Lek ziołowy Hiposem (340 mg Aesculus hippocastanum L., semen w tabletce) z Labofarmu jest jednym z preparatów, które mi ostatnio bardzo pomogły. Niestety, obecnie jest duży problem z jego dostępnością, zwłaszcza w opakowaniu 90 tb. Opakowanie 30 tb wystarcza tylko na 5 dni i wychodzi drożej, a nie ukrywam, że zależy mi, aby to było jak najtaniej. Nie chcę też żadnej nalewki, bo alkohol mi szkodzi. Może istnieje jakiś równie skuteczny preparat o zbliżonym składzie i w przystępnej cenie? Przy czym pytam o taki sprawdzony, a najlepiej też zarejestrowany jako lek, nie suplement. No chyba, że jest jakiś naprawdę dobrej jakości suplement standaryzowany na zawartość escyny?
Najgorzej, że nie wiem, ile escyny znajduje się w 1 tabletce preparatu Hiposem, bo nie ma tej informacji na opakowaniu i nie wiem jak to porównać z innymi produktami z kasztanowca. Z tego co rozumiem, tu są po prostu sproszkowane nasiona kasztanowca, a np. znalazłam preparat, który zawiera w kapsułce 390mg, ale ekstraktu z kasztanowca, który jest standaryzowany na 20% zawartość escyny czyli 78mg/kaps. Ekstrakt zapewne będzie zawierał tej escyny więcej niż sproszkowane nasiona? Z drugiej strony nie wiem, czy w takim ekstrakcie nie będzie mniej innych składników obecnych w nasionach, które też mogły tu jakoś pomóc?