Autor Wątek: Dziwny majeranek  (Przeczytany 740 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Dziwny majeranek
« dnia: Lipca 08, 2023, 02:24:47 »
Niedawno kupiłam większe opakowanie majeranku na Allegro i okazało się, że ma jakiś nietypowy smak i zapach, tak jakby miętowo-kwiatowy, a nie majerankowy. Jako herbatka jest bardzo smaczny, ale jako przyprawa do potraw kompletnie mi nie podchodzi. Kaszanka o kwiatowym aromacie, to jednak nie jest żadna atrakcja :P
Czy ktoś tu się zna na odmianach majeranku? Jest jakaś, która ma taki smak i aromat? Czy to może w ogóle nie jest majeranek? Chociaż majerankowy aromat jakby też jest lekko wyczuwalny (albo mi się wydaje, na zasadzie sugestii). Nie mam w tej chwili porównania z takim marketowym, ale postaram się kupić w najbliższym czasie, mam natomiast spożywczy olejek majerankowy i on ma taki typowy dla majeranku zapach (słodkawo-mdły), taki sam, jak maść majerankowa z apteki.
W każdym razie jak kiedyś zaparzyłam sobie taki zwykły, przyprawowy, kupiony w markecie, to nie umiałam tego wypić, był jakiś taki mdlący, a ten jest całkiem smaczny i orzeźwiający. Co ciekawe, na opakowaniu jest mowa tylko o parzeniu herbatki, a nic nie ma o zastosowaniu przyprawowym, dlatego tym bardziej nie wiem, co o tym myśleć. Kraj pochodzenia, to Egipt, natomiast nie ma żadnej łacińskiej nazwy ani informacji o konkretnej odmianie...
Nie wiem czy to coś będzie mieć takie same właściwości jak normalny majeranek? Zależało mi na działaniu przeciwzapalnym (zatoki) oraz zapobiegającym wzdęciom
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2023, 02:43:43 wysłana przez qwerta »