Autor Wątek: DETOX  (Przeczytany 21147 razy)

Offline bakteria

• Średnio Pisze
DETOX
« dnia: Listopad 27, 2011, 16:15:33 »
Witam wszystkich formowiczów, mam nadzieję, że przytulę się do tego forum na dłużej.
Moja przygoda z ziołami zaczęła się wczoraj, kiedy to wpadłam na pomysł odtrucia organizmu i wróciłam do domu z torbą pełną zakupionych w aptece ziółek. Pomijając to co wyczytałam na opakowaniach o ziołach nie wiem nic. Do 21dniowego detoxu zakupiłam:
karczocha
tarninę
rozmaryn
lipę
mniszka
brzozę
koper włoski
fiołka trójbarwnego
wiązówkę błotną
łopian większy
planuję też zakup morszczynu i tamaryndowca.

Czy mogę stosować te wszystkie zioła na raz?
Życie jet cudem...to jak powstaje, rodzi się, rośnie... to jak wrzeszczy już mniej...

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: DETOX
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 27, 2011, 16:23:19 »
Cześć bakteria, chcesz tak sobie po prostu "oczyścić krew", czy np. pozbyć się obrzęków, biegunki, pryszczosiów, poprawić jakoś funkcjonowanie? Co skłania Cię ku myśli, że DETOX Ci jest potrzebny? Daj nam jakieś wskazówki.

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2011, 16:32:21 »
Ogólnie rzecz biorąc chcę pozbyć się jak największej ilości toksyn z organizmu. W ramach przygotowania do detoxu zrobiłam dzisiaj "gest muszli", jutro mam w planie 1-dniową głodówkę, potem soki warzywno owocowe i tak pomału będę urozmaicać dietę...
Cel jest taki żeby sie lepiej poczuć ogólnie i pozbyć się wszystkiego co jest skutkiem zatrucia organizmu np. pryszczy, porannego niesmaku w ustach, nalotu na języku, zaparć itd.
Życie jet cudem...to jak powstaje, rodzi się, rośnie... to jak wrzeszczy już mniej...

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2011, 16:38:42 »
Dodam jeszcze, że od wczoraj zaczęłam wprowadzać zioł, tak, żeby nie wszystko na raz potem i piję na razie miszung ziołowy złożony z  fiołka trójbarwnego, mniszka, brzozy i kopru. Każdy składnik przygotowuję osobno wg przepisu potem mieszam w jednym słoju i dodaje napar z zielonej herbaty.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2011, 18:13:31 »
Cześć

Osobiście odradzałbym mieszanie herbaty , która ma troche inne działanie z ziołami.Po prostu piłbym je osobno. Od siebie na oczyszczenie krwi  z toksyn polecam Ci zmieszać liść buku , perz( zdrowe nerki!) , pokrzywę , fiołek trójbarwny. Raz w tygodniu postaraj się o dzień z samymi warzywami i wodą źródlaną. Jak u Ciebie z dietą?

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 27, 2011, 19:26:03 »
W diecie zero rewelacji, kawę piję słabą z mlekiem raz dziennie ale nie zawsze. Kuchnia domowa bez fastfoodów, jedzenie: typowe - kanapki z wedlina i serem, albo dżem lub miód, dość dużo mleka. Na obiad polska kuchnia zupy, kotlet lub sznycel, ziemniaki, ogórek kiszony, szpinak, gulasz, ryba czasem, kurczak i wieprzowina przede wszystkim... od czasu do czasu placki ziemniaczane pizza, spaghetti lub lasagne ale robione w domu. Kolacja przed 17, potem staram sie już nie jeść. Walcze ze swoimi słodyczowymi zachciewajkami co nie zawsze wychodzi, z alkoholu piwo, wino albo domowe nalewki, nie pije alkoholu codziennie, zazwyczaj  2-3 razy w tyg i z umiarem...wiecej grzechów nie pamietam  ;D

Postaram sie nie mieszać herbaty z ziołami. Nie zaszkodzi mi picie tylu rożnych ziół na raz?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 27, 2011, 20:32:50 »
Ja mam teraz takie pyszności w kubeczku
glistnik
brzoza
czarnuszka
kwiat jarzębiny

tyle na raz

inna opcja , (bardzo nam w domu smakuje )
yerba- mate
tymianek
hibiskus
dziewanna
kolendra nasiona
czarnuszka
mięta

też wszystko razem

testuj na sobie, co Ci smakuje, czy dana kombinacja pasuje Ci na wieczór, czy z rana, która jest napotna, która Cię usypia .Najgorsze , co możesz osiągnąć - to zostać wynalazcą.

Opisane przez Ciebie kłopoty sugerują, że możesz mieć jakieś złe bakterie w brzuszku. Proponuję część nasion kopru (bo akurat masz) zmielić, rozgryźć i zjeść na pusty brzuszek. Popić olejem - jakim olejem to nie napiszę, każdy z nas ma innego pupila.

Wędlina i ser - dla zdrowia nie polecam. Chyba, że samodzielnie robione.

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 27, 2011, 21:35:38 »
jutro mam w planie 1-dniową głodówkę

Jak dla mnie chyba nie ma sensu głodówka. To ekstremalne dla organizmu i chyba są lepsze sposoby na oczyszczanie. Po prostu musisz zrezygnować, a właściwie ograniczyć mocno część produktów - sztuczne wędliny, sery, soki, kawę również, o coca-coli i czipsach już nie wspomnę, bo mnie skręca na samą myśl.. Ogranicz "chemiczne" produkty w jedzeniu na rzecz naturki.
 Duuużo SUROWYCH owoców, ziarna (zmielone!) w diecie. Marchewka musi być Twoim dobrym przyjacielem. Dużo wody. Poczytaj o: siemię lniane, ostropest, kasza jaglana, amarantus, olej lniany zimnotłoczony z nietłustym twarożkiem. Polecałbym piec swój chleb (mam taki misterny plan jak będę miał piekarnik). Odpowiednio odżywiony i karmiony organizm sam się zacznie oczyszczać, zauważysz zmiany na pewno, chociażby na skórze. Powinno się też robić lewatywę przy oczyszczaniu organizmu.

Osobiście odradzałbym mieszanie herbaty

Też odradzam. Teina/kofeina.. poczytaj.
Ziółkami ogólnie nic sobie raczej nie zrobisz. Najwyżej coś odkryjesz :) No chyba, że faktycznie przedawkujesz coś sporo. Eksperymenty polecam robić stopniowo.

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 27, 2011, 21:45:30 »
dziewanna

Z tym uważaj, gdybyś kiedyś zbierała dziewannę - wszystkie zielone części dziewanny (oprócz kwiatów) są trujące. W aptece raczej kupisz te właściwe części :)

Nie zaszkodzi mi picie tylu rożnych ziół na raz?

Nie zaszkodzi, aczkolwiek najlepiej jest robić zioła np. typu sam rumianek (czy np. mieszanka 2ch góra 3ch) i testować, które ziółko na co wpływa. Pijąc mieszanki, które zazwyczaj w aptekach są bardzo słabej jakości (co potwierdza dr Różański) nie wiesz co do końca pijesz i w jakich proporcjach co jest tam pomieszane... Nie wiesz kiedy te zioła były zbierane, które były hodowane sztucznie, jak były przechowywane, jak suszone itd. Większość konkretnych ziół ma już pewne sprawdzone właściwości, o czym znajdziesz dużo na forum. Najlepiej zbierać samemu, ale teraz już raczej do wiosny musisz czekać :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 27, 2011, 21:46:37 »
A to nie ze względu na garbniki odradzamy łączenie z herbatą?

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 27, 2011, 22:01:41 »
Bardzo dziękuję za wszystkie porady  :)

Ziół raczej nie mam gdzie zbierać bo mieszkam w dużym mieście.
Głodówkę planuję tylko na 1 dzień, myślę ze aż tak bardzo mi nie zaszkodzi a wydaje mi się, że może pomóc. Celem dodatkowym jest zmienienie przyzwyczajeń żywieniowych ale to przyjdzie ciężko bo częściej ode mnie gotuje mąż więc jedzenie jest ciężkostrawne i tłuste...tradycyjnie po naszemu. Na ziołowe przyprawy i gotowanie na parze kręci nosem...wg niego nie umiem gotować jeśli podaję coś takiego, zjeść - zje ale potem długo nie dopuszcza mnie do kuchni, a w kwestiach smakowo kulinarnych jest nienawracalny.

Zamiast lewatywy zrobiłam dziś "gest muszli" http://newworldorder.com.pl/artykul,2788,Oczyszczanie-Organizmu-cz-3
Dość traumatyczne było dla mnie picie słonej wody ale za to kicha czysta na całej długości (od zębów po majtki), nie tylko od końca  :P

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 27, 2011, 22:48:12 »
To nieprawda, że dziewanna jest trująca, to po prostu nie jest warzywo. Liście dziewanny też są surowcem leczniczym, właśnie na problemy skórne. To jest typowo kobiece ziółko, dawniej często uprawiana w ogrodach.

Pozdrowienia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 28, 2011, 06:59:41 »
A to nie ze względu na garbniki odradzamy łączenie z herbatą?
I jeszcze jedno : zwykle herbaty maja dziłanie silnie odtruwające a zioła nie zawsze i to tez sie "gryzie"
To nieprawda, że dziewanna jest trująca, to po prostu nie jest warzywo. Liście dziewanny też są surowcem leczniczym, właśnie na problemy skórne. To jest typowo kobiece ziółko, dawniej często uprawiana w ogrodach.

Pozdrowienia :-)
Kwiat dziewianny dawkowana niewłasciwe potrafi podrażnic gardło.

Do Bakterii:

Napisz dlaczego chcesz odtoksycznić ,oczyścić organizm? Moim zdaniem powinnas zacząc od małych dawek wybranych ziół i powoli wprowadzac kolejne. To samo tyczy się głodówek i tego typu rzeczy. Postępując za szybko można sobie tylko zaszkodzić. Lepiej poswięcić wiecej czasu na zmiany w diecie i to da bardziej wymierne efekty. Efekt oczyszczania to efekt długotrwały i nie da się zmienic tego na co się „pracowało” latami w przysłowiową chwilkę. Lepiej skonstruować  plan dietetyczny i go zrealizowac , ale to tylko sugestia z mojej strony

Pozdrawiam - Robert
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2011, 07:19:03 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 28, 2011, 07:58:01 »
Wedle naturalnego sposobu...zanieszczyszczone środowisko nigdy nie oczyszcza się w kilka dni. Mnogość bakterii, roślin i zwierząt wraz z warunkami klimatycznymi wpływają na proces oczyszczania.
Warto posłuchać tego, co mówią tutejsi znawcy. Niejeden raz prowadzili kuracje oczyszczające bądź odtruwające organizm.
Tak jak w naturze efekty są zauważalne dopiero po latach. W naszym życiu także warto  nastawić się na cierpliwość i słuchanie siebie.
Z mojej strony "głodówki" - zalecam, ale nie takie, by nic absolutnie do ust nie włożyć. Np. Benedyktyni zalecają bardzo niewielkie racje pokarmu w taki dzień (z czym i ja się zgadzam, do tego pić dużo wody, herbat, ziółek etc), ale góra raz w tygodniu. I najlepiej w dzień wolny od pracy i wielu zajęć domowych. Skup się wtedy na słuchaniu siebie i swojej strukturze duchowej, a zobaczysz, ile z tego można mieć korzyści.
A skoro Twój mąż, bakterio, jest taki niereformowalny, to też polecam cierpliwość. Zacznij jadać po swojemu, a on niech pichci dla siebie. Tłustości owszem można sporo zjeść, ale dopiero gdy mamy do tego przygotowany organizm. A eksperymenty w kuchni to najzdrowsza sprawa jaka może nas spotkać. Dlatego często siegam po kuchnię azjatycką i właśnie dlatego zalecane jest kierowanie się kreatywnością w kuchni, a nie traktowanie jedzenia jak "osiedlową uliczkę jednokierunkową".
Chcąc zapewnić sobie zdrowie - niestety i stety - musimy wyrobić w sobie szersze pojmowanie wszystkiego, co nas otacza.
Wykorzystajmy nadchodzący silny wiatr jako naszego sprzymierzeńca - niech wesprze nas w wywiewaniu niepotrzebności naszego życia.
Życzę Wam wszystkim pięknego i udanego tygodnia :)

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 28, 2011, 08:43:45 »
No głodówka jest naprawdę ekstremalna, ale można ją spokojnie zastąpić innymi metodami.
Chcesz pozbyć się toksyn?
Najważniejszym organem odpowiedzialnym za czyszczenie organizmu jest wątroba. Należy jej pomóc aby zaczęła lepiej pracować. Najlepszą mieszanką będzie:

- korzeń mniszka lekarskiego
- ziele karczocha
- liść pokrzywy
- liść melisy
- kłącze perzu

... te zioła zmieszać i zaparzać (jakieś 2 czubate łyżeczki zalać wrzątkiem i zaparzać 30min)

Do tego 3 razy dziennie czubata łyżeczka zmielonych nasion ostropestu plamistego. W dobrej cenie nasiona można kupić na allegro i mielić je samodzielnie bo świeże są najlepsze :)

Żeby toksyny mogły się łatwo wydalać trzeba wspomóc perystaltykę jelit i tu pomocne okażą się jabłka, a teraz jest ich najwięcej i są najbardziej czyste bo przeważnie są polskie. Na początek zrób sobie 3 dniową dietę jabłkową oczywiście jak dasz radę. 3 dni same jabłka i woda + zioła. Potem raz w tygodniu jeden dzień na jabłkach i wodzie z ziołami powinien wystarczyć.

Moje porady są przetestowane w boju :) Nie należę do osób będących na dietach, wegetarian, jedzących ekologicznie itp. Jestem na diecie staropolskiej ;) Chleb, mięsiwo, warzywa i alkohol, więc detox stosuję co jakiś czas.

I zapomniałem dodać:
Duże ilości witaminy C.
Stosuję syntetyczną i w tej materii jestem outsider`em ;)
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2011, 08:46:06 wysłana przez Adrian Budek »