Autor Wątek: JESION, nie tylko owoc  (Przeczytany 4497 razy)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
JESION, nie tylko owoc
« dnia: Czerwca 28, 2018, 12:57:33 »
Działanie owocu jesionu wydaje mi się bardzo obiecujące, może to być surowiec nie gorszy od owocu surmii w takim sensie, że owoc jest równie dobry (jeśli nie lepszy) jak liść/gałązki (tak jest przecież z katalpą). Ktoś coś? Testowaliście?
Wszyscy znamy artykuł Doktora o jesionie ale warto by pozbierać nasze testy i doświadczenia. Ja zrobiłem syrop z owocu jesionu i gałązek wierzby i bardzo mi się podoba jego działanie, mam wrażenie że działa lepiej od samej wierzby przy męczących infekcjach. Piszcie ;)
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: JESION, nie tylko owoc
« Odpowiedź #1 dnia: Października 09, 2019, 08:40:04 »
W Pakistanie używano owocu i korzenia jesionu w leczeniu malarii i badania potwierdziły, że ekstrakty z tych surowców faktycznie nieźle działają na bezpłciowe formy zarodźca. Odkrywa się nowe związki w owocu, m.in. irydoidowe. Wygląda na to, że owoc jest nieco inny od liścia i kory a nieco zbliżony do korzenia (może też być podobny do owocu lilaka). Bardzo ciekawa roślina lecznicza z tego jesionu.
Różnice, głupcze!

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 05, 2022, 17:09:25 »
Właśnie wróciłem z niedzielnego spaceru ze zdobyczami na miarę spóźnionych zbiorów. Przy okazji trafiłem na przepięknego jesiona i zastanowiło mnie to, że jelenie spasały na równi liście jak i zjelony jeszcze owoc. Na szybko nie udało mi się znaleźć nic ciekawego na ich temat, ale nie odpuściłem - często kieruję się wyborami dzikich zwierząt, a po czasie okazuje się, że warto. Tymczasem surowiec pójdzie do suszenia, ale mam już kilka pomysłów na zastosowanie, zgodnie z informacjami zawartymi na stronach norweskiej fitoterapii (Rolv Hjelmstad): odwar z nasion ma działanie moczopędne, przeczyszczające, przeciwnadciśnieniowe.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 05, 2022, 17:37:54 »
Jesion należy do rodziny oliwkowatych. Opis jest też u Doktora. Tutaj taka ciekawostka związana z mitochondriami: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28448247/ - działa ochronnie w chorobach neurodegeneracyjnych (parkinson też)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2022, 07:34:28 wysłana przez leo »

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 23, 2023, 01:17:33 »
PRAGMATYK?

Skąd wiesz tyle dobrego o jesionie? Który surowiec z jesionu tak działa?

Rozszerzanie naczyń w mózgu: barwinek mniejszy, kasztanowiec, pieprz mnisi, kardamon, rdest ostro gorzki...

Jesion wyniosły wzmacnia naczynia, uszczelnia je i hamuje śmierć neuronów spowodowaną dysfunkcją mitochondriów - stosuje się w przypadku zaburzeń krążenie mózgowego - warto zażywać rano, przed kawą.

Edit: a może z linku od Leo? Czy radząc miałeś na myśli któryś z jesionów rosnących w Polsce czy w Azji?
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2023, 03:23:28 wysłana przez Adamlas »
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 23, 2023, 21:13:05 »
Jesiony (jak wszystkie oliwkowe) zawierają oleuropeinę - we wszystkich częściach. To co Cię interesuje, to efekt jej działania, który jest wzmacniany przez obecność kofeiny.

O składzie jesionów pisał nasz Gospodarz, o oleuropeinie sporo różnych informacji:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=oleuropein

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 23, 2023, 23:39:54 »
Dziękuję 'Chemiku' ;-) za odpowiedź i objaśnienie mnie.

O składzie jesionów pisał nasz Gospodarz, ...

Tak, dr HR pisał w blogu 1x o jesionie (tylko wyniosłym), o składzie pisał owszem, ale wskazana oleuropeina jakoś nie zagościła tam, jest tylko w blogu w oliwce europejskiej. Przy pączkach jesionu też nic nie napisał. Dobrze, że możemy liczyć na Ciebie!
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 24, 2023, 21:43:59 »
O składzie jesionów pisał nasz Gospodarz, ...
Tak to jest, jak się tworzy bazę danych na własne potrzeby, a coś z niej się wymsknie na zewnątrz - informację o zawartości oleuropeiny wziąłem z badań jesionu wyniosłego i amerykańskiego, przeprowadzonych na potrzeby przemysłu winiarskiego (drewno na beczki do przechowywania wina). Jako że nie miały one przełożenia bezpośredniego na fitoterapię nie podlinkowałem u siebie źródła, uzupełniając opis rośliny autorstwa Gospodarza.

Takie same wnioski znajdziesz we wpisie Kaminskainen'a:

Jesion ma bardzo zbliżony profil fitochemiczny do liścia oliwnego - są istotne różnice ale profil irydoidowy z oleuropeiną na czele jest zachowany.

EDIT:

A tu masz potwierdzenie z badania np ekstraktu z owoców/nasion jesionu wąskolistnego (z zestawu linków, które wstawiłem wcześniej) - jakby poświęcić więcej czasu, to pewnie będzie tego dużo więcej.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6332458/

« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2023, 22:01:55 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 24, 2023, 23:36:43 »
CIEKAWE! Zacytujmy całość:

Jesion ma bardzo zbliżony profil fitochemiczny do liścia oliwnego - są istotne różnice ale profil irydoidowy z oleuropeiną na czele jest zachowany.

Jesion w ogóle ma bogaty i ciekawy skład i jest bezpiecznym i wszechstronnym surowcem zielarskim!
Owoc też się sprawdza ale
największej mocy upatruję w korze z gałązek :)

PRAGMATYKU,
dziękuję za to drugie dno tamtego Twojego wpisu (!), które ujawniłeś życzliwie (winiarsko). Jesion mnie interesuje fitoterapeutycznie mocniej. Czy potrafiłbyś się jakkolwiek wypowiedzieć o korzeniu jesionu? Za Twoim wpisem zakładam, że "wszędzie", jest tam oleuropeina. Możliwe irydoidy inne chyba? Co dopowiedziałbyś jeszcze? Proszę o trzecie dno!

KTO WIE?
BASIU?
jak obrobić-czym ekstrahować, jak użyć, jak działają korzenie jesionu? Jak wykorzystać taki surowiec? Rosjanie stosują korzeń? Szto nahoditsja w rosyjskie kniżki?

Znalazłem tylko tyle:
W Pakistanie używano owocu i korzenia jesionu w leczeniu malarii i badania potwierdziły, że ekstrakty z tych surowców faktycznie nieźle działają na bezpłciowe formy zarodźca. Odkrywa się nowe związki w owocu, m.in. irydoidowe. Wygląda na to, że owoc jest nieco inny od liścia i kory a nieco zbliżony do korzenia (może też być podobny do owocu lilaka). Bardzo ciekawa roślina lecznicza z tego jesionu.

Malaria to chyba siedzi w erytrocytach? Skoro korzeń ją dosięga, to może być ciekawym surowcem, może nawet mocnym. Zacytuję:  Bardzo ciekawa roślina lecznicza z tego jesionu.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Września 24, 2024, 15:01:12 »
Miałem w głowie te informacje z jakichś nawet solidnych źródeł naukowych ale teraz nie pomnę. Dr R także wspominał o malarii. Można ostrożnie wnioskować, że chinina była skuteczniejsza i wyparła ten (łatwiej dostępny) surowiec.
Różnice, głupcze!

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Września 25, 2024, 09:02:30 »
Jesion ma bardzo zbliżony profil fitochemiczny do liścia oliwnego - są istotne różnice ale profil irydoidowy z oleuropeiną na czele jest zachowany. Jesion w ogóle ma bogaty i ciekawy skład i jest bezpiecznym i wszechstronnym surowcem zielarskim! Owoc też się sprawdza ale największej mocy upatruję w korze z gałązek :)
Masz jakieś doświadczenia ze stosowania tego? - jestem w temacie liścia oliwnego - na bieżąco. Link: https://hyperreal.info/talk/oliwka-europejska-olea-europaea-l-t62579.html - te działania potwierdzam - sprawdziłem na sobie. O jesionie wiem, ale nie mam (jeszcze :) ) żadnych doświadczeń, choć mam je na działce.

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Września 29, 2024, 15:30:06 »
Pytałem osobiście w końcu o ten temat, ponieważ ciągle mam go w pamięci, jest aktualny: chinina to określenie mało adekwatne, jesion działanie zawdzięcza irydoidom. Mając korzeń, nie warto bawić się całym, tylko wysuszyć samą jego korę. Surowiec pogotować. Jesion pensylwański czy wyniosły, nie ma dla nas różnicy. Taką otrzymałem odpowiedz w skrócie.
I faktycznie, korzeń bez kory szybko ulega patogenom, w temperaturze pokojowej. Kora korzenia jest jasna, myje się łatwo, odchodzi łatwo i suszy się dobrze w temperaturze pokojowej. Na razie doszedłem do tego etapu ;-)

Dzięki kaminskainen, za wpis! A jak byś napotkał tamte, dawne źródła, daj cynk.