Autor Wątek: Nazwy ziół w starych publikacjach  (Przeczytany 5377 razy)

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
Nazwy ziół w starych publikacjach
« dnia: Grudnia 05, 2009, 14:31:49 »
Kilka lat temu kupiłam przypadkowo na Bałuckim rynku broszurkę "Lekarz ratujący zdrowie" wydaną w 1929 r. w Katowicach, traktującą w dużej mierze o ziołach i bardzo interesującą. Nie jestem tak obyta ze starą literaturą zielarską jak inni uczestnicy forum, więc niektóre nazwy roślin (?) są mi obce. Z ciekawości chciałabym wiedzieć co się kryje na przykład pod nazwami mistrzyk, nocny cień, korzeń nażwirowy, koźle jajka (korzeń). Większość roślin w tej broszurce jest opisana również nazwą łacińską i z nimi nie mam problemu, ale te wyżej wymienione nie mają podanych innych nazw.

Z tej broszurki przy okazji przepis na LEKARSTWO WYKRZTUŚNE:
   Lukrecja, Radix Glycyrrhizae   30 g = 3 łyż. stoł.
   Rodzynki (małe), Passulae minores  15 g = 1 ½ łyż. stoł.
   Anyżek (nasienie), Fructus Anisi    15 g = 1 ½ łyż. stoł.
   Kopr, Fructus Foeniculi  15 g = 1 ½ łyż. stoł.
   Hizop, Herba Hyssopi  10 g = 1 łyż. stoł.
   Figi, Caricae       9 sztuk
Pokrajać wszystko w drobne kawałki, przez pół godz. w 2 ltr. wody pomału warzyć, przecedzić i osłodzić. Dziennie z rana wypić szklankę (na ciepło).

I jeszcze recepta na WOŃ NIEMIŁĄ Z UST:
   Anyżek (ziarnka), Fructus Anisi   10 g = 1 łyż. stoł.
   Nasienie kolędry, Fructus Coriandri  20 g = 2 łyż. stoł.   
   Liście rozmarynu, Folia Rosmarini   15 g = 1 ½ łyż. stoł.
   Karolek (ziarnka), Fructus Carvi    20 g = 2 łyż. stoł.   
   Mięta kędzierzawa, Folia Menthae crispae     20 g = 2 łyż. stoł.   
Pełną łyżeczkę przegotować  w ½ ltr. wody, zaczem, po ostygnięciu, płukać rano i po jedzeniu usta, następnie wypić 3-4 hausty.

Recepty ziołowe opracowane przez mag. ph. Mitko w Katowicach.

gumppek

• Gość
Odp: Nazwy ziół w starych publikacjach
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 05, 2009, 15:45:38 »
Winternitz i spółka. Dwu tomowa czy jedno  ;D Ale to chyba nie jest książka o ziołach. Tam o ziołach może być przy okazji. Nie mam jej ale mogę mieć  ;) Nie wiem tylko czy warto ? Ponieważ mam inne książki przedwojenne przede wszystkim Leonarda de Vermond Jacques oraz dwie ksiażki Jana Biegajskiego postaram się podać nazewnictwo z książek obu. Wkrótce  ;D

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 05, 2009, 16:22:57 »
Znalazłam spis treści publikacji, o której piszesz:

http://inkastelacja.home.pl/09072008/55.TXT

Mój nabytek to fragment tego dzieła, wydany w broszurowej oprawie i zawierający tylko strony od 1090 do 1299. Prawie w całości poświęcony jest ziołom, zawiera bardzo wiele recept ziołowych na różne choroby takich jak cytowane powyżej, ale też informacje o zbiorze i zastosowaniu ziół i innych domowych środków leczniczych. Niektóre są bardzo fajne, na przykład często wspominają o łupinach bobu stosowanych tak jak obecnie strąki fasoli, o opatrunku z ciasta miodowego na czyraki.

gumppek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 06, 2009, 01:00:17 »
W sumie to co masz to dobra sprawa bo mnie raczej całość nie interesuje. Podaj jeszcze jakieś szczegóły o tej Twojej książce. Taką to bym sobie sprawił. Reszta to mnie nie interesuje. Z chorób wewnętrznych to mam 3 tomowego Wojtasika i w planie Interna Kokota. Postęp w medycynie dokonał się nieco później jak wydano tę książkę, czyli podczas II Wojny Światowej. Niestety  :(

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 06, 2009, 10:53:32 »