Autor Wątek: Krem z lanoliną - problem  (Przeczytany 745 razy)

Offline DamianD

• Nowy
  • *
Krem z lanoliną - problem
« dnia: Marca 28, 2024, 21:23:08 »
Ogółem chciałem zrobić krem z lanoliny i wody zdrojowej (z tego co widziałem w opisach, to lanolina łączy się z wodą). Zastosowałem kąpiel wodną (jedna część lanoliny i dwie części wody), gdzie mieszałem z łyżeczką (mała ilość więc nie mogłem użyć blendera). Ale problem jest taki, że o ile raz krem się połączył i był do użytku, o tyle 2-3 razy lanolina i woda się rozwarstwiają i nie wiem w czym problem. Za słabo zmieszane? A może trzeba dodać czegoś jeszcze?
Nie chciałem używać dużej ilości lanoliny bo gdyby miało nie wyjść to było mi szkoda, ale jeśli chodzi jednak o słabe zmieszanie to najwyżej użyje dużej ilości lanoliny i zmieszam blenderem, ale wolałem najpierw zapytać.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Krem z lanoliną - problem
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 29, 2024, 07:42:26 »
Lanolina to tłuszcz i się za bardzo z woda nie miesza, ale może stworzyć emulsję. Moim zdaniem dałeś za dużo wody. Możesz próbować mieszać blenderem w czasie krzepnięcia, to więcej się Tobie wmiesza. Jeśli masz mało, to możesz ręcznie ucierać. W fabrykach stosują urządzenia ultradźwiękowe.Jeśli dodasz jakiejś żelatyny lub pektyn, to się nie będzie rozwarstwiać.

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Krem z lanoliną - problem
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 29, 2024, 08:35:15 »
Jakieś własności emulgujące lanolina ma - z niej produkowany jest emulgator euceryt, a sama jest w stanie przyłączyć 2x więcej wody niż jej masa. Spróbuj mieszania za pomocą strzykawki 10-20ml - na ciepło. Tylko staraj się to robić nie za energicznie, żeby się nie spieniło.