Autor Wątek: Destylat zbożowy - żytnówka  (Przeczytany 714 razy)

Offline Tomisław111

• Smakosz starki, smakosz skoncentrowanego wina - winiaku, nalewki na spirytusie żytnim(!),własna winniczka, obecnie nalewki ziołowe
  • Nowy
  • *
Destylat zbożowy - żytnówka
« dnia: Listopada 20, 2023, 22:13:56 »
Czytając wątek : Nalewka serdecznikowa
https://rozanski.ch/forum/index.php?topic=6413.0
Przeczytałem wypowiedź:
@zielarz polski:
Cytat: Shengdao w Styczeń 06, 2018, 14:19:17
Cytat: adampupka w Styczeń 05, 2018, 18:56:13
Ad.3. Wódka sklepowa jest ok, nawet ta najtańsza z Biedronki daje radę.
ostatnio szukając wódki do nalewki, będąc już przy półce sklepowej zacząłem się zastanawiać: żytnia, pszeniczna, jęczmienna, a może z ziemniaka. Kupiłem żytnią 
Kurcze, w sumie to nigdy się nad tym nie zastanawiałem. 
Wydaje mi się, że tutaj to (chyba?) w grę wchodzą wyłącznie kwestie smakowe, bardziej istotne przy nalewkach do degustacji.
A również dalej wypowiedz:
 @Mama:
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 10, 2018, 20:07:47 »
„Najlepszy podobno zbożowy destylat, ale nie pamiętam źródła informacji.
Pamiętam za to z wykładów z dr Kilarem, że i tak cały alkohol jest z kukurydzy (najtańszy surowiec) niezależnie od nazwy.„

Ponieważ sam robię od lat nalewki zarówno na owocach jak i ostatnio na ziołach w różnych proporcjach, ale oprócz walorów zdrowotnych dobieram w dużym stopniu walory smakowe np. bazylię z szałwią plus cytryna z cukrem, dziurawiec z miętą pieprzową itp.
Jedno co ich łączy to: nalew na żytnim destylacie w różnych proporcjach z wodą.
Np. Maria Treben podaje aby np. wykonując  nalewkę żywokostową zalać korzeń żytniówką lub dowolną wódką owocową, zaś robiąc wódkę orzechową (z orzechów włoskich – zielonych, mówi wyłącznie o żytniówce, zaś małe zioła  szwedzkie zaleca zalewać 38-40 żytniówką lub dobrą wódką owocową. Cytaty z  wydania Apteka Pana Boga w tłumaczeniu dr O. Olszowskiej i dr A. Sulińskiego, zaś w wydaniu z tłumaczeniem V.  Grotowicza jest tylko mowa o wódce zbożowej i owocowej (np. dot. małych ziół szwedzkich).
Wielokroć w książkach spotykałem przepisy zalecające użycie żytniówki w jednostkowych przepisach.
Co ma zatem w sobie i czym wyróżnia się Żytni destylat który jak inne  alkohole jest nerotoksyną i powinien mieć takie same właściwości oddziaływania na nasz organizm (oprócz wrażeń smakowych)?
Ja mam swoją teorię (na zasadzie wydaję mi się) nie potwierdzoną naukowo ani przez Innych obeznanych w temacie.
Pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Destylat zbożowy - żytnówka
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 23, 2023, 21:13:43 »
Etanol, to etanol i nie ma co się nad nim rozczulać - to związek chemiczny C2OH5.

Różnica między zanieczyszczonym etanolem różnego pochodzenia i stężenia, czyli piwo, kwas chlebowy, wino, wódki itp polega na ilości owych zanieczyszczeń lub dodatków i ewentualnej skuteczności czyszczenia destylatu z toksycznych dodatków (fuzli). Możliwe, że destylat różnego pochodzenia zawiera różne dodatki w różnej ilości i te dodatki oprócz rozcieńczenia mają prawo wpływać na wzmocnienie lub redukcję toksyczności samego etanolu.

Nie mam zamiaru zaczynać dyskusji nad toksycznością etanolu lub zaleceniami minimalnymi "dla zdrowotności". Ja pijam kwas chlebowy i nic mocniejszego i dobrze mi jest z tym.

Pozdrowienia :-)

Offline Tomisław111

• Smakosz starki, smakosz skoncentrowanego wina - winiaku, nalewki na spirytusie żytnim(!),własna winniczka, obecnie nalewki ziołowe
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 24, 2023, 21:39:50 »
@Basia
Dziękuję za zainteresowanie się zapytaniem. Chciałbym rozwinąć słowo :”Możliwie że destylat różnego pochodzenia zawiera różne dodatki w różnej ilości i te dodatki oprócz rozcieńczenia mają prawo wpływać na wzmocnienie lub redukcję toksyczności samego etanolu”.

Czy jest to związek syngeryczny (Polska definicja określa synergię jako współistnienie różnych czynników powodujące, że łączny efekt ich interakcji jest większy niż efekty ich osobnego działania. ) wspomagający?
Czy ma ktoś wiedzę na ten temat tj. destylat pszeniczny wspomaga   ….., zaś jęczmienny jest najlepszy na …, zaś owsiany na …
Skoro znawcy tej tematyki zalecają jak w wątku wspomniałem, to tematu nie odpuszczę.
Pzdr

Offline DamianD

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 02, 2024, 10:43:42 »
Tak jak wspomniano, obstawiam po prostu ilość drobnych zanieczyszczeń. Ale też zależy czy używa się żytniówki ze sklepu czy też powiedzmy "od kogoś". Bo w tym pierwszym przypadku raczej nie powinno mieć żadnego znaczenia, bo sklepowe alkohole są bardzo mocno czyszczone (x razy destylowane plus używa się dużych ilości węgla aktywnego). A przy domowych jednak mogą się pojawić różnice (wiadomo, też smakowe).