Autor Wątek: Kasztanowca owoc jako saponiny?  (Przeczytany 571 razy)

Offline Adamlas

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 171
Kasztanowca owoc jako saponiny?
« dnia: Październik 01, 2023, 16:37:28 »
Mamy sezon, kasztany są dostępne za free w formie świeżej na poziomie gruntu  :)
Czy ktoś praktykował taki surowiec jako źródło saponin-składnik do innych wyciągów z ziół lub może cokolwiek podpowiedzieć?

Jak z kasztanów wyciągnąć saponiny?
Jak otrzymany półprodukt zakonserwować aby np. zimą posłużył do:
  • zastosowań zewnętrznych jako saponina przygotowująca skórę pod ziółka lub
  • jako składnik do mieszanek?

Zakładam zaniechanie użycia alkoholu.

Czy wyciągać saponiny teraz czy równie dobrze mogę to zrobić z wysuszonych kasztanów za kilka miesięcy?!

Czy Ktoś ma wiedzę o składzie samych czapeczek (zielonych?, brązowych?), pojawiają się czasami w recepturach na escynę, może tez są źródłem saponin?
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?