Autor Wątek: Witania - nalewka czy intrakt ?  (Przeczytany 3028 razy)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
Witania - nalewka czy intrakt ?
« dnia: Listopada 03, 2023, 17:53:18 »
Ukopałam świeżego korzenia ashwagandy, chciałabym zalać alkoholem i nie mogę się doszukać informacji czy 1:5 jest to dobra proporcja i czy na zimno go zalać czy na ciepło. Będę wdzięczna za podpowiedzi.

Pozdrawiam
Ania

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Witania - nalewka czy intrakt ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 03, 2023, 23:06:09 »
Raczej nalewkę, 1:2

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 04, 2023, 19:52:03 »
Ok dziękuję bardzo.

Pozdrawiam
Ania

Offline Tomisław111

• Smakosz starki, smakosz skoncentrowanego wina - winiaku, nalewki na spirytusie żytnim(!),własna winniczka, obecnie nalewki ziołowe
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 08, 2023, 21:39:45 »
Witam.
Stephen H. Buhner w swojej książce Antybiotyki ziołowe wyd. Biały wiatr podaje przepisy na różne części tej rośliny. I tak: suchy korzeń (dlaczego suchy?-prawdopodobnie chodzi o ten z zakupów internetowych) w proporcji 1:5, 70% alkoholu zaś proporcje 1:2 dotyczą świeżych liści i nasion zalewanych i tu uwaga 95% alkoholem.
Sposób przygotowania surowca jak i stężenie alkoholu ma kolosalne znaczenie co do działania medium.
Przed sporządzeniem medium sprawdzam w paru miejscach jakie powinno być stężenie alkoholu. Przykład pytania z poprzedniego postu lakoniczny jaka proporcja? czy to jest poprawne zapytanie?. A jak przygotować surowiec? S.H.Burhard poradził aby świeże nasiona pokroić jak najdrobniej. I tyle.
Czytając po raz n-ty jego książki (tj. Buhnera) i wykłady p. H. Różańskiego tudzież pierwsze wydania książki M.Treben zaznaczają Oni aby surowiec świeży zmiażdżyć (ja używam do tego maszynki ręcznej do robienia makaronu) a do surowców suchych (zetrzeć na pył) moździerza (mam moździerz ale używam grubo mielącego młynka do kawy plus szybkoobrotowego też młynka do kawy - pilnując aby surowiec się nie zagrzał).
Tak przygotowany surowiec odda w 100% swoje właściwości.
PS.
Anegdotycznie:
Pierwsze polskie wydanie książki o uprawie winorośli zawierało rozdział jak uprawiać winorośl aby łozy nadawały się na sadzonki. W następnych wydaniach książki rozdziału już nie było.
Może ta informacja przyda się pani Ani
Pzdr
Tomasz

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 10, 2023, 22:17:06 »
Przykład pytania z poprzedniego postu lakoniczny jaka proporcja? czy to jest poprawne zapytanie?. A jak przygotować surowiec? S.H.Burhard poradził aby świeże nasiona pokroić jak najdrobniej. I tyle.

Ja bym już nie męczył pytającego... pytanie-odpowiedź.
Ale co do krojenia świeżych nasion witanii, to życzę powodzenia ;-)
Zapewne chodziło o korzeń.

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 11, 2023, 11:12:23 »

Ja bym już nie męczył pytającego... pytanie-odpowiedź.

Tomisław111 - Dziękuję bardzo.
Pytający bardzo wdzięczny jest za "męczenie", bo zawsze może się czegoś nauczyć. Mój błąd: zalałam 48% alkoholem, jak zalewam większość ekstraktów. W przyszłym roku się poprawię, tym razem korzeń już leżał wykopany i wysychał, musiałam działać szybko. Rozdrobniłam w każdym razie porządnie.

A że zbyt lakoniczne pytanie - przyznam że zdarzyło mi się tu lekko dostać po łapkach za niewiedzę, czy zbyt  "głupie" zapytanie, trochę to zniechęca laika do zabierania głosu. Wolę czytać i szukać.

Pozdrawiam
Ania

Offline Tomisław111

• Smakosz starki, smakosz skoncentrowanego wina - winiaku, nalewki na spirytusie żytnim(!),własna winniczka, obecnie nalewki ziołowe
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 11, 2023, 19:36:19 »
Witam
@anavilma-Proszę sobie do serca nie brać takiej samoceny. Jak mię uczono to nie ma "głupich" pytań tylko są głupie odpowiedzi, przykład: każde małe dziecko zadaje pytanie pokazując na coś "co to robi?". I tu zapala się światełko w głowie czy mam pełną wiedzę aby nie wprowadzić dziecko w błąd wiedząc że wchłania wiadomości jak gąbka wodę. Po łapkach powinien dostać @Pragmatyk który stwierdził: "Raczej nalewkę, 1:2" to znaczy miał dogłębną wiedzę czy też nie.
Polecam kopalnia wiedzy:
https://rozanski.li/1053/nalewka-i-intrakt-tinctura-et-intractum/
a szczególnie 41 komentarzy.
@Pragmatyk-Wyczułem sarkazm w wypowiedzi "Ale co do krojenia świeżych nasion witanii, to życzę powodzenia ;-)
Zapewne chodziło o korzeń."
Nic z tych rzeczy. Jest tak jak napisałem . Witania ospała, ashwagandha, żeń-szeń indyjski, śpioszyn lekarski, wiśnia zimowa – gatunek rośliny z rodziny psiankowatych podobnie jak rodzynek brazylijski ma nasiona jak w opisie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Witania_ospa%C5%82a
i nie sprawiało mi żadnego problemu w krojeniu. Suchy korzeń dzielę sekatorem na drobne centymetrowe odcinki i mielę w młynku. Nadmieniam że robię nalewki z wszystkich części roślin nie tylko z korzenia jak proponuje moda Zachodu.
Podałem źródło informacji skąd zaczerpnąłem wiadomości mimo uwagi w książce od Wydawcy aby nie rozpowszechniać tych informacji bez zgody ale też nie podałem wszystkich (proponuje zakup książki).
Rozgrzeszeniem mnie jest strona autorska
https://stephenharrodbuhner.com/
a w niej multum wiedzy.
Zrobił się mały wykład ale nie lubię jak ktoś udziela rad pochopnie i pobieżnie.
Pozdrawiam polecając strony wyżej podane.

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 11, 2023, 21:45:07 »

Polecam kopalnia wiedzy:
https://rozanski.li/1053/nalewka-i-intrakt-tinctura-et-intractum/
a szczególnie 41 komentarzy.

---
Dzięki, w tych kopalniach kopię bardzo często  :)

---
Podałem źródło informacji skąd zaczerpnąłem wiadomości mimo uwagi w książce od Wydawcy aby nie rozpowszechniać tych informacji bez zgody ale też nie podałem wszystkich (proponuje zakup książki).
Rozgrzeszeniem mnie jest strona autorska
a w niej multum wiedzy
.

---
Książka od razu się znalazła na mojej liście zakupów, czeka tylko na koniec miesiąca ;)
a za stronkę wielkie dzięki, będę czytać.

Pozdrawiam
Ania

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 12, 2023, 18:00:17 »
Po łapkach powinien dostać @Pragmatyk który stwierdził: "Raczej nalewkę, 1:2" to znaczy miał dogłębną wiedzę czy też nie.

Hmm... Tomisław 111, mam akurat doskonały humor i puszczę płazem tę zaczepkę :-)

@Pragmatyk-Wyczułem sarkazm w wypowiedzi "Ale co do krojenia świeżych nasion witanii, to życzę powodzenia ;-)
Zapewne chodziło o korzeń."
Nic z tych rzeczy. Jest tak jak napisałem . Witania ospała, ashwagandha, żeń-szeń indyjski, śpioszyn lekarski, wiśnia zimowa – gatunek rośliny z rodziny psiankowatych podobnie jak rodzynek brazylijski ma nasiona jak w opisie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Witania_ospa%C5%82a
i nie sprawiało mi żadnego problemu w krojeniu.
[...]
Zrobił się mały wykład ale nie lubię jak ktoś udziela rad pochopnie i pobieżnie.

Tomisław111 - nakręciłeś się, a wyłączyłeś myślenie. Teraz spróbuj w odwrotnej kolejności i będziemy się razem śmiali z tego co może napisać "nakręcony zielarz"! Nie muszę, ale dla dobrych relacji na forum jeszcze raz zasugeruję, gdzie teraz tkwi błąd - może (jeśli nie korzeń) kroisz owoce witanii, ale zapewniam Cię, że nie kroisz nasion!!! Kiedy znowu najdzie Cię ochota, aby udzielać wykładu, przygotuj się do tego solidnie. Widzisz, każdy błąd zostaje tu na wieki i wprowadza w błąd rzesze czytających w przyszłości. Nie mam akurat na tyle czasu aby wstawić zdjęcie, ale na moje oko na łebek od zapałki wchodzi 6-8 nasion witanii. Podpierasz się opisem z wikipedii, ale zauważ, że tam nie ma opisu nasion witanii, a na zdjęciu jest owoc!!!

Wszystkim życzę miłej niedzieli, a niektórym większej samokontroli :-)

Offline Tomisław111

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 13, 2023, 21:23:19 »
@Pragmatyk
Informacje uzyskałem przepisując z książki (nie ja byłem jej tłumaczem).
Łapiesz szczegóły a nie informujesz o istocie rzeczy.
Trudno "nie będę się kopał z koniem".
A od S. H. Buhner'a:
Prawa autorskie © 2019, Stephen Harrod Buhner, Wszelkie prawa zastrzeżone
(Proszę, udostępnij to, jak chcesz, po prostu okaż mi uznanie).
Kończę wątek
Pzdr
Tomisław111

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 14, 2023, 20:56:23 »
Ja widzę, że ktoś tu nie odróżnia owocu od nasiona i tu nie należy zwalać na Buechnera czy jego tłumaczy.
W skrócie: jabłko to owoc, pestka to nasiono.

Tomisław111, nie złość się, bo nie ma o co. Każdy kiedyś zaczynał, Ty też masz drogę przed sobą.

Pozdrowienia :-)

Offline Tomisław111

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 15, 2023, 07:25:55 »
@Basia z całym szacunkiem dla tego Forum mowa była w tym wątku o: Stephen Harrod Buhner który miał (bo już nie żyje) stronę w której opisał swoje życie i działalność
polecam ją przeczytać a przekręcając jego nazwisko na "Buechner" choć może to litrówka świadczy o nieznajomości trendów who is who w światowym zielarstwie.
Będę zawsze walczył o jego dobre imię.
Proszę nie traktować tego jako złośliwość z mojej strony tylko zwrócenie uwagi aby nie wprowadzać innych w błąd.
PS. 
Proszę "w skrócie" przeczytać artykuł Doktora
Fructus Urticae (Semen Urticae) – owoc pokrzywy (nasienie pokrzywy).
https://rozanski.li/2636/fructus-urticae-semen-urticae-owoc-pokrzywy-nasienie-pokrzywy/
który tak naprawdę jest orzeszkiem.
PSS.
W wątku zarzucałem brak rzetelnej informacji na temat stężenia alkoholu do zalewania świeżego surowca a dostałem po łapkach że nie odróżniam owocu od nasienia.
Pzdr

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 15, 2023, 18:44:27 »
Mam zwyczaj pisać jego nazwisko po niemiecku, nie nie mam umlauta, to napisałam w normalnej transkrypcji. Mogłam się wysilić i dać u z dwoma kropkami, ale dałam transkrypcję
Ja nie napisałam niczego przeciwko niemu.

Ja nadal widzę, że Ty nie rozumiesz, o co chodziło Pragmatykowi i o co chodzi mi z ta witanią. Że nie kroiłeś nasion, tylko owoce. Orzech też jest owocem.
Trudno, na forum poetyckim to może nie być zauważone, ale tutaj zostało wytknięte.

Myślę, że sprawa jest zakończona.

Jeśli chodzi o nalewkę na świeżym surowcu, to 1:2 na wódce zakonserwuje go. Jak pogrzebiesz w internecie, to zobaczysz, że zalecane jest stosowanie jej z mlekiem. Myślę, że chodzi głównie o tłuszcz poprawiający przyswajalność. Pewnie zwykła zupa da podobny skutek.
Owoce witanii są jadalne.

Są ludzie, którzy wszystko zalewają czystym spirytusem, ale nie zawsze to ma sens.
Dla alkaloidów, flawonoidów i wielu terpenów wystarcza etanol 60-70%, a 95% stosuje się głównie do żywic (no, nie tylko).

Wracając do pytania o stężenie etanolu, odpowiem pytaniem: a co chcesz osiągnąć, co wyciągnąć? Wszystko? To zjedz, ale nie za dużo, by nie przetrzepało za mocno kiszek. szczególnie to dotyczy liści.

Pozdrowienia :-)

Offline Tomisław111

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 15, 2023, 19:46:26 »
Dziękuję za wyjaśnienia.
Świeży liść witani 1:2, w 95% alko, zalecane 10-30 kropli 3x dziennie przez Autora. Wspomaga bez sensacji. Zalecam stosować na początku mniejsze dawki i obserwować skutki.
 Na "trzepanie" kiszek używam topinamburu - słonecznika bulwiastego na surowo. Polecam szczególnie na wiatry.
Pzdr.
Amen

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 16, 2023, 00:18:16 »
A że zbyt lakoniczne pytanie - przyznam że zdarzyło mi się tu lekko dostać po łapkach za niewiedzę, czy zbyt  "głupie" zapytanie, trochę to zniechęca laika do zabierania głosu. Wolę czytać i szukać.

Praktyka czyni mistrza Aniu. Przyznaję się, że tylko przelotem sprawdzałem forum i na tak krótkie pytanie miałem czas odpowiedzieć. Nie zakładaj proszę, że celowo ograniczyłem odpowiedź ściśle do kwestii o którą pytałaś.

Pozdrawiam