Moja teściowa 70+ choruje na cukrzycę i jest po udarze. Największy problem ma z drżeniem rąk, ale też lekko niewyraźną mową, słabym wzrokiem i pamięcią. Zdolności poznawcze też już nie te.
Jaki telefon można kupić takiej osobie, aby pomimo tego drżenia i innych problemów dała radę go obsłużyć? Telefony stricte dla seniora wydają się beznadziejne, bo co z tego że mają duże przyciski numeryczne, jak użytkowniczka wcale ich nie będzie używać, bo przecież nie ma numerów zapisanych w głowie i będzie tylko wybierać kontakty z listy. Do tego w tych telefonach są malutkie i badziewne ekraniki, na których niewiele widać. No i uciążliwe tam jest to przeklikiwanie się przez menu. Do tego te telefony są przeważnie małe i nieporęczne, w kształcie obłej kostki mydła. Dlatego wydaje mi się, że lepszy będzie smartfon z pancernym, gumowanym etui, które zapewnia lepszy chwyt, chroni telefon w razie upadku i zapobiega przypadkowemu wciskaniu przycisków. Do tego jakaś apka, która dostosuje interfejs pod seniora. No ale to wszystko tak sobie na logikę wykoncypowałam, a nie wiem, czy faktycznie dobrze myślę i czy poradzi sobie z obsługą smartfona. Niestety teściową widuję może ze 2 x do roku, więc nie wiem za wiele o życiu z takim problemem, ale bardzo chciałabym jej jakoś dopomóc. Przed udarem była bardzo samodzielną osobą, głową rodziny i teraz bardzo trudno jej się pogodzić z ograniczeniami 🙁
Dodam jeszcze, że komendy głosowe raczej odpadają z powodu mniej wyraźnej mowy, tak samo jak rozmowa w trybie głośnomówiącym, bo rozmówcy będzie ciężko ją zrozumieć. Słuchawek też nie będzie chciała zakładać, bo to dodatkowa uciążliwość i zakładanie ich trzęsącymi się dłońmi będzie za długo trwało. Jakość rozmowy przez słuchawki też zawsze jest gorsza dla rozmówcy, a już teraz niektórzy rzadziej do niej dzwonią, bo muszą się bardziej wysilić, aby ją zrozumieć 🙁
Może tutaj ktoś potrafi coś podpowiedzieć? Niestety budżet dość ograniczony, raczej nie może przekroczyć 600zł