Czy można mieć zespół cieśni nadgarstka jeśli test Phalena wychodzi ujemny? Znalazłam go w internecie, ale jest tak prosty, że raczej nie da się wykonać nieprawidłowo. Czy jakieś schorzenie może dawać bardzo podobne objawy?
Moje to:
- podczas snu co najmniej raz, a często 2-3 razy bardzo cierpną mi palce dłoni: kciuk, wskazujący i środkowy. Czasem w obydwu dłoniach, czasem tylko w jednej, częściej w prawej i bardzo trudno przywrócić w nich czucie. Muszę machać ręką i robić masaż przez jakieś 15 minut
- te same palce cierpną także podczas skrobania ziemniaków, obierania i krojenia warzyw, korzystania ze smartfona, itp. czynności, ale nigdy podczas używania laptopa i klawiatury, nawet przez bardzo długi czas, przy czym nie używam myszy, tylko touchpada
- kiedy z kimś rozmawiam przez telefon, to po 5 minutach trzymania smartfona przy uchu ręka zaczyna straszliwie boleć, zwłaszcza w zgięciu łokcia i dłoń - muszę używać słuchawek. Przekładanie telefonu z ręki do ręki nie pomaga, bo wtedy obie bolą
- mam obolałe i lekko zesztywniałe palce u dłoni
- straszliwie kruszą mi się paznokcie u dłoni (u stóp mają się dobrze), muszę je obcinać na bardzo krótko, a i tak potrafią pękać, rozdwajać się, nadrywać, są cieniutkie i mają podłużne rowki - przy czym raczej nie jest to brak mikroelementów, bo włosy mam bujne, grube i zdrowe (pomimo farbowania), mogłabym jeszcze połowę komuś oddać. Nie jest to też od egzemy, bo już dawno temu ją wyleczyłam i skórę na dłoniach mam teraz całkowicie zdrową. Wszelkie prace typu sprzątanie czy mycie naczyń wykonuję w rękawiczkach nitrylowych, a po umyciu zawsze kremuję dłonie. Wyczytałam, że taki problem z paznokciami może być skutkiem zespołu cieśni
- często pękają mi żyły w dłoniach, zwłaszcza w palcach, chociaż odkąd zrobiło się gorąco, to przestały
Niestety, mam jakiś okropny nawyk wkładania rąk pod głowę podczas snu. Walczę z tym jak mogę, kilkakrotnie zmieniałam poduszki, zawsze się pilnuję, no ale jak już zasnę, to przez sen czasem nadal tak robię, chociaż ostatnio chyba w mniejszym stopniu.
Dodam, że mam bardzo małe i drobne dłonie (noszę rękawiczki XS) oraz cienkie nadgarstki (obwód 14cm) - nie wiem, czy to nie predysponuje do takiej przypadłości?
Co o tym sądzicie? Może to być jednak coś innego?
Ogólnie też jak chwilkę posiedzę w jednej pozycji, to też cała sztywnieję i zmiana pozycji powoduje ból, a jak się budzę rano (u mnie to takie umowne rano) to też cała jestem obolała i zesztywniała, ciężko się rozruszać. Nie wiem czy łączyć te objawy?