Autor Wątek: Zioła na poprawę kondycji i siły mięśniowej?  (Przeczytany 1864 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Zioła na poprawę kondycji i siły mięśniowej?
« dnia: Października 04, 2023, 15:36:34 »
Czy istnieją zioła/suplementy, które są w stanie poprawić kondycję i przede wszystkim zwiększyć siłę mięśniową bez ćwiczeń?
Pytanie może niektórych oburzyć, ale już tłumaczę. Chodzi o córkę, która od urodzenia ma obniżone napięcie mięśniowe i bardzo szybko się męczy. Teraz jest dorosła, jeździ do pracy, robi zakupy, sprząta mieszkanie - jednym słowem nie leży do góry brzuchem, ale nie ma już siły na jakieś treningi. Zresztą w dzieciństwie chodziła na rehabilitację i ćwiczyłam z nią w domu, w efekcie czego miała już rzeźbę mięśniową widoczną prawie jak u kulturysty, ale nie dodało jej to szczególnie ani siły, ani energii, przez co kompletnie straciła motywację i jak była już starsza, to odmówiła ćwiczenia. Obecnie ma już niestety zwyrodnienia z powodu słabych mięśni, dlatego postanowiła jednak spróbować ćwiczeń. Czytałyśmy, że taka mniej wymagająca jest joga. Poszła na zajęcia dla początkujących, gdzie jeszcze do wyboru były dwie wersje: dynamiczna i spokojna (czy jakoś tak). Wybrała oczywiście tą spokojną, na zajęciach były nawet panie 60+. Córka z trudem dotrwała do końca, prawie się popłakała, cały dzień trzęsły jej się wszystkie kończyny, miała mdłości, drgały jej powieki (mimo że piła elektrolity) i 2 dni to odchorowywała. Tymczasem te starsze panie były po zajęciach całe w skowronkach i twierdziły, że te ćwiczenia dodały im energii i poprawiły humor. Teraz już w ogóle nie chce słyszeć o żadnych ćwiczeniach :(

Offline leo

• Dużo Pisze

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Zioła na poprawę kondycji i siły mięśniowej?
« Odpowiedź #2 dnia: Października 04, 2023, 19:54:42 »
A tą oliwkę to ja już testowałam i zupełnie żadnego efektu nie było :(

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 04, 2023, 20:55:33 »
Pomyślałem, że tak odpowiesz :) .
Ten link to jest kawałek opisu patentowego - poszukaj cały opis - tam jest wszystko wyłożone co i jak. Jesteś jedyną osobą, której przekazałem info, a która nie zauważyła działania - reszta, jak spróbowała tego - już nie odchodzi od tematu. Poprawa wydolności pojawia się po dłuższym okresie stosowania. To dotyczy mitochondriów - te są dziedziczone po linii żeńskiej, więc jest możliwość, że i córa będzie miała podobne odczucia - powinniście drążyć temat od tej strony.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 05, 2023, 11:01:08 »
Testowałam dość długo i skrupulatnie, ale nie pamiętam już, ile konkretnie czasu to trwało. Na pewno co najmniej miesiąc. Nie jestem jedyną osobą, jeśli zerkniesz na ankietę z tematu, który podlinkowałeś - są 2 głosy oddane na brak działania i 0 głosów na "tak, działa" oraz 1 głos na "tak, ale w mixach". Generalnie nie widać w tym temacie większego zainteresowania, a tym bardziej entuzjazmu. No i właśnie też zniechęcające jest, że poza tym ekstraktem z oliwki trzeba jeszcze zażywać stado innych supli, w tym hupercynę, po której miałam tylko nieprzyjemne sny, a nic dobrego nie robiła. Generalnie kosztowna impreza, a efekty bardzo niepewne, nie stać mnie na dłuższe testy :P

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 05, 2023, 11:24:05 »
Nie wiem co brałaś, w jakiej postaci - mnie na pierwsze pół roku stosowania wystarczyło całe 16zł. Co do wydolności - przed - miałem problemy z pokonaniem trasy z 200m przewyższenia na dystansie 20km, po 3 latach okazało się, że bezproblemowo wchodzę na 2000m w Tatrach (ponad 1000m przewyższenia). Stada innych supli nie zażywałem.
Nie namawiam na temat - zapytałaś - odpowiedziałem - w linku jest wyraźnie - o ziole co działa jak trening sportowca. Ja to działanie potwierdzam.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #6 dnia: Października 05, 2023, 11:29:17 »
Hmm... a próbowałaś chagi?
Nie spotkałem się jeszcze z opinią, że nie działa :-)
Jedynym ograniczeniem jest stosowanie w godzinach porannych, bo stosowana po południu może powodować problemy ze snem.

Kolejna propozycja to NAC w dawce 500mg dziennie, później (po 2-3 miesiącach stosowania i wysyceniu organizmu) można spokojnie brać 2 razy w tygodniu.

To jako sposób na znalezienie energii, ale poza tym organizm musi być w miarę ustabilizowany na poziomie fizjologii (układ pokarmowy, głowa).

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 05, 2023, 13:22:24 »
Niech córka spróbuje może dobrych adaptogenów i soku z aronii. Tylko sok musi być dobrej jakości, bo np. Oleafarmu nie działa w ogóle.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 05, 2023, 14:06:52 »
@Pragmatyk - Chagi nie próbowałam, poczytam o niej. NAC brała, gdy miała covid, bo lekarka jej przepisała, no a później jakoś nie. Sama też próbowałam brać to NAC, ale w sumie nie przetestowałam tego skrupulatnie, więc spróbuję jeszcze raz, dziękuję :)

@44 - a jaki w takim razie sok z aronii polecasz? Co do adaptogenów, to już ja (mamy z córką podobne objawy) przetestowałam ich całe mnóstwo i nie widziałam żadnych rezultatów, a np. żeń-szeń ewidentnie mi szkodził

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Października 05, 2023, 14:17:44 »
Soki firmy Ekamedica są dość dobre.
« Ostatnia zmiana: Października 05, 2023, 14:20:33 wysłana przez 44 »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Października 05, 2023, 15:36:57 »
@Pragmatyk - poczytałam o tej chadze, ale w zasadzie nie ma ustalonej konkretnej dawki dla ludzi, bo badania były tylko in vitro i na zwierzętach.
Na str. Magiczny Ogród podano:
"1-2 łyżeczki proszku umieść w zaparzaczu i zalej wrzącą wodą. Odstaw do naciągnięcia na 15 minut lub więcej. Napar możesz pić bez ograniczeń."
Nawet nie napisali, jaką ilością wody mam zalać ten proszek :(
Mógłbyś napisać ile wody na 2 łyżeczki i ile szklanek tego należy wypić dziennie oraz po jakim czasie powinnam zauważyć jakiś efekt?

@44 - dzięki :) porównam sobie ceny na Allegro. Szkoda tylko, że smakuje najgorzej ze wszystkich czarnych soków
« Ostatnia zmiana: Października 05, 2023, 16:19:42 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Października 05, 2023, 20:16:01 »
Czaga, czyli czarna huba brzozowa w niektórych regionach Rosji jest pita do oporu jak kawa zbożowa.
Ją dość trudno przedawkować. Analizator smakowy wskaże najlepsze stężenie wywaru ;-)

Ja bym się uśmiechnęła do lucerny i macy z wielu powodów.

Jeśli same ćwiczenia są zbyt trudne to może się wspomóc stymulatorem elektrycznym?

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Października 06, 2023, 00:15:25 »
@Pragmatyk - poczytałam o tej chadze, ale w zasadzie nie ma ustalonej konkretnej dawki dla ludzi, bo badania były tylko in vitro i na zwierzętach.
[...] "1-2 łyżeczki proszku umieść w zaparzaczu i zalej wrzącą wodą. Odstaw do naciągnięcia na 15 minut lub więcej. Napar możesz pić bez ograniczeń."
Nawet nie napisali, jaką ilością wody mam zalać ten proszek :(
Mógłbyś napisać ile wody na 2 łyżeczki i ile szklanek tego należy wypić dziennie oraz po jakim czasie powinnam zauważyć jakiś efekt?

Hmm... może napar z chagi to napój, ale to co ja obserwuję wskazuje, że nie można jej wlewać w siebie do woli :-)
Na początek można 1 łyżeczkę zalewać szklanką wrzątku i zostawić na pół godziny do naciągnięcia w otulinie. Dwóch łyżeczek, do ciągłego stosowania, raczej nie polecam.
Z czasem wystarczy pół łyżeczki, razem z mieszanką innych ziół do picia w ciągu dnia.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Października 07, 2023, 12:51:38 »
@Pragmatyk - dziękuję, a po jakim czasie można spodziewać się jakichś efektów? I w sumie nie nadal nie wiem, ile takich szklanek dziennie należy wypić...
Chciałabym ją skrupulatnie przetestować, ale jeśli to działanie ma się pojawić po wielu miesiącach, to jednak zrezygnuję...

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Października 07, 2023, 16:28:20 »
Wystarczy szklanka rano. Co do efektów, to po dlużsym stosowaniu wystarczy szklanka i jest on widoczny. Wydaje mi się, że w Waszym przypadku efekty mogą być zauważalne od razu, a może po kilku-kilkunastu dniach. Może dla pewności - do szklanki wody wsyp pełną łyżeczkę chagi. Zagotuj i odstaw na 30 min. Pisałem w innym wątku o pełnym wykorzystaniu chagi- wtedy wieczorem zalewamy tę łyżeczkę chagi wodą z czajnika (nie wrzątkiem, ale może być "ciepława"). Rano wypijamy wodę znad fusów, a same fusy zalewamy kolejną szklanką wody i gotujemy ok. pół godziny. Po przestudzeniu pijemy. Można podzielić tę porcję na kilka łyków w ciągu dnia, byle nie pić wieczorem, przed snem. Jak się wypije trochę fusów, to tragedii nie ma.

edit: korekta po smartfonie ;-)
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2023, 22:22:47 wysłana przez Pragmatyk »