Autor Wątek: DETOX  (Przeczytany 21600 razy)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: DETOX
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 30, 2011, 09:16:02 »
Dobry, tłusty rosół na porządnym kawale mięcha bez glutaminianu sodu i innych gówien, a z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku , do tego jeszcze domowy makaron - nie ma nic lepszego na zimne dnie.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 30, 2011, 09:24:31 »
Na gołębiach, na  przykład. Brzmi strasznie, co nie?
I kurkuma. Takie ładne, słoneczne wychodzi.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 30, 2011, 09:32:23 »
A jaki może być rosół? Marchewka,pietruszka,por, przyprawy(nie kostka czy jakieś gotowe miksy) kawał mięcha, makron z ciasta...normalny rosół. Jak zostanie to przecier pomidorowy i pomidorówka :)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 30, 2011, 10:35:53 »
Oczywiście, że warzywa też i jeszcze podpieczona cebula, która dodaje swoistego smaku  :)

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 30, 2011, 15:42:00 »
A ja dodaje do rosołu jeszcze pół buraka, na początku łapie różowy kolor ale potem się klaruje.
Podobno buraki są super jeśli chodzi o oczyszczanie organizmu. Oprócz tego natknęłam się kiedyś na stronę internetową zachwalającą selera zarówno naciowego jak i korzeń.

Przygotowując się do mojego odtruwania wypisałam sobie jakie ziółka kupić. Dziś przywlekłam do domu torebkę morszczynu bo podobno pobudza metabolizm, ale na opakowaniu pisze, żeby stosować zewnętrznie. Mieliście kiedyś do czynienia z morszczynem? Mogę sobie pić taki odwar z glona?

P.S. to samo jak zauważyłam jest z korzeniem łopianu i liściem orzecha: stosować wewnętrznie.
Życie jet cudem...to jak powstaje, rodzi się, rośnie... to jak wrzeszczy już mniej...

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 01, 2011, 06:48:48 »
od kilku lat dzień zaczynam od wypicia szklanki przegotowanej wody i zjedzenia połowy buraka i jednego jablka. Jesli chodzi o efekt oczyszczenia , przyznaje ze jest on widoczny.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 01, 2011, 14:45:13 »
domu torebkę morszczynu bo podobno pobudza metabolizm, ale na opakowaniu pisze, żeby stosować zewnętrznie. Mieliście kiedyś do czynienia z morszczynem? Mogę sobie pić taki odwar z glona?

Można nawet po namoczeniu jeść na surowo - mi smakuje, można zrobić wywar, można domieszać do innych ziół.
Teraz masa ziół jest do kąpieli relaksacyjnych, bo producentowi czy pakowaczowi nie chce się ich przepuszczać przez analizy. Mam nadzieję, że tego morszczynu nie zbierano na nabrzeżu portowym, ale na to nigdy nie ma gwarancji... Na dodatek u nas na Bałtyku gatunek się załamał, osobiście podejrzewam chaotyczne refulacje plaż, ale oficjalnie przyczyna jest nieznana. Morszczyn w Polsce jest chroniony. Ja mam możliwość samodzielnego zbierania nad zdecydowanie bardziej słonym morzem, i pewnie nie ma innego wyjścia jesli potrzeba na dłuższą metę.

Pozdrowienia :-)

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 04, 2011, 22:19:37 »
coś Ty , wiesz jak mnie od kupnej kiełbasy język boli, jak się krzywię na kupne ciasto.

Jest to racja. Kwestia przyzwyczajeń kubków smakowych robi swoje. Chociażby od roku nie pijam coca-coli (innych pseudo-soków też) i jak mam teraz wypić colę to się skręcam. Jest tak naćpana cukrem, że mnie odrzuca. Do tego reszty trucicielskiego składu już nie wspomnę... Natomiast jest świetna do oczyszczania zlewozmywaka z różnych nalotów.

Prawdziwy chleb, nabiał, mięso... da się kupić, ale cena też jest za ten luksus odpowiednia.

Chleb da się też piec :) Tak patrzę, że wcale nie wyjdzie dużo drożej niż kupny. Mam ten plan wypieku chleba i rezygnacji z "gąbki" kupowanej w sklepach (kupuję bułkę o 8 rano, a wieczorem już prawie nie nadaje się do zjedzenia) i niedługo go zacznę na pewno realizować.

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 06, 2011, 11:19:42 »
Przeszłam się ostatnio po sklepach i zaczęłam porównywać ceny oto kilka przykładów:
mąka => 2,50; mąka razowa =>5zł  :o
chleb => 2 zł; chleb wiejski razowy=> 4,50 >:(
makaron => 2 zł; makaron razowy => 3,50
jajka ok 50gr/szt; "na straganie" => 80gr/szt :'(
wędlina z marketu => 17zł/kg; prawdziwa wędlina => 27zł/kg :(
schab z marketu => 14zł/kg; schab z mięsnego => 20 zł/ kg
ryż biały => 3zł/kg; ryż dziki 3,50/400g  :-\

więc podtrzymuję to co pisałam wcześniej... prawdziwe jedzenie kosztuje więcej
jeśli macie jakieś "namiary" na tanie i zdrowe produkty w sieciówkach to bardzo proszę podzielcie się tą wiedzą (przeczytałam już wątek "market skarbów") :)

Dla zainteresowanych detoksykacją wklejam link znalezionej przeze mnie strony:
http://www.beztoksyn.pl/oczyszczanie_organizmu.php
nie ma tu rewelacji, ale wszystko ładnie zebrane jest do kupy, można z tej strony zciągnąć bezpłatny poradnik pdf  ;D
Życie jet cudem...to jak powstaje, rodzi się, rośnie... to jak wrzeszczy już mniej...

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 06, 2011, 11:57:55 »
prawdziwa wędlina dochodzi nawet do 50 zł za kg.
Nie jadam wędlin, mnie smakuje kawał mięcha upieczony w piecu z przyprawami i ziołami, na zimno rewelacyjnie smakuje z chlebem.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 06, 2011, 12:26:52 »
Oj z tą wędliną to łatwo to można rozpracować i ta droższa wcale nie oznacza, że jest droższa.

W wędlinie za 17zł masz ok 30% mięsa Ba! ostatnie kontrole Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych, wynajdywały wędliny w których było 10-15% mięsa (reszta to solanka, fosforany i konserwanty).
Wróćmy jednak do wędliny za 17zł w której jest 30% mięsa. Oznacza to że w rzeczywistości za 30 dkg mięsa płacisz 17zł, więc gdzie tu ta oszczędność skoro rzeczywisty kilogram tego mięsa kosztuje 56,60 zł. - też mi taniocha :)
Szynkę prawdziwą można spokojnie znaleźć w spożywczakach i jej cena waha się w przedziale 27-34 zł. Jak wygląda?
Jest po pierwsze 3 razy mniejsza od swoich napakowanych koleżanek, a mięso po przekrojeniu wydaje się takie włókniste i suche - opisuje wizualnie bo w smaku jest wspaniałe i bardziej sycące.

Już nie wspomnę o fakcie, że można zakupić półtuszę za 9-9,50 zł za kilogram i samemu zrobić sobie wędliny - nawet bez wędzenia - należy się tylko zaopatrzyć w termometr kuchenny ze szpikulcem i dbać aby temp. wewnątrz wędliny nie przekroczyła 75 stopni.

Z chlebem też nie ma problemu.
A jajka, ryż biały, czy makaron no aż tak niebezpieczne nie są :)

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 06, 2011, 16:16:35 »
Domowej roboty pieczone mięso wychodzi taniej od gotowej szynki. Fakt nieraz trafi się mięso gorszej jakości, wychodzi suche ale jak poleży w zaprawie a potem naszpikuje się słoninką i czosnkiem, to rondel chce się wylizać. Ależ ja kocham jeść...a mogę to robić bezkarnie wszystko przepalam,wypacam na biegu.  ;D
Wysłany przez: Magdalena
Nie jadam wędlin, mnie smakuje kawał mięcha upieczony w piecu z przyprawami i ziołami, na zimno rewelacyjnie smakuje z chlebem.
Na zimno z musztardą...jak za dawnych lat a takie gorące z piekarnika, pycha ale żonka odgania od rondelka  >:(
Adrian, bardzo dobre wyliczenie, trafia bezpośrednio do mózgownicy!!!!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2011, 16:41:07 wysłana przez aqarel »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 06, 2011, 17:33:18 »
A zapomnieliście o cudzie pod nazwą hydrolizat białkowy?

Pozdrowienia :-)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 06, 2011, 18:40:36 »
Taniej ani drogiej - nie kupuję żadnej wędliny.  Kupuję surowe mięso. Najlepiej, jak nazbieram sobie sama(ślimaki)

Ekologiczne jabłka - proszę, 4 miesiące pozyskiwałam z dziczek. Maliny itp. tak samo.

Kupuję surowe mleko od Sołtysowej - robię od masła po mozarellę.

Mąka - kup sobie młynek i miel jak Ewa .
Albo kupuj z młyna. Ja kupuję w "Boguty młyn". Stara mąka razowa nie jest wiele warta.

Jajka z marketu czy na straganie - powstają prawdopodobnie z tej samej paszy.
Trzymaj przepiórki na jajka. W szafce.

Zdrowe jest tanie , ponieważ po zdrowym nie masz ciągotek do coca coli, cukierków i ciasteczek.
Poza tym nie masz wydatków w aptece.

Kiełki i suszone zioła - oszczędzasz na wątpliwej jakości warzywach ze sklepu.

Zdrowe jedzenie (np. ziarna maku) możesz sobie rozmazać na buzi i tym samym zaoszczędzić na kosmetykach.

A konkretnie
W kauflandzie jest kasza gryczana w promocji 8 z groszami  kilo.
Kasza jęczmienna jest dużo tańsza.

cena kaszy gryczanej z internetu http://fhborex.pl/oferta.html?page=shop.browse&category_id=7 4,80 za kilo. minusem jest koszt przesyłki.

W Auchanie jest olej ryżowy w ciemnych butelkach , około 12 zł litr.

Groch jest niedrogi , jak przeliczysz na ilość białka. Soczewica jest tania. Cieciorka jest droższa, z fasolą jest różnie. Ale te ceny to i tak nic, w porównaniu z np. Delicjami od wedla.

Robię też zakupy w hurtowni Radix-bis z Gdańska
i w firmie Borex - orzechy, sezam, mak i przyprawy.

Sklep z żywnością eko - najbliższy 30 km. od mojego domu, byłam tam dwa razy. Żadnego zdrowia tam nie zaznałam , najwyżej szok cenowy.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2011, 22:09:23 wysłana przez ineslik »

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 07, 2011, 10:19:40 »
Oto takie mało info na temat wątroby, toksyn i ich detoksykacji.

Składniki ogólnodostępne !!!                    Składniki ogólnodostępne !!!                    Składniki ogólnodostępne !!!                    Składniki ogólnodostępne !!!

Melisa Lekarska
W badaniach na szczurach wyciąg wodny z liści melisy (100 g/l), podawany w dawce 2g/kg masy ciała szczura przez 28 dni, w 14 dni po wywołaniu u zwierząt hyperlipidemii redukował wysoki poziom ogólnego cholesterolu i lipidów, transaminaz alaninowej i asparaginowej, alkalicznej fosfatazy w surowicy krwi oraz poziom peroksydacji lipidów w tkance wątroby. Zwiększał też poziom glutationu. Podawanie wyciągu z liści melisy powodowało także cofanie się zmian degeneracyjnych w tkance wątroby.

Babka Lancetowata
Zawarta w babce lancetowatej aukubina posiada właściwości osłaniające wątrobę (antyhepatoksyczne, m.in. w zatruciach czterochlorkiem węgla czy amanityną muchomora sromotnikowego), przeciwzapalne, spazmolityczne, antywirusowe, przeciwstresowe.

Mniszek Lekarski
Korzeń mniszka lekarskiego jest jednym z najbardziej efektywnych ziół oczyszczających. Działając głównie na wątrobą oraz pęcherzyk zółciowy pomaga w wydalaniu zbędnych produktów przemiany materii. Mniszek lekarski również pobudza pracę nerek zmuszając je do wydalania toksyn poprzez mocz.

Karczoch
Wyciąg z karczocha chroni komórki wątroby przed działaniem toksyn, sprzyja usuwaniu z organizmu złogów, soli metali ciężkich i innych niepożądanych substancji. Oprócz cynaryny wyciąg zawiera także flawonoidy, garbniki, inulinę, enzymy, witaminy (prowitaminę A, niacynę, witaminę C) oraz minerały – wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo.
------------------------------
Cynarex - Wyciąg suchy z ziela karczocha - 250 mg
Substancja czynna wyciągu z ziela karczochów działa żółciotwórczo i żółciopędnie. Polifenolokwasy zawarte w wyciągu obniżają poziom niektórych frakcji tłuszczowych w surowicy krwi, a przede wszystkim trójglicerydów. Stwierdzono też spadek poziomu wolnych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i beta-lipoproteidów. Preparat wykazuje również działanie ochronne na miąższ wątroby np. przy zatruciach dwusiarczkiem węgla.

Witamina C
Witamina C wspomaga detoksykację i/lub neutralizację wiele szkodliwych substancji. Na przykład ten składnik odżywczy utrzymuje niektóre metale ciężkie w roztworze, ułatwiając ich wydalanie z moczem. Ponadto witamina C hamuje przemianę azotanów i azotynów (występujących w dymie papierosowym, zanieczyszczonym powietrzu oraz przetworzonych produktach mięsnych) do uszkadzających komórki nitrozoamin oraz (z innymi antyutleniaczami) pomaga neutralizować szkodliwy wpływ niektórych pestycydów i tlenku węgla (ze spalin samochodowych, wyziewów przemysłowych i dymu papierosowego)

Zwiększenie wydalania moczu - przyśpieszanie pozbywania się toksyn
Perz, łopian, brzoza, pokrzywa itp.

Pozdrawiam
Adrian

« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2011, 10:21:41 wysłana przez Adrian Budek »