Autor Wątek: Nowy szkodnik???  (Przeczytany 3989 razy)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Nowy szkodnik???
« dnia: Lipca 02, 2023, 21:06:49 »
Hmm... dziś zauważyłem na morwie, a później na magnolii coś, co uznałem za szkodnika, ale nieznanego mi dotychczas... Może mam małe doświadczenie, a może to coś nie z naszego obszaru geograficznego...? Praktycznie drzewo wygląda, nawet z większej odległości, jak w białe cętki!

Wygląd to biała, dobrze odgraniczona plamka na liściu. Wielkość ok. 5-8 mm szerokość, 9-15mm długość, dość płaskie (2-3 mm), z częścią węższą o nieco innym zabarwieniu.

edit: Powyższa obserwacja była dokonana na magnolii, poniżej zdjęcia morwy. Na morwie cętki już nie są tak regularne, chyba nieco grubsze i czasami bez węższej części o innym zabarwieniu i rozmieszczone "bez ładu i składu", niemal jedne na drugich.

« Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2023, 22:33:08 wysłana przez Pragmatyk »

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Nowy szkodnik???
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 04, 2023, 19:09:02 »
Wełnowce? Nie wiem...
Te duże grudki na gałązkach, to pojedyncze osobniki, czy skupiska?

Pytałeś gdzieś jeszcze?

Edit: już znalazłam na FO Twoje pytanie
« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2023, 19:11:07 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 05, 2023, 00:19:07 »
Najbliżej do wełnowców, ale nie koniecznie. To, co widać najlepiej to jakaś woskowo-jedwabista wydzielina najprawdopodobniej.

Na gałązkach widać całe skupiska tych "tworów".

Pytałem pracowników firmy zajmującej się pielęgnacją ogrodów i też zauważyli w ostatnim czasie w moim rejonie, ale wiedzą mniej ode mnie. Jak na razie nie widać szkód.

Moja teoria brzmi tak, że to kolonizacja nowego terytorium, a to co widzimy, to osłona dla jaj. Kiedy coś się z nich wylęgnie, to dopiero zacznie się "jazda". Nie chcę pryskać chemią, więc spróbuję wywar z wrotycza... jak tylko będę miał chwilę, bo chwilowo jestem w niedoczasie.

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 05, 2023, 17:36:08 »
Dołóż do oprysku mydła potasowego i/lub czosnku.
Może by tak gałązkę włożyć do wody i zafoliować. Zobaczyłbyś może, co z tego będzie.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 05, 2023, 19:35:36 »
Jak wstępnie ustaliliśmy (dzięki kuneg i przywołanym przez nią informacjom z czeluści internetu) najprawdopodobniej jest to jakaś ćma w fazie zniesionych jaj, ukrytych pod osłoną tego białego czegoś.. Na przełomie sierpnia/września wylęgają się z nich gąsienice i przy inwazji jak na załączonym zdjęciu morwy, zapewne nie do uratowania bez ingerencji człowieka. Szykuje się kąpiel morwy z szorowaniem, zanim szkody będą widoczne, a szkodnik zacznie żerować.

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 06, 2023, 17:29:09 »
Wygląda dość strasznie. A czy wiadomo już jak mu na imię?
Mam małe jeszcze morwy i dużą magnolię, póki co nic nie widać, ale będę się przyglądać. Daj znać jak zadziałał wrotycz.
Pozdrawiam

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 06, 2023, 23:57:23 »
Firma opiekująca się zielenią donosi, że jest tego coraz więcej, ale w ich przypadku na hortensjach. W materiałach z linku podanego przez kuneg (https://www-canr-msu-edu.translate.goog ... r_pto=wapp podają, że działa podobnie do tarczników, z wydzielaniem przez roślinę spadzi i rozwojem sadzaków włącznie...

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 07, 2023, 10:36:06 »
Podziękuj firmie ogrodniczej. Dzięki nim zidentyfikowałam szkodnika.

Mamy TO!

https://deccoria.pl/artykuly/porady-ogrodnicze/czerwce-na-hortensjach-jak-zwalczyc-te-szkodniki-34-8723
https://www.youtube.com/watch?v=o-hs1t9w6Ok

Wełnowiec hortensji lub bliskie kuzynostwo.

Edit:
Poczytałam sobie o tym przyjemniaczku.
Wygląda na to, że ze 2 lata temu miałeś jakieś niezauważone, pojedyncze osobniki. Wydały one potomstwo, które rozlazło się w zeszłym roku po morwie i magnolii. Jak jest w stadium larwalnym, jest niewidoczne. Teraz to całe "robactwo" wywaliło worki z jajami spod chitynowych tarczek i widzisz, jak to się będzie mnożyć. Jak dopuścisz do wylęgu, to nie dasz sobie już z tym rady bez chemii. Wtedy, to już tylko Mospilan i to regularnie, co roku.

Ja walczę z tarcznikami na Wawrzynie (a teraz i na Fidze) co roku na balkonie. Zawsze widzę, że coś się dzieje, bo mrówki przychodzą na słodycze (po elewacji na III piętro!). To jest syzyfowa praca na małej powierzchni.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2023, 12:04:00 wysłana przez kuneg »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 08, 2023, 23:45:37 »
Taak... a u mnie na hortensjach czyściutko. Dziś zdecydowałem się wyciąć kilka najbardziej zaatakowanych gałęzi morwy, resztę będę pryskał wrotyczem. Wrotycz przetestowałem na oleandrach - dwukrotny oprysk wystarczył na trzy miesiące. Brakło czasu na trzeci, a miałbym chyba spokój. Wcześniej niestety tarcznik był przyczyną wyrzucenia kwitnących cytryn. Teraz jest na jaogulanie i na mircie - potrzebne będzie chyba wiadro oprysku...

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 19, 2023, 08:41:15 »
Byłam wczoraj u koleżanki. Przed jej blokiem rosną piękne, duże hortensje - całe oblepione tym szkodnikiem. Niektóre krzewy zaczynają usychać...
To "był" długi szpaler krzewów, ze 40 metrów...

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 02, 2023, 22:16:11 »
Hmm... ja nawet nie zdążyłem jeszcze popryskać wrotyczem, a z kolonii zostało może z 5% - nie wytrzymują chłodów, a u mnie bywają noce poniżej 10 stopni, nawet latem.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 21, 2023, 22:41:35 »
Na wszelki wypadek oprysk wywarem wrotyczowo-piołunowym wykonany. Po tygodniu w zasadzie nie widać "kokonów" w dobrym stanie, ale poprawię za tydzień tym samym :-)

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 22, 2023, 14:13:45 »
Na wiosnę też popraw kilka razy profilaktycznie, bo jaja mogą przezimować. W końcu skądś się wzięło to paskudztwo u Ciebie.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 22, 2023, 21:30:18 »
Zauważyłem, że zaatakowane jest najniższe piętro - tam faktycznie jest zastój powietrza. Chyba nieco je przerzedzę aby była lepsza cyrkulacja powietrza, a oprysk swoją drogą :-)

Jak tam berberys? U mnie z palety 28 szt przetrwały 3, ale chyba się utrzymają :-)
Kilka kopanych sadzonek (kilkuletnich) już rośnie w różnych miejscach. Zauważyłem, że wybitnie lubi ziemię o wyższej kwasowości.

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 23, 2023, 12:16:06 »
Berberys chyba przesuszyłam nasiona. Nie wzeszło ani jedno :(