Autor Wątek: Szafran - jak stosować go leczniczo?  (Przeczytany 1067 razy)

Offline Kubas

• Nowy
  • *
Szafran - jak stosować go leczniczo?
« dnia: Sierpnia 20, 2023, 22:31:16 »
Dobry wieczór.

Zainteresowałem się ostatnio leczniczymi właściwościami szafranu. Zależy mi głównie na poprawie libido i usprawnieniu erekcji... Kupiłem sobie szafran w formie "naturalnej", w postaci nitek, gdyż staram się unikać kapsułek, ekstraktów, itp... Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, w jaki sposób takie nitki szafranu stosować? W internecie można znaleźć wiele przepisów na herbaty i potrawy z szafranem. Mi jednak zależy tylko na stosowaniu szafranu i nie chcę łączyć go z innymi roślinami, typu kurkuma... Czy mogę po prostu zalać wrzącą wodą dwie nitki szafranu i poczekać, aż to się zaparzy??? Czy sposób "przyrządzenia" szafranu ma jakieś duże znaczenie, jeśli chodzi o skuteczność jego działania? Jak wykorzystać nitki szafranu, aby uwolnić jak najwięcej substancji aktywnych?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
Kubas

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2023, 22:49:22 wysłana przez Kubas »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Szafran - jak stosować go leczniczo?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 20, 2023, 22:55:29 »
W razie potrzeby stosować 1g świeżo sproszkowanego szafranu, popić gorącą herbatą - to nie  będą 2 pręciki...

Offline Kubas

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 21, 2023, 09:40:46 »
W razie potrzeby stosować 1g świeżo sproszkowanego szafranu, popić gorącą herbatą - to nie  będą 2 pręciki...

1 g na jeden raz???  To chyba dużo za dużo. Jeden gram kosztuje kilkadziesiąt złotych. No chyba, że sproszkowany szafran więcej waży i inaczej się to liczy... W każdym razie chodzi mi konkretnie o nitki z szafranu. Jak je zaparzyć i w jakiej ilości?

Offline leo

• Dużo Pisze

Offline Kubas

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 21, 2023, 11:25:44 »
Z góry przepraszam za być może głupie pytania początkującego, ale z tego co rozumiem, to mam zużywać 1g - 1,5g szafranu dziennie... Przecież to koszt około 50 - 70 zł na dzień 🤔 Przecież ja bym zbankrutował...

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 21, 2023, 13:30:47 »
Z góry przepraszam za być może głupie pytania początkującego, ale z tego co rozumiem, to mam zużywać 1g - 1,5g szafranu dziennie... Przecież to koszt około 50 - 70 zł na dzień 🤔 Przecież ja bym zbankrutował...

Jak chcesz, żeby to dało efekt terapeutyczny, to powinieneś tyle szafranu zastosować - doktor H.R. wie co mówi. 

Offline Kubas

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 21, 2023, 23:42:47 »
Jeśli chodzi o ekstrakt z szafranu, to z tego co wyczytywałem, zaleca się stosowanie 30-40 milogramów dziennie. Czy to oznacza, że te 30-40 milogramów ekstraktu ma tyle samo substancji aktywnych, co 1g-1,5g nitek szafranu? Czy dobrze to rozumiem?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 22, 2023, 08:51:54 »
Jeśli chodzi o ekstrakt z szafranu, to z tego co wyczytywałem, zaleca się stosowanie 30-40 milogramów dziennie. Czy to oznacza, że te 30-40 milogramów ekstraktu ma tyle samo substancji aktywnych, co 1g-1,5g nitek szafranu? Czy dobrze to rozumiem?
To wszystko zależy jaki ekstrakt został zrobiony. Np. 1g ekstraktu 1:4 odpowiada 4g zioła, 1g ekstraktu 1:10 odpowiada 10 g zioła - musiałby to być ekstrakt 1:33 - nie wiem czy takie są robione - na żadnym z ekstraktów tego nie pisze.
Następna sprawa - wybrałeś na swoje ziółko najdroższą przyprawę świata - z automatu - również najbardziej opłacalną do fałszowania - również ekstrakt. Z tego tytułu nie dawałbym żadnej gwarancji jakości na żaden produkt z szafranu. Proponuję - weź kup jakiś ekstrakt i próbuj - będziesz widział działanie, którego oczekujesz to OK, nie będziesz widział działania - spróbuj innego producenta, albo szukaj innego ziółka.

Offline Kubas

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 22, 2023, 19:10:26 »
Co do fałszowania znamion szafranu w formie naturalnej, to można to chyba łatwo sprawdzić. Podróbki inaczej zachowują się podczas parzenia. Takie przynajmniej informacje znalazłem w internecie. Nie wiem, czy to prawda. No a ekstraktu, to już chyba nie da się sprawdzić... 🤔 Czy można w ogóle ufać takim metodom sprawdzania szafranu???