Autor Wątek: Zespół cieśni nadgarstka?  (Przeczytany 1169 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Zespół cieśni nadgarstka?
« dnia: Sierpnia 06, 2023, 03:57:25 »
Czy można mieć zespół cieśni nadgarstka jeśli test Phalena wychodzi ujemny? Znalazłam go w internecie, ale jest tak prosty, że raczej nie da się wykonać nieprawidłowo. Czy jakieś schorzenie może dawać bardzo podobne objawy?
Moje to:
- podczas snu co najmniej raz, a często 2-3 razy bardzo cierpną mi palce dłoni: kciuk, wskazujący i środkowy. Czasem w obydwu dłoniach, czasem tylko w jednej, częściej w prawej i bardzo trudno przywrócić w nich czucie. Muszę machać ręką i robić masaż przez jakieś 15 minut
- te same palce cierpną także podczas skrobania ziemniaków, obierania i krojenia warzyw, korzystania ze smartfona, itp. czynności, ale nigdy podczas używania laptopa i klawiatury, nawet przez bardzo długi czas, przy czym nie używam myszy, tylko touchpada
- kiedy z kimś rozmawiam przez telefon, to po 5 minutach trzymania smartfona przy uchu ręka zaczyna straszliwie boleć, zwłaszcza w zgięciu łokcia i dłoń - muszę używać słuchawek. Przekładanie telefonu z ręki do ręki nie pomaga, bo wtedy obie bolą
- mam obolałe i lekko zesztywniałe palce u dłoni
- straszliwie kruszą mi się paznokcie u dłoni (u stóp mają się dobrze), muszę je obcinać na bardzo krótko, a i tak potrafią pękać, rozdwajać się, nadrywać, są cieniutkie i mają podłużne rowki - przy czym raczej nie jest to brak mikroelementów, bo włosy mam bujne, grube i zdrowe (pomimo farbowania), mogłabym jeszcze połowę komuś oddać. Nie jest to też od egzemy, bo już dawno temu ją wyleczyłam i skórę na dłoniach mam teraz całkowicie zdrową. Wszelkie prace typu sprzątanie czy mycie naczyń wykonuję w rękawiczkach nitrylowych, a po umyciu zawsze kremuję dłonie. Wyczytałam, że taki problem z paznokciami może być skutkiem zespołu cieśni
- często pękają mi żyły w dłoniach, zwłaszcza w palcach, chociaż odkąd zrobiło się gorąco, to przestały
Niestety, mam jakiś okropny nawyk wkładania rąk pod głowę podczas snu. Walczę z tym jak mogę, kilkakrotnie zmieniałam poduszki, zawsze się pilnuję, no ale jak już zasnę, to przez sen czasem nadal tak robię, chociaż ostatnio chyba w mniejszym stopniu.
Dodam, że mam bardzo małe i drobne dłonie (noszę rękawiczki XS) oraz cienkie nadgarstki (obwód 14cm) - nie wiem, czy to nie predysponuje do takiej przypadłości?
Co o tym sądzicie? Może to być jednak coś innego?
Ogólnie też jak chwilkę posiedzę w jednej pozycji, to też cała sztywnieję i zmiana pozycji powoduje ból, a jak się budzę rano (u mnie to takie umowne rano) to też cała jestem obolała i zesztywniała, ciężko się rozruszać. Nie wiem czy łączyć te objawy?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2023, 09:55:28 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Zespół cieśni nadgarstka?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 06, 2023, 08:46:15 »
Może nie przywiązuj większej wagi do nazwy schorzenia tylko zwracaj uwagę na objawy - jakieś coś powoduje podrażnienia nerwów - w różnych miejscach - nie tylko nadgarstek. Twój układ nerwowy dość mocno na to reaguje - ręce pod głową to normalne - nienormalna jest taka reakcja. Objawowo - może pomagać np. MCT, wit. B3, kapsaicyna (pieprz cayenne), Q10, kwas liponowy. Przyczynowo - jeśli to tylko cieśń - rzeczy na odbudowę tkanki łącznej. Ale z tego co mówisz  - nie tylko. Kiedyś - cuś mówiłem - może pamiętasz, ale nie będę się powtarzaŁ

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 06, 2023, 09:50:34 »
Może nie przywiązuj większej wagi do nazwy schorzenia...
Akurat w przypadku zespołu cieśni nadgarstka jest bardzo konkretne leczenie (ćwiczenia, ortezy, ostatecznie zabieg chirurgiczny), więc diagnoza jest dość istotna. Dlatego zastanawiam się, na ile ten test Phalena jest miarodajny i czy można mieć to schorzenie pomimo ujemnego wyniku

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 06, 2023, 10:33:26 »
...
Co o tym sądzicie? Może to być jednak coś innego?
Ogólnie też jak chwilkę posiedzę w jednej pozycji, to też cała sztywnieję i zmiana pozycji powoduje ból, a jak się budzę rano (u mnie to takie umowne rano) to też cała jestem obolała i zesztywniała, ciężko się rozruszać. Nie wiem czy łączyć te objawy?

Osobiście uważam, że to coś bardziej ogólnego niż cieśń - cieśń dawałaby objawy tylko na dłoni. Czarujesz sama siebie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 06, 2023, 18:52:13 »
Dla mnie to słabe mięśnie barków, kręgosłupa i naczyń krwionośnych. Jeśli nie ma ruchów mięśni szkieletowych, to naczynia krwionośne są za słabe, by coś samodzielnie zrobić. Dlatego masz problem we śnie.

Prawdziwa cieśń nadgarstka raczej nie przestaje boleć, chociaż, jeśli to jest nabyte, to znaczy, że trzeba leczyć stany zapalne nerwów i mięśni, a nie dawać rękę pod nóż.

Opis operacji:
https://www.szpitalnaklinach.pl/leczenie-zespolu-ciesni-nadgarstka/
To zdecydowanie nie jest zabieg kosmetyczny + możliwość powikłań.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 15, 2023, 13:41:21 »
Zakupiłam ortezę usztywniającą (z 3 szynami) nadgarstek i zaczęłam zakładać przed snem na prawą rękę, bo w niej częściej cierpły mi palce. Odkąd ją zakładam, nie ścierpły ani razu, a używam jej od tygodnia. W lewej się zdarzało. Wczoraj testowo nie założyłam i znów scierpły.
Czy to, że orteza pomaga, jest jakąś wskazówką diagnostyczną?
I jeśli to kwestia słabych mięśni, to dlaczego akurat cierpną tylko te 3 palce, które są charakterystyczne dla zespołu cieśni? Czy nie cierpły by wtedy całe dłonie lub nawet ręce?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2023, 16:52:18 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 16, 2023, 08:11:57 »
...
Czy to, że orteza pomaga, jest jakąś wskazówką diagnostyczną?
...

Jest - wskazuje na cieśń nadgarstka. W tym podrażnane są nerwy w największym stopniu obsługujące te 3 palce. Problem nie dotyczy słabych mięśni tylko słabego układu nerwowego - nie tylko w tym miejscu (wg Twoich przekazów). Spróbuj dużych dawek wit. B12 np. dawka uderzeniowa w zastrzyku - jeżeli pomoże, to będzie coś w rodzaju dowodu w tym kierunku.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 16, 2023, 12:15:45 »
@leo - tylko z tą wit. B12 jest pewien problem. Mam alergię na kobalt i w poradni alergologicznej, po przeprowadzeniu testów, dostałam wskazówki, że mam unikać wit. B12, bo zawiera kobalt. Właściwie nigdy specjalnie się do tego nie stosowałam, tzn. nie zażywałam preparatów z tą witaminą, ale nie unikałam jej w codziennej diecie. Kiedyś nawet zrobiłam badanie krwi w kierunku niedoboru i miałam prawidłowy poziom tej witaminy, ale było to dość dawno. Mogę spróbować przez krótki czas suplementować większą dawkę, ale zastrzyk to chyba tylko na receptę...
Co do diety, to spożywam naprawdę dużo produktów mlecznych i dość często jadam kaszankę, ryby, więc w sumie nie wiem, skąd by się wziął taki niedobór. Chyba tylko problem z przyswajalnością mógłby to tłumaczyć. Może jak jestem na nią uczulona, to się gorzej przyswaja? Z drugiej strony, skoro kiedyś badanie nie wykazało niedoboru, to już sama nie wiem

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 16, 2023, 13:23:53 »
To zrób analizę poziomu B12 - nawet lepiej. Z tym uczuleniem na kobalt - pytanie - czy na metaliczny, czy na metal + związki - w tych testach coś może pisze. B12 jest nie do ominięcia w organizmie - jest konieczna np. do produkcji energii - bez niej nie da się, dlatego nie wiem czy alergia na nią jest możliwa.
Poziom B12 - "Wartości referencyjne: 211 - 911 pg/ml. Uważa się, że poziom witaminy B12 na poziomie ok. 200 zabezpiecza przed rozwojem anemii złośliwej, natomiast objawy neurologiczne, kardiologiczne mogą się rozwijać nawet przy stężeniach we krwi pomiędzy 300 - 600." - więc, żeby było OK powinnaś mieć jej >600pg/ml