Autor Wątek: Przerost endometrium po raku piersi  (Przeczytany 7688 razy)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
Przerost endometrium po raku piersi
« dnia: Marzec 24, 2023, 23:24:44 »
Chciałabym ożywić ten wątek, bo nie umiem wyczytać z niego odpowiedzi dla swojego przypadku.
Jestem po 60-tce, pięć lat temu miałam wyciętego złośliwego guza piersi. Guz był w dużym stopniu hormonozależny, dostałam zatem zalecenie brania przez minimum 5 lat leku o nazwie aromek. W skrócie hamuje on wytwarzanie estrogenów i tym samym ratuje mnie przed ew.wznową. Niestety uprzedzano mnie że muszę kontrolować endometrium, bo lek może spowodować jego narastanie. No i rzeczywiście, kilka dni temu na usg lekarz stwierdził że zbliżam się do granicy bezpieczeństwa i za trzy miesiące po kolejnej kontroli, prawdopodobnie będzie chciał skierować mnie na operację, do czego rzecz jasna się nie palę...
Jakie zioła mogłabym zastosować, żeby spowodować zmniejszenie endometrium, a jednocześnie nie podwyższyć sobie poziomu estrogenów? Z wiadomych powodów, boję się namieszać sobie w tych hormonach, a naprawdę bardzo chciałabym uniknąć skalpela...

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Przerost endometrium po raku piersi
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 25, 2023, 06:36:35 »
Podchodzisz do ciężkiego tematu - chcesz ręcznie sterować hormonami, żeby manewrować między rodzajami raka i pewnie jeszcze osteoporozą.
Jest jeden mikroelement, który swoim działaniem haczy o te wszystkie tematy + jeszcze trochę - bor.
Poczytaj: https://radioklinika.pl/bor-wlasciwosci-wplyw-na-zdrowie-czlowieka/#regulacja-hormonow-plciowych
https://www-lifeextension-com.translate.goog/magazine/2018/4/boron-an-overlooked-micronutrient?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc
https://www.czytelniamedyczna.pl/4455,bor-i-jego-zwizki-w-chemoprewencji-nowotworlw.html

W naszej diecie dostarczamy sobie tego < 1-1.5mg boru, a powinno być>3mg, żeby działał i robił swoje.
Ale - poczytaj i oceń sama.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 25, 2023, 14:43:05 »
Hmm...

"...Boru nie powinny suplementować osoby:
- z hormonozależnymi stanami chorobowymi, takimi jak: rak piersi, rak macicy, rak jajnika, endometrioza, mięśniaki macicy – bor może spowodować pogorszenie stanu zdrowia
- cierpiące na dolegliwości nerkowe – bor może dodatkowo obciążyć nerki..."

https://neuroexpert.org/wiki/bor/

Warto przed podejmowaniem działań na oślep skorzystać z wiedzy endokrynologa...

Jeśli coś można w przedmiotowym zakresie zrobić, to endokrynolog jest specjalnością najwłaściwszą i najbezpieczniejszą. Zwróciłbym uwagę na poziomy hormonów, bo przy przeroście endometrium może być istotny poziom progesteronu...

Endokrynolog będzie wiedział jak ustawić poziomy estrogenów i progesteronu tak, aby ich stosunek nie naruszał kuracji profilaktycznej nowotworu hormonozależnego od estrogenu, a jednocześnie pozwalał na zachowanie właściwej funkcjonalności organizmu.

edit: kursywa
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2023, 22:42:35 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 25, 2023, 22:33:07 »
Pomocniczo można zastosować grujecznik japoński - właśnie jest do zbioru.

Z jednej strony zmniejsza poziom estrogenu, a z drugiej jest stosowany w przypadku profilaktyki nowotworowej układu rozrodczego...

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2023, 05:16:29 »
Pomocniczo można zastosować grujecznik japoński - właśnie jest do zbioru.

Nie można. Anavilma pisze wyraźnie: "uprzedzano mnie że muszę kontrolować endometrium, bo lek może spowodować jego narastanie. No i rzeczywiście, kilka dni temu na usg lekarz stwierdził że zbliżam się do granicy bezpieczeństwa"
Z wpisu Doktora o grujeczniku: "Wyciągi z grujecznika pobudzają proliferację komórek nabłonkowych"  - będzie sprzyjał przerostowi endometrium.
Aromek hamuje aromatazę, żeby obniżać poziom estrogenów - ale - "lekarz stwierdził że zbliżam się do granicy bezpieczeństwa" - pewnie zaczyna tych estrogenów brakować, więc i ziółka w tym kierunku będą niewskazane.

@Anavilma - przejrzyj te linki co podrzuciłem i sama oceń - wg mnie są tam informacje na miejscu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2023, 05:18:17 wysłana przez leo »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2023, 11:14:26 »
Endometrioza a przerost endometrium to zupełnie inne historie.

Endometrioza jest wtedy, kiedy z jakiegoś powodu komórki nabłonka macicy powstały (wady płodu) lub zagnieździły się (np czasem po cesarce) w zupełnie innych miejscach i niestety, razem z resztą macicy miesiączkują, co powoduje krwiaki i ich skutki, do uszkodzenia narządów włącznie.

W leczeniu endometriozy chodzi o to, by jakoś w miarę dociągnąć do menopauzy, kiedy teoretycznie problem powinien zniknąć. W międzyczasie lekarze zalecają hormonalne zatrzymanie miesiączki, a jeśli się da, to ogniska endometriozy w innych organach usunąć chirurgicznie. Leczenie ziołami, w tym przeciwkrwotocznymi i antykoncepcyjnymi jest często wykonalne, ale WYLECZENIE endometriozy ma szansę nastąpić dopiero po menopauzie.

Leczenie ziołami endometriozy też nie jest prostą sprawą, trzeba wiedzieć co i dlaczego się robi i reagować sensownie na aktualne objawy.

Jeszcze zupełnie inna sprawa, to leczenie / regeneracja organów uszkodzonych przez endometriozę.

Przerost endometrium to zupełnie inna historia, to jest stan przedrakowy, zależny od hormonów, a Ty masz kurację hormonalną.
Moja propozycja to jednak konsultacja u lekarza i rozważenie tego, co powie.
Możliwe, że istnieje jakaś możliwość omijająca chirurga.

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 26, 2023, 12:26:18 »
Zwrócę uwagę na jeden szczegół - w ramach walki z rakiem piersi kobieta ma zbijany poziom estrogenów co prowadzi z czasem do drugiego rodzaju raka - też hormonozależnego i do następnej kuracji (przy odrobinie pecha). Coś mi tu nie gra, ale nie będę z tym dyskutował. Wskażę tylko dlaczego zwracam uwagę na mikroelement pt. bor.
Tutaj: https://radioklinika.pl/bor-wlasciwosci-wplyw-na-zdrowie-czlowieka/#regulacja-hormonow-plciowych
piszą: "W badaniach zauważono, że bor zmniejsza poziom biomarkerów stanu zapalnego takich jak CRP (ok 50%) i TNF-α (ok 20%)"
Tutaj: https://labhome.pl/crp-a-nowotwory-crp-jako-nieswoisty-marker-nowotworowy/
piszą o prawdopodobieństwie przeżycia po operacji: "W przypadku leczenia operacyjnego raka jelita grubego 2 lata po operacji odsetek przeżywalności u osób z CRP podwyższonym wynosił niecałe 50%, natomiast u osób z niskim poziomem CRP – aż 90%! Więc niskie CRP, a co za tym idzie brak lub mniej nasilony proces zapalny, wskazują na dobre rokowanie."
Niby terapia hormonalna zwiększa przeżywalność, niby bor też zwiększa przeżywalność po operacji nowotworu, ale znak równości między jednym a drugim  mi nie pasuje.
To jest tylko jeden z przykładów działania boru w organizmie - wg mnie jest on niezbędny do utrzymania homeostazy w organizmie. Zainteresowanych tematem - odsyłam do linków.
Jeszcze słowo - co to znaczy suplementacja boru. W naszych realiach w diecie podajemy sobie 1-1,5mg boru dziennie. Wszystkie korzystne działania boru pojawiają się gdy mamy go więcej niż 3mg/dobę - brakuje 1,5-2mg boru na dobę. Możemy sobie go podać dwojako - albo zjadać 2-3 razy więcej warzyw i owoców niż zjadamy i drugie albo - dać sobie 1/2 tabletki z borem a'3mg (tyle samo boru jest w 0,3ml kwasu borowego 3%)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 26, 2023, 15:01:35 »
Zwrócę uwagę na jeden szczegół - w ramach walki z rakiem piersi kobieta ma zbijany poziom estrogenów co prowadzi z czasem do drugiego rodzaju raka - też hormonozależnego i do następnej kuracji (przy odrobinie pecha). Coś mi tu nie gra [...]

[...] Niby terapia hormonalna zwiększa przeżywalność, niby bor też zwiększa przeżywalność po operacji nowotworu, ale znak równości między jednym a drugim  mi nie pasuje. [...]

Bor również obniża poziom estrogenów, ale wejdźmy w temat głębiej:
w tym przypadku obniżanie estrogenu skutkuje zachowaniem komórek jak przy jego nadmiarze, czyli proliferacją komórek endometrium.

Co do grujecznika - obniżając poziom estrogenów powoduje podobne zjawisko jak lek, czyli proliferację komórek nabłonkowych, jednak w przeciwieństwie do wspomnianych jej skład jest dużo bogatszy, z potwierdzonym działaniem przeciwnowotworowym...

Tak jak napisałem wcześniej - podstawą wszelkich działań powinny być badania poziomu hormonów. Lekarz endokrynolog określi na tej podstawie najbardziej racjonalne, dalsze postępowanie - nie będzie wróżył z fusów. Może na przykład zlecić okresowe przerwy w kuracji aromkiem, stosowanie określonej diety oraz uregulowanie stosunku hormonów w celu uzyskania względnej równowagi.

Efekty niedoboru boru nasila niski poziom wit. D.
Niskiemu poziomowi boru towarzyszy również wysoki poziom triglicerydów.
Nic prostszego niż wykonać proste badania tych trzech parametrów (triglicerydy, bor, wit D) i mamy jasność, czy konieczna jest suplementacja boru.
Można spróbować dietą (kiełki lnu, korzeń mniszka, rodzynki) lub suplementacją boru organicznego od tej strony.

W zależności od przyjętej strategii można spróbować i grujecznika.

Ogólnie rzecz biorąc rozszerzam swoją maksymę - dla uniknięcia problemów należy:
badać, próbować i obserwować :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 26, 2023, 20:11:27 »
Bor obniża estrogeny, ale u mężczyzn - mówisz o mężczyznach, czy o kobietach (ta teoria dalej)? Anavilma mówi o endometrium na granicy - polecasz jednak grujecznik? Mówisz o suplementacji boru organicznego - wiesz co to jest? - to jest silna trucizna - suplementuje się bor nieorganiczny w postaci anionu boranowego. Itd...
Mówisz o poważnych sprawach - uwiarygodniaj to co mówisz (jakieś linki) - tych teorii co tu wstawiłeś jeszcze nie spotkałem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2023, 20:15:55 wysłana przez leo »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 26, 2023, 23:13:46 »
Bor obniża estrogeny, ale u mężczyzn - mówisz o mężczyznach, czy o kobietach (ta teoria dalej)?

Leo... hmm... jednak kojarzysz niektóre fakty, a ciągle obstajesz przy swoim? Wybacz mały zabieg, który szybko jednak pozwolił Ci zrozumieć różnicę.

Podałem link do materiałów mówiących wprost że cyt: "U kobiet po okresie menopauzy, które stosowały dietę o obniżonej zawartości boru suplementacja tego minerału przyniosła efekt w postaci znacznego wzrostu poziomu estrogenów. [...]Wykazano, że bor – oprócz bezpośredniego wpływu na poziom estrogenów – może zwiększać wrażliwość organizmu na ten hormon. Efekt ten wynika ze zdolności boru do wiązania i wzmacniania receptora estrogenowego beta."

Ty napisałeś
Zwrócę uwagę na jeden szczegół - w ramach walki z rakiem piersi kobieta ma zbijany poziom estrogenów.

i nadal chcesz go podnosić borem, jako formę terapii???
Nie idź tą drogą!

Anavilma mówi o endometrium na granicy - polecasz jednak grujecznik?

Nadinterpretujesz z premedytacją? Napisałem wyraźnie, że pomocniczo! Podstawa to wzajemny stosunek hormonów i uregulowanie tej kwestii - czytaj: spowodowanie, aby endometrium przestało się nieprawidłowo rozwijać. Sam przerost nie jest też nowotworem - tworzy po prostu większą możliwość powstania zmian nowotworowych.
Cóż - od dawna wiadomo, że fitoterapia to nie jest farmakologia, bo roślina zawiera kilkadziesiąt, a nawet kilkaset różnych składników czynnych i efektem jej zastosowania jest ich wypadkowa, często też różniąca się w przypadku różnych osób... Nie ma w zasadzie innych pomysłów, więc można by spróbować grójecznik w takiej kolejności: badania, uregulowanie hormonów, stosowanie grujecznika, kontrola. Zaznaczam, że to tylko wycinek rzeczywistego problemu, bo nowotwór piersi też miał jakąś przyczynę i warto popatrzeć na problem również od tej strony.

Mówisz o suplementacji boru organicznego - wiesz co to jest? - to jest silna trucizna - suplementuje się bor nieorganiczny w postaci anionu boranowego. Itd...

Bor nieorganiczny... to ten od uszkodzeń DNA? Bor organiczny, ten o którym ja mówię, chroni DNA i nie tylko, a zresztą poczytaj sam i wreszcie uaktualnij swoją bazę danych.
Dla tych, którzy nie mają tyle samozaparcia podam hasłowo, że chodzi o nowoczesny suplement organiczny boru, w postaci estrów fruktoboranowych - takich jakie występują w pożywieniu.
"Estry fruktoboranowe - SBE
Opierając się na dotychczasowych dowodach, proponujemy tutaj tezę, że bezpieczeństwo, funkcjonalność i skuteczność SBE są korzystne dla wielu funkcji fizjologicznych w porównaniu z nieorganicznymi pochodnymi boru, takimi jak kwas borowy / boraks. Można to prawdopodobnie przypisać tendencji organicznych związków boru do pozostawania w formie organicznej (w porównaniu z formami nieorganicznymi, które szybko dysocjują), zapewniając w ten sposób korzyści, takie jak aktywność koenzymu lub kofaktora i/lub działanie przeciwzapalne, które następnie nadają klinicznie istotne korzyści"

Mówisz o poważnych sprawach - uwiarygodniaj to co mówisz (jakieś linki) - tych teorii co tu wstawiłeś jeszcze nie spotkałem.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6373344/

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 27, 2023, 07:38:00 »
Zaczynając od końca - fruktoborany to estrry nieorganicznego kwasu borowego (ten od anionu boranowego) - mówisz o nich - mów o fruktoboranach, a nie o borze organicznym (definicja tego: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zwi%C4%85zki_boroorganiczne )
Cała reszta wpisu, który skomentowałem - w moim odczuciu - to twierdzenia bezpodstawne, nie trzyma się to kupy. Gadasz, ale nie wiadomo o czym - szkoda tylko, że się nie zastanowisz, że doradzasz w ten sposób osobie z potencjalnie poważnymi problemami.

To co podsunąłem Anavilmie do  jej oceny - wszystko to były informacje z podanymi źródłami - z możliwością ich zweryfikowania - nie wyssane z palca ad hoc.  Czy z tych informacji skorzysta, czy nie - zależy od niej - podstawę do oceny tego ma.

« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2023, 07:45:45 wysłana przez leo »

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 27, 2023, 11:02:51 »
Leo, Pragmatyk, bardzo dziękuję Wam obu. Basiu, Tobie też oczywiście. :)
Przeczytałam i przeczytam jeszcze dokładnie wszystko co piszecie, oraz materiały z linków. Rzeczywiście chyba muszę zrobić badania i udać się do endokrynologa, choć powiem szczerze nie jestem wielką fanką medyków (eufemizm). Ale na szczęście, wśród bardzo nielicznej grupki prawdziwych Lekarzy (wielka litera specjalnie), których spotkałam na swej drodze, jest pani endokrynolog. Bywałam u niej z dziećmi i nawet z mężem. Spróbuję i ja tej drogi. Ale przede wszystkim dziękuję za tropy do zbadania i przemyślenia. Wiedziałam, niestety, że to niełatwa sprawa. Pozwolę sobie zameldować się za jakiś czas.

Pozdrawiam :)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 27, 2023, 23:47:49 »
Z zainteresowaniem przeczytam ciąg dalszy.

Zdrówka życzę! :-)

Offline Darshan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 28, 2023, 22:20:51 »
Myślę, że endometriozę bardziej można zaklasyfikować jako nadmiar estrogenu niż niski poziom progesteronu.
 Obejmuje wątrobę i przysadkę mózgową, ale estrogen ma kluczowe znaczenie dla rzeczywistej zmiany lub nieprawidłowej tkanki endometriozy. Po prostu zmniejszając ekspozycję na estrogeny, można złagodzić objawy endometriozy. Komórki zaczynające wytwarzać estrogen, zawierają ekspresję enzymu aromatazy, który wytwarza estrogen, o którym kiedyś myśleli, że istnieje tylko w jajniku, potem okazało się, że istnieje w komórkach tłuszczowych, komórki piersi, komórki skóry, kości i mięśnie wszędzie tam, gdzie jest pod wpływem stresu, zaczną wytwarzać cząsteczki estrogenu. A kiedy to się dzieje w tkance endometrium,która powinna być wystawiona na działanie estrogenu tylko przez około 12 godzin każdego miesiąca, a następnie progesteron powinien wzrosnąć do 50 lub 100 razy wyższego stężenia i spowodować, że komórki zrezygnują z produkcji estrogenu i uwolnią to, co miały. Ale zamiast tego aromataza wciąż wytwarza estrogen, a estrogen pobudza tkankę, która włącza enzym cyklooksygenazy. Ta ostatnia zamienia wielonienasycone kwasy tłuszczowe w prostaglandyny, tworząc stan zapalny, który powoduje ból, skurcze i wszystkie objawy, a z kolei stan zapalny wywołany przez prostaglandyny tworzy więcej aromatazy, więc zaczyna się błędne koło. A najprostszym najbardziej fizjologicznym sposobem, aby to zatrzymać, jest spożywanie diety z odpowiednią ilością białka i cukru oraz pierwiastków śladowych i witamin, ale upewnienie się, że tarczyca działa dobrze jest kluczowe.
Następny krok to hamowanie, inhibicja aromatazy, która cenny i ochronny testosteron łatwo zmienia w estrogen.
Oprócz różnych dedykowanych leków najlepiej sprawdza się aspiryna, kofeina i wit E jako mix naturalnych tokoferoli. Istnieje masa badań na ten temat.
Kolejnym, może nawet najważniejszym krokiem jest użycie naturalnego (bioidentycznego) progesteronu choćby w postaci kremów dostępnych bez problemu w  sieci.Transport transdermalny jest słabszy niż przez śluzówki ale  i tak działa. Ponieważ estrogeny i progesteron operują na tych samych receptorach, progesteron powoli wypiera nadmiar E2 i zaczyna tworzyć równowagę, znacznie osłabiając stany zapalne normuje ekscytację endometrium. Patentowane leki big farmy zawierają zazwyczaj syntetyczne pochodne progesteronu - jest ich wiele, są mało skuteczne i mają wiele efektów ubocznych.
Nie muszę chyba przypominać, ze oleje roślinne z dużą zawartością kwasów omega -6 to czynniki wybitnie prozapalne w wielu sytuacjach więc po prostu trzeba je wyciąć z codzienności.
W Twoim przypadku wspólnym mianownikiem nowotworu piersi i endometriozy jest nadekspresja estrogenów w stosunku do wielu innych hormonów.
Tu ważna informacja dla wszystkich - jednym z najważniejszych, zgubnym dla ludzi mitów jest ciągle podtrzymywany paradygmat o tym że po menopauzie poziom estrogenów we krwi drastycznie maleje, więc sprzedaje się na świecie ogromne ilosci HTZ oparte  o przyjmowanie czego ? Estrogenów! Z niewielkim dodatkiem syntetycznych progestagenów (progesteron naturalny nie może być opatentowany). W ten sposób  znacznie przyspiesza się nadejście większych problemów zdrowotnych każdego typu.
Jeszcze raz - poziom estradiolu - najbardziej czynnego estrogenu, mierzony we krwi to ok 0,5% całego zasobu jaki mamy w każdej tkance. Nie jest miarodajny ale innych testów nie opracowano. Już bardziej przydatny jest pomiar poziomu prolaktyny.
Poziom estrogenów zawsze rośnie z wiekiem i np u mężczyzn po 60 roku życia jest już często wyższy niż u kobiet.
W menopauzie osłabia się znacznie produkcja bieżąca estrogenów ale tylko tych z jajników. I co bardziej istotne - niestety również progesteronu, który jest ochronny.

Estrogeny to również główny sprawca raka prostaty. Jeśli ktoś wierzy, że to wina DHT - niech poczyta głębiej, bo dał się wkręcić w kolejny mit medyczny a właściwie to nazywają konsensusem środowisk medycznych
Wszelkie informacje na ten temat są w wielu źródłach i publikacjach naukowych od ok 60-ciu lat. Nie jest to wiedza tajemna.
Niestety bardzo niewiele osób zadaje sobie jakikolwiek trud by coś się prawdziwego dowiedzieć. Nawet jak są bardzo zagrożeni wolą słuchać opinii i bajek innych ludzi.

A dla tych, którzy lekceważą aspirynkę czy polopirynkę - coś do przemyślenia:

https://www.health.harvard.edu/blog/aspirin-and-breast-cancer-risk-how-a-wonder-drug-may-become-more-wonderful-2020102321225

https://www.spandidos-publications.com/10.3892/or.2014.3270

https://ecancer.org/en/journal/article/1258-aspirin-and-cancer-survival-a-systematic-review-and-meta-analyses-of-118-observational-studies-of-aspirin-and-18-cancers

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8376366/

To najciekawsze badanie, które gdzieś mi umknęło pokazało, ze użycie codzienne aspiryny ograniczyło metastazę (przerzuty) w raku piersi o ok 76%, a w przypadku gdy do aspiryny dołożono ok 1g ekstraktu z zielonej herbaty dziennie wynik  był na poziomie ok 83%.

Myślę, że choćby na podstawie tego wpisu, każdy, kto ma do czynienia z endometriozą czy rakiem piersi będzie wiedział w którą stronę ruszyć.

Odnośnie dyskusji na temat proliferacji - to zjawisko jest kluczowe dla życia w warunkach normalnych. W nowotworzeniu następuje utrata kontroli nad tempem proliferacji i już jako nadmierna czy wielkoskalowa - jest problemem życia i śmierci. Wszystko jest jakimś kontekstem. Zgadnijcie - co zazwyczaj jest głównym czynnikiem napędzającym proliferację?
 Gdybym rozważał wsparcie od strony ziół to oczywiście wszystko co zawiera salicylany, jeśli chodzi o bezpośrednie przeciwdziałanie to  pochrzyn, suma brazylijska i jak zawsze w większości nowotworów - pau darco B-lapachon) i wszystko co zawiera emodynę.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 29, 2023, 08:30:17 »
Ciekawe - tłumaczysz mechanizmy, jak to działa - to ważne. Bardziej przekonywuje :) .
Dopowiem coś - o złych i dobrych estrogenach, o metabolizmie estrogenów (zarówno dla kobiet jak i mężczyzn):
https://annarborholistichealth-com.translate.goog/2015-4-21-dim-diindoly-methan-for-natural-protection-from-estrogens-effect/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc