General Category > Linkowisko, czyli odnośniki do świata zewnętrznego

Związek pomiędzy spożyciem cukru a chorobami

(1/1)

44:

--- Cytuj ---Jak czytamy w raporcie, naukowcy udowodnili "znaczące szkodliwe powiązania" pomiędzy spożyciem cukru a negatywnymi skutkami zdrowotnymi, takimi jak: astma, cukrzyca, otyłość, choroby serca, depresja i niektóre nowotwory.
--- Koniec cytatu ---

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-jesli-przekroczysz-te-dzienna-dawke-cukru-konsekwencje-moga-,nId,6701785

kuneg:
W sumie nic nowego. Wyznaczono limity: 25g cukru dziennie (6 łyżeczek) i 200 ml słodzonego napoju.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego u mnie cukier na czczo jest powyżej 100 jedn. Nie piję słodzonych napojów, a innych nie słodzę wcale. Średnio na pewno nie przekraczam tych limitów, a cukier zawsze (od ponad 20 lat) mam około lub powyżej 100. Parę kg nadwagi też mam. Taka zagadka... Może u mnie nie jest problem że spożycie, a z metabolizowaniem? Czyli jakby trzustka coś "nie teges"?

leo:

--- Cytat: kuneg w Kwietnia 12, 2023, 08:04:31 ---W sumie nic nowego. Wyznaczono limity: 25g cukru dziennie (6 łyżeczek) i 200 ml słodzonego napoju.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego u mnie cukier na czczo jest powyżej 100 jedn. Nie piję słodzonych napojów, a innych nie słodzę wcale. Średnio na pewno nie przekraczam tych limitów, a cukier zawsze (od ponad 20 lat) mam około lub powyżej 100. Parę kg nadwagi też mam. Taka zagadka... Może u mnie nie jest problem że spożycie, a z metabolizowaniem? Czyli jakby trzustka coś "nie teges"?

--- Koniec cytatu ---

Te limity to teoria, która nie sprawdza się w praktyce - są ludzie, którzy mogą zjadać każdą ilość wszystkiego i nigdy na wagę  im się to nie przekłada, a drudzy - zjadają drobinkę i tyją mimo wszystko. Trzustka odpowiada za przygotowanie tego co zjadamy do wykorzystania przez organizm - glukoza się pojawia, więc enzymów raczej nie brakuje. Wg mnie problem jest gdzieś dalej - z jakiegoś powodu nie spalamy tej glukozy, tylko zmienimy ją w tłuszcz - sądzę, że problem może tkwić w naszych "siłowniach" komórkowych - mitochondriach - z jakiegoś względu nie są w stanie przepalać tego co zjadamy.

qwerta:
@kuneg - a spożywanie skrobi nie wychodzi na to samo, co spożywanie cukru? Zwłaszcza takiej oczyszczonej, z białej mąki?
Najlepiej po prostu unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej