niskiego ciśnienia krwi i/lub niskiego pulsu?)
Z zastrzeżeniem: kawa, koka, lukrecja, tlenek azotu, azotany - nie wchodzą w dyskusję dalszą.
Jak dla mnie, tak postawione rozpoczęcie, to wywołanie tematyki ziół kardiologicznych. I zgodziłbym się, że najczęściej opisywane są sytuacje, celujące w obniżanie tych parametrów. Natomiast podwyższające te parametry, chyba są mniej omawiane, co czyli tematykę wątku dodatkowo atrakcyjną!

Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 01, 2024, 13:42:32 »

1. Czy są zioła podwyższające ciśnienie krwi?

Wg literatury zioła podwyższające ciśnienie:
rozmaryn lekarski,

łagodne podnoszące ciśnienie: tymianek, macierzanka, krwawnik, rumianek, serdecznik, owoc róży, tasznik, korzeń kozłka lekarskiego, korzeń lubczyku, melisa, nawłoć

regulujące ciśnienie: głóg dwuszyjkowy, imbir, żen-szeń syberyjski,

Offline schorowany_89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 02, 2024, 16:23:54 »
"Czy są zioła zwiększające strumień, objętość przepływającej krwi?"
to jest chyba dobrze ulozone pytanie, bo zyly mam takie cienkie ze trudno krew pobrac tzn "znalezc zyle"

Moze problemem jest mala zawartosc wody we krwi. Staram sie nawadniac dobrze, pamietac o sodzie potasie wapniu.
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2024, 16:44:34 wysłana przez schorowany_89 »

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 03, 2024, 00:14:01 »
"Czy są zioła zwiększające strumień, objętość przepływającej krwi?"
Dziękuję za Twój wpis. Krok do przodu. Teraz ująłbym to tak:

1. Czy są zioła podwyższające ciśnienie krwi?
2. Czy są zioła zwiększające siłę skurczową mięśnia sercowego?
3. Czy są zioła zwiększające pojemność wyrzutową serca?
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 04, 2024, 13:47:09 »
bo zyly mam takie cienkie ze trudno krew pobrac tzn "znalezc zyle"
To raczej nie ma nic wspólnego z ciśnieniem. Ja mam żyły na wierzchu i nigdy problemu ze znalezieniem żyły przy pobieraniu krwi u mnie nie było, a mam niskie ciśnienie. Z tym, że moje żyły są bardzo słabe i łatwo pękają. W szpitalu mieli spory problem, gdy byłam na kroplówkach, bo co chwila żyła pękała i musieli się wkłuwać w inne miejsce. Poza tym żyły na dłoniach i palcach od czasu do czasu pękają mi tak po prostu bez powodu.
Czy u ciebie też występuje taka kruchość naczyń krwionośnych? I jakie masz tętno? Bo ja np. przy niskim ciśnieniu mam przeważnie podwyższone tętno.
Przy słabo widocznych żyłach trzeba przede wszystkim dobrze się nawadniać, dużo ruszać i trzymać w cieple, bo żyły wychodzą właśnie pod wpływem ciepła, a także ruchu i wysiłku.
« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2024, 13:50:43 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 06, 2024, 19:06:05 »
Pojawiło się pojęcie "pompa żylna". Aby ją uruchomić, czyli usunąć obrzęki i zastoje, to trzeba najpierw trochę pooddychać brzuchem / przeponą, (4-5 wdechów brzuchem i głębokich WYDECHÓW) by odpompować to, co tam się zgromadziło. Potem przez kilkanaście minut wszelkie ćwiczenia na mięśnie łydek i ud, najlepiej leżąc i w odciążeniu, czyli gumy treningowe, a nie rower. Można wyciskać dla urozmaicenia pompki, ale przy wyciskaniu ma być wydech Instynktownie przy wysiłku się napinamy i zatrzymujemy oddech, a tu ma być na odwrót - rozluźnienie przy wydechu. Karatecy w takim momencie krzyczą - na to samo wychodzi. Co kilka minut łyk wody i na chwilę (kilka-kilkanaście sekund) na nogi zimny ręcznik z lodówki, by schłodzić skórę i żyły. Chodzi nam o przywrócenie pracy mięśni żył, a nie o dopracowanie się widowiskowych żylaków.

Dodatkowo, wszystko, co wzmacnia serce i krążenie, np witamina C, koenzym Q10, wszelkie czarne owoce.

Z ziół: łopian, lucerna, wierzbówka, babka, brzoza, rdest ptasi, kwiaty kasztanowca (teraz!). Warto rozważyć stary, herbapolowski Cardiosan z konwalią i żarnowcem. Jeśli masz, to stosuj mumijo.

Możesz kombinować z aromaterapią:
Olejki eteryczne z lawendy hyzopu i pomarańczy 2:1:2 wdychać po 1-3 min 2 x dziennie - 1 kropla na serwetkę, zapach ma się podobać. Nie wąchać z butelki, bo się zawartość zepsuje / utleni
Na noc krem z olejkami eterycznymi: jodły, jałowca, geranium, cytryny, wawrzynu, lawendy, goździków
cytryna, pomarańcza - i znów - zapach ma się Tobie podobać.

Podniesienie ciśnienia przy chorobliwie niskim nie jest proste - nie chodzi o chwilowe podbicie, które może jeszcze wpędzi w kłopoty, ale o ogólną poprawę stanu energetycznego człowieka.

Pozdrowienia :-)

Offline schorowany_89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 08, 2024, 20:16:02 »
Kruchosci naczyn nie mam.

Mam caly czas podobne niskie cisnienie np 100 / 60, wydaje sie byc dobre ale ja sie czuje przez te zapadniete zyly cienkie bardzo slabo. Moze mi brakuje ilosciowo krwi, ale tego zmierzyc sie nie da.

Co istotne w moim problemie mam caly czas takie cisnienie - w sensie ze gdy jest wysilek fizyczny to ono sie nie podnosi a jedyne co sie dzieje to -- podwyzsza sie sam puls np do 150, raz bylo prawie 160. Poza podniesieniem pulsu co odczuwam to dretwieje mi no twarz i konczyny lub jedna, bladosc i czasem nawet zazielenienie, niedobrze i mglisto przed oczami chlod odczuwalny z niedokrwienia. Po okolo godzinie puls schodzi do 120, a pozniej po nastepnej godzinie do 95 i sie tak juz utrzymywal ostatnio.

Podczas tego stanu jest tez niemiarowosc i jakby czasem dlawienie sie w sercu .
Na ekg wyszly te niemiarowosci i obnizenia sie dziwne ale lekarz w Ochojcu uznal ze ja jestm mlody i ze to pewnie nerwy... odeslal do psychiatry. To samo bylo u lekarza w Chorzowie sportowego w dodatku.

To jest jakby brak sily jakby energii ATP tej swobodnie krazacej zasilajacej organy i zyly o ktorej pisal dr Kwasniewski. Bo podczas wysilku zamiast uklad krwionosny sie rozruszac i nabrac napędu tak jakby to sie wszystko wtedy oslabia i cisnienie wrecz slabnie a podwysza sie jedynie puls by nadrobic i sie robie zielony z niedokrwienia.

Ale lekarzom nie bylem wstanie tlumaczyc o co moze chodzic wiec brak wspolpracy byl bo oni po 2 zdaniach maja nawyk niesluchania i przerwania gadania. Jedna lekarka byla nawet agresywna.

Mialem 3x robione echo serca badanie doppler i stwierdzono ze jest fizycznie zdrowe.

Dopller nerek i tetnic nerkowych jak mialem to lekarka tylko odnotowala ze nie widac tetnicy nerkowej.

Wszystko jakby bez energii zapadniete.

Co u mnie jest ciekawe badania sa prawidlowe we krwi. Jedynie z tego co pamietam to zawsze cholesterol byl dziwnie nieski pomimo tego ze nie unikam zoltek ani sera zoltego bo sie po tym troche lepiej czuje fizycznie.

Kreatynina niska ale w normie i mocznik tez niski ale w normie.

Watrobowe badania dobre. Hormony wszystkie we krwi dobre nawet te nadnerczowe. Jedynie stwierdzono jeszcze w moczu ze nie da sie oznaczyc aldosteronu i adrenaliny.

Elektrolity we krwi tez zawsze dobrze wychodza.
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2024, 20:26:39 wysłana przez schorowany_89 »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 08, 2024, 21:41:21 »
...

To jest jakby brak sily jakby energii ATP tej swobodnie krazacej zasilajacej organy i zyly o ktorej pisal dr Kwasniewski. Bo podczas wysilku zamiast uklad krwionosny sie rozruszac i nabrac napędu tak jakby to sie wszystko wtedy oslabia i cisnienie wrecz slabnie a podwysza sie jedynie puls by nadrobic i sie robie zielony z niedokrwienia.

Ale lekarzom nie bylem wstanie tlumaczyc o co moze chodzic wiec brak wspolpracy byl bo oni po 2 zdaniach maja nawyk niesluchania i przerwania gadania. Jedna lekarka byla nawet agresywna.
...

:) Powołujesz się u lekarzy na dr Kwaśniewskiego i jego teorie i dziwisz się, że nie chcą tego słuchać. Nie ma czegoś takiego jak "energia ATP swobodnie krążąca i zasilająca organy" - to wymysł Kwaśniewskiego. ATP jest produkowane przez mitochondria bezpośrednio w komórkach organizmu - tam gdzie jest potrzebne i nie jest transportowane gdzie indziej.
Chcesz coś zrobić dla siebie to zadbaj o swoją osobistą produkcję energii - tymi sprawami zajmuje się medycyna mitochondrialna. Basia też to sugeruje.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 09, 2024, 11:56:09 »
Co istotne w moim problemie mam caly czas takie cisnienie - w sensie ze gdy jest wysilek fizyczny to ono sie nie podnosi a jedyne co sie dzieje to -- podwyzsza sie sam puls np do 150, raz bylo prawie 160. Poza podniesieniem pulsu co odczuwam to dretwieje mi no twarz i konczyny lub jedna, bladosc i czasem nawet zazielenienie, niedobrze i mglisto przed oczami chlod odczuwalny z niedokrwienia.
Po nieco intensywniejszych lub dłużej trwających ćwiczeniach miałam podobnie. Robiło mi się słabo, miałam mdłości i szum w uszach, a do tego popadałam w chandrę. Zawsze mnie dziwiło, że niby ćwiczenia mają wyzwalać endorfiny, poprawiać humor, dodawać energii. U mnie zawsze było na odwrót.
Ktoś mi doradził, aby przed ćwiczeniem zjeść batonika albo przedtreningówkę i to bardzo pomogło. Nadal nie odczuwam żadnych endorfin, ale przynajmniej nie wpadam w takiego doła jak wcześniej. Druga sprawa, to trzeba jednak ćwiczyć we własnym tempie i nie przesadzać, żeby nie doprowadzić do takiego stanu. Niemniej ćwiczenie bez przedtreningówki zawsze wywołuje u mnie pogorszenie nastroju i ogólny spadek energii. Może więc wypróbuj taki sposób? Z tym, że trzeba najpierw dobrze przeanalizować skład, bo te produkty często mają niestety dość syfiaste dodatki. No i też lepiej nie przesadzać z kofeiną, skoro podejrzewasz problemy sercowe. U mnie na przyspieszony puls i wzmocnienie pracy serca pomagają krople nasercowe oraz potas. Bardzo też polecam Tabletki tonizujące Labofarm - są zarejestrowane jako lek
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2024, 12:00:05 wysłana przez qwerta »

Offline schorowany_89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 25, 2024, 03:09:16 »
Zapytalem na grupie choroby Addisona:
czy sa jakies hormony ktore sa odpowiedzialne nie za samo zatrzymanie wody w organizmie tylko za objetosc krwi krazacej, ze
- jest jej malo i zyly sa zapadniete niewidoczne, slabe cisnienie nadrabiane szybkim pulsem
- lub ze jest duzo i wszytstko dobrze krazy i zyly sa normalne

dostalem odpowiedz:
za objętość płynów w łożysku naczyń odpowiada mineralokortykoid. Chory na niedoczynność nadnerczy (nie każdy, zależy od ciśnienia i utraty soli) przyjmuje jego substytut w postaci Cortineffu. On też odpowiada za elastyczność naczyń, tak by kurczyły się podczas przepływu krwi. Gdy jest go za mało, ciśnienie spada, a organizm poprzez szybką akcję serca próbuje utrzymać właściwe ukrwienie i podaż tlenu do mózgu.

Spytalem sztuczna inteligencje chatgpt o to i odpisal podobnie.
oraz ze
Długotrwałe stosowanie lukrecji może prowadzić do retencji sodu i wody oraz utraty potasu, co przypomina działanie aldosteronu.

Nie wiem jak to ogarnac bo lukrecja mi chyba nie pomaga czuje sie po niej nawet gorzej, tzn jakby odwodniony i slabszy puls. Czyli chyba jedyne co robi to zatrzymuje sod. A trzeba go chyba jeszcze hormonem jakby przedostac do naczyn bo inaczej moze on (sod) odwodnic mniejsze naczynia. Tak jak to robi insulina z cukrem tzn jest kluczem do komorki- tak ja to rozumiem.

Chatgpt napisal tez ze;
Erytropoetyna (EPO): Produkowana głównie przez nerki, stymuluje produkcję czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Zwiększenie poziomu EPO może prowadzić do wzrostu objętości krwi krążącej poprzez zwiększenie ilości czerwonych krwinek.

z czego by moglo wynikac ze moze to cos w rodzaju braku krwi przy jednoczesnie dobrym skladzie.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 25, 2024, 05:39:16 »
Objętość płynów ustrojowych jest proporcjonalna do stężenia potasu - wewnątrz komórek i do stężenia sodu - w pozostałych płynach - np. w osoczu krwi. Organizm to reguluje sam - stara się utrzymywać ciśnienie osmotyczne w płynach organizmu cały czas na jednakowym poziomie - obojętnie co Ty będziesz robił - organizm będzie robił swoje - będzie dbał o homeostazę - będzie nanosił korektę na Twoje działania.
W odpowiedziach na zadane przez Ciebie pytania jest sugestia - niedoczynność nadnerczy. Poczytaj o niej.