Autor Wątek: Brak dostępu do forum  (Przeczytany 2297 razy)

Offline leo

• Dużo Pisze
Brak dostępu do forum
« dnia: Września 01, 2023, 17:17:37 »
Kilka dni nie miałem dostępu do forum - najpierw przy próbach otwarcia strony wyświetlał się jakiś błąd, później - wskakiwała strona rozanski.bg, zamiast rozanski.ch. Przypadkowo zauważyłem, że w trybie prywatnym forum mi się otworzyło - wyczyściłem całą historię - od ciasteczek zaczynając i połączenie z forum wróciło do stanu normalności - jest bez problemu. Wniosek - coś mi się ulokowało np. w ciasteczkach, co uniemożliwiało normalną komunikację z forum - zaczynając od otwarcia strony.
Zacząłem o tym - bo widzę, że jest mały ruch na forum - kto wie, czy więcej osób nie doświadczyło tego samego.

« Ostatnia zmiana: Września 08, 2023, 10:12:48 wysłana przez leo »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Brak dostępu do forum
« Odpowiedź #1 dnia: Września 01, 2023, 18:19:07 »
Tak, chyba u każdego tak było.
Polecam przy takich okazjach sprawdzać niewczytujące się strony np. tutaj (jest kilka podobnych serwisów): http://www.downforeveryoneorjustme.com/

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 01, 2023, 18:42:50 »
Mała teoria spiskowa - jeżeli to samo działo się u innych - wychodziłoby, że to było celowe działanie "kogoś". Dwa tygodnie temu obserwowałem (po raz drugi) nietypową aktywność na forum - przez dobę - non stop była na forum ponad setka odwiedzin więcej niż normalnie, po czym się ucięło liczba odwiedzin wróciła do poprzednich poziomów. Znowu boty? ktoś obserwuje forum?.  I - w krótkim czasie - to.

Offline bartek

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Września 01, 2023, 20:40:09 »
Ja też miałem od paru dni problem jak wyżej.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #4 dnia: Września 03, 2023, 19:40:31 »
Tym razem teorie spiskowe można spokojnie odłożyć na bok - problemy spowodowane były zaplanowaną przez Gospodarza reorganizacją. Odnoszę wrażenie, że jeszcze chwilę będą wyskakiwały różne błędy z tym związane...

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 03, 2023, 20:06:08 »
To nie był odcięty dostęp do strony przez operatora - coś było zapisane w ciasteczkach, co uniemożliwiało dostęp - po czyszczeniu historii dostęp wrócił od ręki. W trybie prywatnym dostęp do strony był normalny - to zauważyłem przed wyczyszczeniem historii. Po co operator/ administrator miałby robić jakieś sztuczki przeciw własnej stronie? - w razie jakichś prac po prostu odcina się dostęp do strony na czas prac - to nie było zrobione.
« Ostatnia zmiana: Września 08, 2023, 10:13:43 wysłana przez leo »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 04, 2023, 00:05:43 »
Hmm... czy ja pisałem, że "był odcięty dostęp do strony przez operatora"???

Napisałem wyraźnie: "problemy spowodowane były zaplanowaną przez Gospodarza reorganizacją. Odnoszę wrażenie, że jeszcze chwilę będą wyskakiwały różne błędy z tym związane..."

Reorganizacja polegała m.in. na zmianie lokalizacji plików, co mogło powodować błędy przy wczytywaniu danych z historii. Był też problem z konfiguracją domeny pod nowe położenie plików i dostosowanie do tego skryptu. Jeszcze dziś wyrzuca mi, co jakiś czas, na przykład podobne:

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Editor.php on line 900

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Editor.php on line 908

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Editor.php on line 920

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Editor.php on line 932

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Editor.php on line 934

... ale pozwólmy Gospodarzowi w spokoju działać.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 04, 2023, 04:09:40 »
To, że pojawiają się jakieś komunikaty chyba każdy widzi i potrafi  sobie przełożyć - gorzej, jak ich nie widać, bo nie ma dostępu do forum. Nie zauważyłem, żebyś zauważył (ze skomplikowanych komentarzy to nie wynika), że podałem do wiadomości  jak sobie z tym poradzić :) - ta informacja była bardziej dla ludzi, którym ten problem (brak forum ) przeszkadzał - i - ewentualnie dla operatora.
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2023, 04:12:30 wysłana przez leo »

Offline Sabina K

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Września 04, 2023, 08:41:20 »
U mnie też tak było. Leo, dziękuję za cenne rady. :D

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Września 04, 2023, 09:12:49 »
U mnie też tak było. Leo, dziękuję za cenne rady. :D
Dzięki Sabin(k)a K (pozwoliłem sobie bo pewnie jestem starszy :) ) - co do oleju - 2 osoby potwierdziły działanie, a źródło informacji - Jean Carper - jakby z Jej tekstów usunąć słowo "cudowne" - reszta całkiem rzeczowa :) .

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Września 04, 2023, 23:45:07 »
Mała teoria spiskowa - jeżeli to samo działo się u innych - wychodziłoby, że to było celowe działanie "kogoś". Dwa tygodnie temu obserwowałem (po raz drugi) nietypową aktywność na forum - przez dobę - non stop była na forum ponad setka odwiedzin więcej niż normalnie, po czym się ucięło liczba odwiedzin wróciła do poprzednich poziomów. Znowu boty? ktoś obserwuje forum?.

Nie rozwiałem twoich wątpliwości... - przeżyję ;-)

Błędy zacytowałem raczej jako sygnalizację dla administracji - żadna administracja nie jest w stanie sama sprawdzić wszystkiego, a warto aby zostały usunięte.
Mi forum zaczęło się ładować bez czyszczenia ciasteczek.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Września 05, 2023, 06:42:04 »
...
Nie rozwiałem twoich wątpliwości... - przeżyję ;-)
...

Mam inną teorię na temat powodów twojego wystąpienia - potwierdzasz ją raz za razem - od b. dawna.

Co do teorii spiskowych - to nie tylko teoria, to praktyka na wszystkich stronach Doktora H.R. - są zagrożone od samego początku - cały czas coś się dzieje - od samego początku. Przykład: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=8127.0 - skutki do tej pory nie są usunięte.
« Ostatnia zmiana: Września 05, 2023, 07:52:11 wysłana przez leo »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Września 05, 2023, 12:51:42 »
Problem z forum, na którym wszyscy jesteśmy gośćmi, polega na tym, że nie jest to przedsięwzięcie komercyjne. Tematyka wystawia, niejako z automatu, na reakcję ze strony ogromnych organizacji i środowisk komercyjnych (Izba lekarska na ten przykład wydaje ogromne pieniądze na tworzenie pozytywnego wizerunku lekarzy). Przemysł farmaceutyczny  (z którym masz zawodowe powiązania - być może z przeszłości faktyczne, ale mentalnie...) ma podobny interes - ograniczyć dostęp do informacji!
I ty masz teorię na temat moich "wystąpień"...

Informację o reorganizacji forum mam z pierwszej ręki, bo od samego doktora, a przynajmniej z jego profilu na FB.

Gdyby Forum zielarskie było przedsięwzięciem komercyjnym, to też miałbym sporo uwag do sposobu przeprowadzania reorganizacji, ale trzeba zdawać sobie sprawę, że działa ono na miarę możliwości naszego Gospodarza i dużym nietaktem jest pretensjonalne podejście do sytuacji - takie jest moje zdanie.

Cieszmy się, że tymczasem Gospodarz znalazł czas na reorganizację i możemy nadal korzystać z całego dobrodziejstwa zgromadzonej tu wiedzy i kontaktów z użytkownikami, nawet kiedy niekiedy te kontakty nacechowane są nie ukrywaną wrogością ...

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Września 05, 2023, 13:52:26 »
Nazywając rzecz po imieniu - głównym problemem tego forum są trolle i brak kontroli nad nimi ze strony moderacji.
Co do twoich wystąpień - wchodząc w moje wypowiedzi - zaczynasz od wypowiedzi niezupełnie na temat, a po chwili przechodzisz do następnego etapu - "gadasz" zupełnie nie na temat. W tej chwili jesteś na tym drugim etapie. W moim odczuciu robisz to z wyrachowaniem. Przypomnę dyskusję na zbliżony temat - też w niej zabrałeś głos - poczytaj sobie. Ja podtrzymuję wszystko co tam powiedziałem: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=8047.msg93629#msg93629
I - na zakończenie - tematem tego wątku jest: "Brak dostępu do forum"

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Września 05, 2023, 20:58:22 »
Nazywając rzecz po imieniu - głównym problemem tego forum są trolle i brak kontroli nad nimi ze strony moderacji.

Zawsze możesz pokazać jak to się robi właściwie... na założonym przez siebie forum!

Co do twoich wystąpień - wchodząc w moje wypowiedzi - zaczynasz od wypowiedzi niezupełnie na temat, a po chwili przechodzisz do następnego etapu - "gadasz" zupełnie nie na temat. W tej chwili jesteś na tym drugim etapie.
I - na zakończenie - tematem tego wątku jest: "Brak dostępu do forum"

Hmm - na informację o braku dostępu do forum Gospodarz stwierdził, że prowadzona jest reorganizacja forum - mnie to wystarcza, a na twoje niepokoje przekazałem tę informację i tu. Skoro to nie na temat to przepraszam - nie mam czasu na przepychanki.