Autor Wątek: Sezon kleszczy ogłaszam za otwarty!  (Przeczytany 1223 razy)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Sezon kleszczy ogłaszam za otwarty!
« dnia: Kwietnia 24, 2023, 23:13:23 »
Hmm... inaczej niż w latach ubiegłych, u mnie całą zimę kleszcza nie uświadczyłeś! Kiedy tylko zrobiło się cieplej (tydzień temu) od razu dwa wkłucia, zanim zdążyłem wziąć prysznic. Teraz już każde wejście na teren porośnięty wyższą roślinnością kończy się wizytą kilku sztuk na odzieży.

Offline zdrowie

• Nowy
  • *
Odp: Sezon kleszczy ogłaszam za otwarty!
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 25, 2023, 10:25:55 »
U nas podobnie, zarówno na ludziach jak i na zwierzętach (pies, kot).
Z ciekawostek, to vet powiedziała, że popularne (markowe) obroże odstraszające dla czworonogów stały się w opinii klientów znacznie mniej skuteczne, niż jeszcze 2 lata temu. Wniosek? Przyzwyczajają się paskudne pajęczaki.

Każda wyprawa do lasu (w jasnej odzieży szczególnie) to 2 - 3 kleszcze regularnie.

Wbrew obiegowym opiniom, nie zlatują z drzew. Siedzą najczęściej na roślinności do 1m wysokiej, najchętniej w miejscach wyraźnych ścieżek, którymi chadza po lesie zwierzyna.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 25, 2023, 15:32:48 »
Żeby one tylko w lasach i parkach siedziały, ale niestety, z łatwością można załapać kleszcza na wielkomiejskim osiedlu :(

Zna tu ktoś może naturalne, a skuteczne sposoby na ich odstraszenie?

Offline Sabina K

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 26, 2023, 08:13:59 »
Kleszcze nie lubią zapachu geranium. U nas sprawdza się rozcieńczony olejek.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 26, 2023, 11:34:04 »
@Sabina K - dziękuję :)
Znalazłam artykuł z odnośnikami do badań: https://aromatherapyoils.pl/co-odstrasza-kleszcze/
Zastanawiam się, czy można zmieszać wszystkie 6 olejków, o których tam napisano, czy lepiej jednak tylko jakieś 3 wybrane. Podali tam receptury na dwie mieszanki, ale akurat bez geraniowego
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2023, 11:43:53 wysłana przez qwerta »

Offline Sabina K

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 26, 2023, 12:24:16 »
Mieszanki olejków "próbowałam" na komarach, więc mieszać można. Ale czy potrzeba wszystkie, może lepiej właśnie wybrać te których zapach nam odpowiada skoro mamy je też wąchać.

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 27, 2023, 21:37:44 »
Jest gdzieś w czeluściach tego forum przepis Doktora na płyn odstraszający kleszcze. Trochę się trzeba naszukać składników, ale zadałam sobie ten trud i dwa lata temu korzystałam z niego z dużym powodzeniem.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 12, 2023, 12:55:05 »
Nie wiem co się dzieje, ale ... tylko podczas jednej wycieczki na chaszczowiska widziałem w tym roku kleszcze. Dwa wkłucia w kwietniu i dalej zero, nul!!! Czasem jeszcze z przyzwyczajenia zatrzymuję się aby sprawdzić odzież, ale ani jednego! Drzewiej bywało, że musiałem zatrzymywać samochód na drodze, aby otrzepać się z inwazyjnej ilości i to nie pomagało na 100% a tu taka anomalia... Czy u Was jest podobnie, czy to tylko jakaś zmiana u mnie?

Przyznaję, że łasuchem jestem niepoprawnym, a ostatnio zmniejszyłem spożycie słodyczy (nie da się już tego, co można kupić na rynku, jeść!) ale żeby aż taki efekt miało to na preferencje tych groźnych pajęczaków... W ubiegłym roku, o tej porze (ziół zatrzęsienie do zbioru) dochodziłem już chyba do kilkudziesięciu wkłuć!

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 18, 2023, 18:16:01 »
U nas w kwietniu było ich zatrzęsienie. Spacery kończyły się obieraniem psów i ludziów z dziesiątek łażących po nich potworów. Aż przestaliśmy chodzić na spacery, bo wokół nas tylko łąki, nie ma mowy o cywilizowanych przechadzkach, same chaszcze. Maj był lepszy a teraz prawie wcale ich nie widuję. Raz czy dwa wyjęłam z psa, ale psy łażą po chaszczach, a zresztą są zakroplone, więc potwór jak się wkłuje to od razu zimny trup. A na ludziach od dawna nie było. I dobrze. Za to mamy jak co roku tabuny krwiożerczych komarów. Coś za coś.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 19, 2023, 00:09:51 »
Niestety i u mnie, w pobliżu wody, komarów i meszek nie brakuje, a że teren dodatkowo "dziki", to dołączają do nich "ślepaki" alias gzy i końskie bąki. Kleszcze i reszta to przy nich bajka. Koński bąk potrafi rozpuścić enzymami skórę, aby złożyć w niej jaja. Skóra nie regeneruje się w tym miejscu nigdy - zostaje blizna ok. centymetrowej średnicy w najlepszym razie. Kiedy zdąży złożyć jaja, to dodatkowo wydziela do rany czynnik wzrostu, tworzący mini torbiel, w której z jaj mogą wylęgnąć się larwy... ale nie straszmy mieszczuchów - niech wieś pozostanie sielanką ;-)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 19, 2023, 14:39:54 »
Na ścieżce rowerowej prowadzącej nad rzeką i wśród pól komarów i meszek również zatrzęsienie. O dziwo kleszczy jak na razie nie spotykaliśmy w czasie spacerów w nadmiarze, choć moją żonę lubią od dawna. :) Za to w okolicach Jeziora Turawskiego ponoć zatrzęsienie, znajomi byli z psami i powiedzieli, że nigdy więcej.
Natomiast z problemów bardziej "miejskich" to od wiosny jest u nas plaga moli. :)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 21, 2023, 13:01:12 »
Koński bąk potrafi rozpuścić enzymami skórę, aby złożyć w niej jaja. Skóra nie regeneruje się w tym miejscu nigdy - zostaje blizna ok. centymetrowej średnicy w najlepszym razie. Kiedy zdąży złożyć jaja, to dodatkowo wydziela do rany czynnik wzrostu, tworzący mini torbiel, w której z jaj mogą wylęgnąć się larwy... ale nie straszmy mieszczuchów - niech wieś pozostanie sielanką ;-)
A toś mnie przestraszył (bo ja też mieszczuch jestem, na wsi mieszkam od roku), u nas te czarne potwory też latają i gryzą, bo dookoła dzicz tylko i chaszcze. Chciałam odludzia to mam.  ;)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 21, 2023, 17:02:58 »
...
A toś mnie przestraszył (bo ja też mieszczuch jestem, na wsi mieszkam od roku), u nas te czarne potwory też latają i gryzą, bo dookoła dzicz tylko i chaszcze. Chciałam odludzia to mam.  ;)

Musisz się z nimi zaznajomić  :) - łatwiej jest obronić się przed gzem niż komarem - czuje się jak on siada - wtedy trzeba chwilę poczekać i jak zaczyna kłuć - sprzedać mu strzała (jak za wcześnie - ucieknie i od nowa będzie próbował)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 30, 2023, 21:54:25 »
Jak już zaczyna kłuć, to będzie swędziało, ja strzelam wcześniej...

A propos swędzenia po ugryzieniu, przetestowałam babkę lancetowatą i jest naprawdę genialna. Zrobiłam sobie macerat olejowy, w celu ukręcenia maści, ale koniec końców (z lenistwa oraz braku czasu) pozostałam przy oleju babkowym i posmarowany nim bąbel po jakimkolwiek latającym potworze znika bezpowrotnie!