Autor Wątek: Ciekawostki medyczne  (Przeczytany 35510 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Ciekawostki medyczne
« dnia: Listopada 25, 2011, 09:53:30 »
Dzisiaj opiszę Wam dwa interesujące przypadki leczenia ludzi przez naszą rodzimą medycynę.
Pierwsza historia: mężczyzna ze zdiagnozowanym chłoniakiem. Pełna diagnostyka - biopsja węzłów, markery... markery wychodziły "jakoś nietypowo", ale i tak zdecydowano o chemioterapii. Miała się ona odbyć dwa tygodnie temu.
Mężczyzna ten usiadł do komputera i zaczął czytać na temat swojej choroby. Doczytał się , że część chłoniaków, to nie chłoniaki tylko toksoplazmoza, którą można zakazić się od kota. Ponieważ kota ma , nie zwlekał tylko kociaka przebadał. Wynik: kot zakażony toksoplazmozą. Przebadał siebie: to samo co u kota. Z wynikami pojechał na chemię. Chemię wstrzymano. Leczony aktualnie biseptolem. Węzły chłonne wróciły do normy.
Co by było gdyby przy toksoplazmozie podano chemię? Odpowiedź jest prosta.
A jak lekarze reagują na pacjentów "oczytanych" w danym temacie? Wiem to ja po ostatniej rozmowie z urologiem, który operował męża ;D
Drugi przypadek...całkiem świezutki. Mężczyzna ten został przedwczoraj "wypuszczony" z jednego z krakowskich szpitali, gdzie miał mieć wyciete połowę płuca. Informacje mam od kolegi, który z nim leżał na jednej sali.
A więc w płucu "guz" 7 cm/3 cm. Znowu pełna diagnostyka na nowoczesnych maszynach itd itp.
Wyznaczono termin operacji (miała być wczoraj). Chory spontanicznie, odruchowo...przed pójściem do szpitala zażywał na własną rękę antybiotyk. Zrobiono zdjęcie ...guz zniknął.
Co by było gdyby.....

Adrian Budek

• Gość
Odp: Ciekawostki medyczne
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 25, 2011, 10:14:44 »
Ewo

Jak to co by było?

Firma farmaceutyczna zarobiłaby kilka tysięcy złotych, a nie jakieś gówniane parę złotych.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 27, 2011, 19:12:39 »
no cóż mylą się wszyscy mechanicy elektronicy weterynarze a lekarz to co ma być Bóg?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 27, 2011, 21:55:34 »
no cóż mylą się wszyscy mechanicy elektronicy weterynarze a lekarz to co ma być Bóg?
Nie wiem czy dobrze Cię Vitara zrozumiałam....czy uważasz, że lekarz może się mylić? Czy pomyłka mechanika może być kładziona na tej samej szali co pomyłka lekarza?
W piątek był pogrzeb człowieka, który znalazł się w jednej z klinik . Rodzina przywiozła go z dodatnim wynikiem w kierunku boreliozy, objawy były typowe dla boreliozy, a lekarze leczący go olali to i leczyli w innym kierunku....miał 58 lat.
Córka mojej koleżanki wskutek zaniedbania żółtaczki mechanicznej typowej dla noworodków ma dziecko z porażeniem mózgowym upośledzone w stanie ciężkim, a żeby było lepiej w szpitalu wszczepiono wirusa żółtaczki.... moja sąsiadka po pełnej diagnostyce ma usuniętą pierś wraz z węzłami chłonnymi...a histopatologia NIE potwierdziła obecności komórek rakowych... a ile przypadków ewidentnego niechlujstwa i zaniedbań lekarzy mogłabym opisać z for um raka prostaty...
a historia diagnozowania raka u mojego męża...aż mi się tego opisywać nie chce...nie chcę na nowo tego przeżywać.
Prawdą jest, że często lekarze zachowują się niczym Pan Bóg....oczywiście są też kompetentni lekarze. Tylko szkoda, że na takich nie trafił mój mąż...
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2011, 22:01:47 wysłana przez ewaryn »

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 27, 2011, 22:31:14 »
Od lat młodzieńczych było mi dane poznawać środowisko lekarskie , studentów medycyny i pokrewnych. Wielu z nas nie wyobraża sobie ile to kosztuje zdrowia, łez, potu, chodzenia z książkami do wc kuchni wszędzie. To jest jak sport bardzo ekstremalny nie ma porównania z żadnymi innymi studiami, każde inne studia to pikuś.

Jak w każdym zawodzie tak i tu są
rzemieślnicy
partacze
i artyści - zaręczam jest ich wielu i ratują wielu
i złodzieje
Narkomania jest codziennością, przemęczenie , rozwalone rodziny. To nie jest usprawiedliwienie oczywiście

Jak mechanik wymieni pół silnika i dalej nie pali to nikt nie robi z tego problemu idziemy do innego w przypadku lekarza jest inaczej ..

Bardzo dużo złego robią koncerny medyczne i system edykacji - tzw nauka na schematach, brak nauki myślenia , kto siedzi w temacie ten wie.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 28, 2011, 08:16:39 »
Prawda Vitara, szczera prawda. "Dobry" lekarz jest artystą-specjalistą i nie uważa się za boga, tylko ze 100 raz przemyśli sprawę, popyta w razie czego i podejmie działanie. Dlatego nie wylądowałem na medycynie, gdyż nie interesuje mnie wyścig szczurów, lecz sztuka.
Niestety często nasz system diagnostyki też pozostawia wiele do życzenia, choć koleżanka mówi, że jest o niebo lepiej niż w Niemczech. Ale to jej zdanie. Może kiedyś przyjdzie mi tam pracować.
Ale lekarz też człowiek i jako ludzie powinniśmy o tym pamiętać.
Medycyna owszem -ale fizyka medyczna też ma sporo "wdzięków", choć nie da się ukryć, można momentami pójść do WC bez ksiażek. Ale to też zalezy od człowieka ;) No i jest wiecej czasu, to jest ta wielka niedojda na medycynie.

Pozdrawiam
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 28, 2011, 08:25:46 »
Dokładnie ale tego nie zrozumie ten kto tego nie wie i nie widzi.

Mary

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 05, 2012, 22:56:22 »

Może komuś się przydać. Podobno informacja ta krąży po  necie.

"Jeden z neurologów powiedział, że jeżeli on dotrze w przeciągu 3 godzin do ofiary udaru mózgu, to może usunąć skutki udaru mózgu. Powiedział, że cały szkopuł w tym, aby trafnie rozpoznać udar mózgu, zdiagnozować i leczyć pacjenta w ciągu tych 3 godzin, co jednakżenie jest łatwe.
Rozpoznanie udaru mózgu: istnieją 4 kroki, którymi należy się kierować, aby rozpoznać, czy chodzi tu o udar mózgu. Lekarze twierdzą, że osoby towarzyszące mogą się zorientować czy chodzi tu o udar mózgu, jeżeli danej osobie postawią 4 proste pytania:

1/ poprosić osobę, aby się uśmiechnęła (nie będzie w stanie się uśmiechnąć).
2/ poprosić osobę, aby powiedziała proste zdanie (na przykład: " ładna dziś pogoda").
3/ poprosić osobę, aby uniosła ramiona (nie będzie potrafiła lub uniesie tylko częściowo).
4/ poprosić osobę, abypokazała język (kiedy język jest zakrzywiony i wije się z lewa do prawa i naodwrót, to jest to również znak udaru mózgu.)

Gdyby osoba miała problemy z wykonaniem choć jednej z tych czynności, to należy bezzwłocznie zawołać lekarza pogotowia ratunkowego i opisać ww. oznaki  .
Znajomy kardiolog twierdzi wręcz, żegdy pośle się niniejszy mail przynajmniej 10 osobom, to można mieć pewność, że jakieś życie /ew. także nasze/ uda się może przez to ocalić. "

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #8 dnia: Października 19, 2012, 22:13:10 »
Ja odnośnie ostatniego wpisu do udaru mózgu, czy ktoś ma jakąś wiedzę w tym temacie?

Na chłopski rozum to udar mózgu może być w różnych miejscach mózgu, np. w części tylnej odpowiedzialnej za wzrok, wtedy taką oznaką może być utrata wzroku.

Jendka chłopski rozum to nie rozum osoby wykształconej medycznie.

Nie jest wykluczone, że każdy z nas w ciągu życia moze spotkać się z taką osobą, która potrzebuje pomocy.

warto by wiedzieć, czy te symptomy faktycznie mogą świadczyć o udarze mózgu - stawka jest czyjeś życie.

W mojej rodzinie co najmniej 2 osoby zmarły na powikłania po udarze mózgu, podchodzę do tego tematu dość emocjonalnie, ale jeżeli jest możliwość, że taka wiedza może uratować komus życie to chciałabym o tym wiedzieć  ::)

Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Października 22, 2012, 08:49:28 »
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/677591,sposob-na-udar-mozgu-nowatorska-operacja-w-katowicach,id,t.html

O tej metodzie, którą wdrożono w Katowicach - Ochojcu mówili niecałe 2 tygodnie temu w katowickim radiu.
Ważna informacja: pacjent, jeżeli ma być wyleczony powinien trafić do nich nie później niż 4 godziny od wystąpienia udaru.

Mama- jako Ślązaczka masz teoretycznie większe szanse niż reszta kraju, póki metoda się nie upowszechni.
Oczywiście ani Tobie ani nikomu innemu nie życzę udarów,zawałów ani innych chorób.
Czasem jednak zwykła informacja potrafi wiele zdziałać dobrego.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #10 dnia: Października 22, 2012, 09:23:01 »
Wielkie dzięki za informacje  :-*

Katowice to 50 km z Jastrzębia.

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 23, 2012, 10:29:18 »
Może na temat lekarzy nie dyskutujmy bo nie ma o czym i o kim większość lekarzy jest nastawiona na zyski a nie na leczenie ludzi co widać w pierwszej lepszej Polskiej przechodni.

Pan lekarz zawsze jest zdenerwowany kiedy ktoś do niego przychodzi jak to często określają gdy pacjent zawraca głowę wymyślonymi przez siebie dolegliwościami.

Postawa pana doktora zmienia się nie do poznania kiedy pacjent wyciąga kopertę z mamoną w środku od razu pan doktor staje się miły i faktycznie diagnozuje chorobę.

Tak wyglądają odwiedziny w przechodni w moim mieście i zapewne w innych miastach podobnie tak więc lekarze często się mylą  i za to  żądają pieniądze.......... pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2012, 10:31:46 wysłana przez zielarz czeladnik »

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Października 23, 2012, 10:34:13 »
Bardzo podobało mi się to co autor książek o medycynie Hildegardy dr Strehlow napisał o lekarzach coś w tym rodzaju: Lekarze zmieniliby podejście gdyby mieli płacone od wyleczonych pacjentów.

Swoja drogą rację miał Sokrates pisząc:
Lekarze to najwspanialszy zawód świata.
Wasze sukcesy opromienia słońce a porażki skrywa ziemia.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #13 dnia: Października 23, 2012, 11:03:41 »
A ja kiedys słyszałam jak Pan Piotr Kardasz w "Sekretach Przyrody" opowiadał, że (nie pamiętam, ale chyba na dworze Cesarza Chin) lekarz dostawał sowite wynagrodzenie kiedy jego pacjenci nie chorowali - musiał dbac o profilaktyke. Natomiast w razie choroby pensja była wstrzymywana aż do wyleczenia  ;D

Dobra motywacja do szybkiego wyleczenia pacjentów.

Mój syn dzisiaj powiedział " Mamo, gdyby wszyscy wiedzieli jakie zioła są zdrowe to już by ich nie było albo byłyby bardzo drogie i tylko dla bogatych "

dzieciak ma 10 lat i chyba cos w tym jest  ::)

Ucieszyłam sie że ich Pani od przyrody kazała do końca roku przygotować zielniki. Ale nie wiem czy jej wolno mówić o właściwościach zdrowotnych, czy tylko omówić budowę poszczególnych roslin i nazwę... muszę zapytać.  ???

Offline Adrian Budek

• CRAZY HERBALIST
  • Mało Pisze
  • **
    • Zapraszam na swój FanPage
« Odpowiedź #14 dnia: Października 23, 2012, 11:30:04 »
Pani w szkole może mówić o ziołach opierając się o różne publikacje.
Mówi się przecież o warzywach, owocach, witaminach, o grzybach, które dobre, a które trujące itp.

8) ░▒▓█ Zapraszam na swój FanPage KLIKNIJ! █▓▒░ 8)