Autor Wątek: Owsiki  (Przeczytany 1565 razy)

Offline Mewa

• Nowy
  • *
Owsiki
« dnia: Października 25, 2023, 22:17:45 »
Witam!
Chciałabym zastosować terapię przeciw owsikom, które mnie męczą od bardzo długiego czasu. Kupiłam Vermox i zamierzam zastosować 1 tabl i po 2 tygodniach następną tabletkę. W ulotce pisze, że tabletki należy przyjmować popijając wodą, najlepiej wieczorem. Ale czy trzeba zastosować jakiś środek przeczyszczający i ile godzin po zażyciu tabletki? Mam sól gorzką, chyba że polecacie inny środek przeczyszczający?

Chciałam dodatkowo przeprowadzić kurację oczyszczającą przy pomocy miodu gruszkowo–ziołowego według przepisu św. Hildegardy, który już zrobiłam, chciałabym go zastosować po przyjęciu pierwszej tabletki Vermox, ale tak się zastanawiam, czy to dobry pomysł, bo tam jest miód.
„Składniki:
• 1.5 kg obranych gruszek (ekologicznych)
• 8 łyżek miodu (z polskiej pasieki ekologiczny)
100g mieszanki ziołowej złożonej z 35 g korzenia wszewłogi górskiej, 28g korzenia galgantu, 22 g korzenia lukrecji, 15 g cząbru ogrodowego
Mus gruszkowy z wszewłogą według przepisu św. Hildegardy, który określała ona „lekiem cenniejszym od złota”. Uwalnia on przewód pokarmowy z niestrawionych resztek pokarmowych, grzybów i pleśni, patogennej flory jelitowej i produkowanych przez nią toksyn. Wspomaga leczenie nadżerek żołądka i dwunastnicy i walkę z Helicobacter pylori.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Owsiki
« Odpowiedź #1 dnia: Października 25, 2023, 23:09:25 »
Oprócz leków ważna jest higiena. Chodzi o poranne mycie odbytu - codziennie. Jest to bardzo ważne.

Dodatkowo pranie bielizny, w tym bielizny pościelowej w temp. min. 60 st.C. - pożegnaj syntetyczne koronki, bo mogą nie przeżyć tego. Nie ma zmiłuj.

No i koniecznie po wieczornym zażyciu leków zmień rano pościel i pidżamę. Po kolejnej dawce leku znów zmiana pościeli na następny dzień rano.

Możesz wspomóc solą gorzką wydalenie owsików na następny dzień po zażyciu leków. Nie zapomnij o porządnym nawodnieniu się po zażyciu, bo nic z tego nie wyjdzie.

Skąd wiesz, że masz owsiki? Zaobserwowałaś w kale, czy robiłaś badania w tym kierunku?

P.S. Świąd odbytu może sygnalizować również inny problem, więc nie jest jednoznaczną wskazówką.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 26, 2023, 12:00:41 »
Teraz akurat jest sezon dyniowy, a świeże pestki z dyni też działają odrobaczająco, tylko trzeba wziąć po nich środek przeczyszczający, bo te pestki tylko paraliżują owsiki, ale ich nie zabijają. Muszą więc zostać wydalone, zanim paraliż ustąpi. Pestki suszone tracą właściwości odrobaczające.
Dorosłe osoby rzadko miewają owsiki

Offline Mewa

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Października 26, 2023, 23:24:01 »
Bardzo dziękuję za odpowiedz!
Do - kuneg - wiem, że mam owsiki bo złapałam 2 sztuki o długości chyba 0,5-1cm jak czułam swędzenie i że wychodzą. W kale nic nie wyszło.
Do - qwerta - bardzo dziękuję za pomysł z pestkami dyni, tylko po ilu godzinach od zażycia tych pestek wziąć środek przeczyszczający?

I jeszcze chciałabym zapytać, czy mogę na drugi dzień po zażyciu Vermoxu zażywać ten miód gruszkowo–ziołowy według przepisu św. Hildegardy, który już zrobiłam, tak się zastanawiam, bo tam jest miód.
I jeszcze jedno pytanie - czy kurację na owsiki najlepiej zrobić podczas pełni? Czy to ma jakieś znaczenie?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 27, 2023, 11:29:18 »
Eee, z tą pełnią to chyba jakieś zabobony :P
Co do kuracji pestkami, to jest mnóstwo artykułów w internecie, jak to zrobić krok po kroku. Osobiście nie testowałam, więc nie znam takich szczegółów. Po prostu wielokrotnie o tym słyszałam i widywałam takie artykuły, a że akurat teraz dyń jest w sklepach zatrzęsienie, to od razu mi się skojarzyło :P
Co do miodu gruszkowego, to nie wiem jakie on ma mieć właściwości, ale cukier na pewno nie jest wskazany w owsicy, a miód to głównie cukier.
Przy owsicy najważniejsza jest higiena, zwłaszcza częste mycie rąk (szczególnie przed przygotowaniem posiłku, po wyjściu z toalety i rano po wstaniu z łóżka) i obcinanie paznokci na krótko. Warto nawet smarować paznokcie czymś gorzkim na noc albo zakładać bawełniane rękawiczki

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 27, 2023, 19:51:25 »
...
I jeszcze jedno pytanie - czy kurację na owsiki najlepiej zrobić podczas pełni? Czy to ma jakieś znaczenie?

https://www.4organic.pl/c/blog/wplyw-ksiezyca-na-nasze-zycie/ - wg tego coś w tym może być.

Offline Mewa

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Października 28, 2023, 20:49:46 »
Bardzo Wam dziękuję za cenne rady!
Mam nadzieję że uda mi się je zlikwidować.
W sklepie ziołowym na pasożyty polecono mi Miksturę przeciw pasożytom nalewka 110g Taheebo, który pomaga w likwidacji pasożytów i grzybów z organizmu. Składniki: glicerynowo-wodny wyciąg z ziół: liści orzecha włoskiego, ziela piołunu, ziela tymianku, liści szałwii, owocu kopru, korzeń prawoślazu, woda, gliceryna, składnik konserwujący sorbinian potasu.
Więc tak myślę, że wezmę Vermox, i za parę dni tą nalewkę - nie wiem czy tego nie będzie za dużo? Jeszcze po zażyciu Vermoxu wezmę  środek dobrze wiążący toksyny, mam spirulinę, mam nadzieję, że wystarczy.
No i spróbuję jeszcze z tymi pestkami z dyni.
A jak nie przejdzie to będę szukała parazytologa.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 28, 2023, 22:07:03 »
To nie z usunięciem owsików z organizmu jest największy problem, ale z ochroną przed ponownym zakażeniem. Kiedyś czytałam, że ich jaja mogą nawet wyschnięte znajdować się w kurzu domowym, jeśli przebywał tam ktoś zakażony i można się wtedy nimi ponownie zakazić. Dlatego wcześniej pisałam, że bardzo ważna jest higiena i warto też posprzątać porządnie mieszkanie po takim odkażaniu. W sumie akurat niedługo święta, to i tak się sprząta, więc będzie 2 w 1 ;)
Jeśli mieszkasz z rodziną, to trzeba odrobaczyć wszystkich. Jeśli masz psa/kota, to zwierza też trzeba odrobaczyć, bo inaczej będziecie się od siebie nawzajem zarażać. Zwykle dorosłe osoby zarażają się albo od dzieci, albo od zwierząt
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2023, 22:15:59 wysłana przez qwerta »