Autor Wątek: Kawa, czy można czymś zastąpić?  (Przeczytany 3974 razy)

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
Kawa, czy można czymś zastąpić?
« dnia: Marca 30, 2015, 12:29:16 »
Witam,
Popijam kawkę i w nawiązaniu do wątku o herbacie głośno pomyślałem.

Kawka, kawa, kawusia i takie tam.. ;)

Czym zastąpić kawkę?

Może guarana?
https://www.krainaherbaty.pl/ziola/guarana-mielona?gclid=CNH4kqzkz8QCFWbKtAodOTcAww
"
Jak zaparzyć

Sproszkowaną Guaranę można parzyć zarówno samą, (choć nie każdemu musi odpowiadać jej smak), lub też jako dodatek do kawy czy herbaty. Nie ma również przeszkód by odrobinę proszku dosypać np. do gorącej czekolady, a nawet dodać do ciasta! Guarana pobudza przecież także kulinarną wyobraźnię!

"
A może pójść śladem herbiness
http://www.herbiness.com/kawa-z-nasion-przytulii/
"
Zbieram nasiona suche, czyli te brązowawe. Prażę kilka minut na patelni. Mielę i zalewam wodą, jak klasyczną kawę. Napój gotowy.

Kolor – stylowa czerń.

Zapach – bardzo przyjemny, nie przypomina zapachu kawy.

Smak – podobieństwo do prawdziwej kawy zdecydowanie wyczuwalne.

I najważniejsze – rzeczywiście jest efekt pobudzenia! Nasiona zawierają kofeinę.
"
Polska ma bogatą tradycję kaw zbożowych.

Co można miast kawki jeszcze popijać?

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Kawa, czy można czymś zastąpić?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 30, 2015, 12:49:57 »
Może kawa z żołędzi? http://rozanski.li/?p=1193
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 31, 2015, 10:53:09 »
Yerba mate, kakao naturalne na wodzie.

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 08, 2016, 14:12:21 »
Oczywiście, że można zastąpić czymś kawę.
W tamtym tygodniu zrobiłem kawę z korzeni mniszka - kawa mniszkowa. Jest koloru ciemnobrązowego - nie jest czarna jak klasyczna kawa, raczej barwy kawy rozpuszczalnej. Dobrze łączy się z mlekiem. Nie warto jej słodzić - w smaku przypomina bardzo kawę zbożową, jest mocno orzechowa według mnie. Największy problem to same korzenie mniszka - ciężko jest je ukopać w taki sposób, aby ich nie połamać a mycie to kosmos. Ręka odpada. Z moich doświadczeń wynika, że nie warto jest kopać grubych korzeni - maksimum to 0,7 cm. Wówczas rdzeń nie jest jeszcze tak wyróżniony, łatwiej jest je zmielić itd.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline AirMan

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 08, 2016, 22:34:51 »
Yerba Mate jest dobrym zamiennikiem. Mnie osobiście nie pobudza ( innych ludzi pobudza ) ale za to mam wrażenie że korzystnie wpływa na trawienie. Jeśli szukasz zamiennika który zastąpi Ci nawyk sięgania po kawę to yerba dobrze się nada.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 11, 2016, 08:45:49 »
Prażone korzenie - mniszek, cykoria - dają świetne kawy. Ułatwiam sobie sprawę i kupuję dobrej jakości surowiec zielarski - uprażyć można na patelni lub wypalić w piecu/piekarniku.
Różnice, głupcze!

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 09, 2022, 20:54:44 »
Odgrzewam stary wątek żeby nie mnożyć bytów.
W międzyczasie wypróbowałam kawę z topinamburu i cykorii, jak dla mnie bardzo przyjemny smak.
Czy macie jeszcze jakieś pomysły na ziołowe kawy? Nie potrzebuję ich pobudzającego działania tylko ciekawego smaku, który pozwoli mi zrezygnować z picia tej prawdziwej.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 18, 2023, 12:05:00 »
TO ja też odgrzeję :P
Ludzie po internetach zachwalali kawę z prażonych nasion kosaćca - ponoć lepszej nie pili. Nic im po niej nie jest, najwyraźniej prażenie rozkłada ewentualne związki szkodliwe.
Ja zamierzam wypróbować.
Różnice, głupcze!

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 18, 2023, 13:35:56 »
TO ja też odgrzeję :P
Ludzie po internetach zachwalali kawę z prażonych nasion kosaćca - ponoć lepszej nie pili. Nic im po niej nie jest, najwyraźniej prażenie rozkłada ewentualne związki szkodliwe.
Ja zamierzam wypróbować.
O którego kosaćca chodzi - jeżeli o żółtego a wynik eksperymentu będzie zachęcający to go posadzę w przydomowym bagienku .

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 19, 2023, 01:01:24 »
nie bardzo rozumiem cel tego wątku, jeżeli komuś smakuje kawa to po co szukać alternatywy? to jeden ze zdrowszych napojów
jak komuś przeszkadza pobudzenie to wystarczy zapewnić odpowiednią ilość węglowodanów i białek, obniżyć serotoninę, przez co kortyzol, adrenalina nie da się tak w znaki - lub po prostu pić bezkofeinową
demonizowanie kawy to moda ostatnich lat podobna do demonizowania masła 30 lat temu