Autor Wątek: atrofia poduszki tłuszczowej pięty  (Przeczytany 3146 razy)

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
Odp: atrofia poduszki tłuszczowej pięty
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 16, 2023, 23:54:17 »
Raczej nie. Nie kojarzy. To już trwa od kilku miesięcy. Najpierw trochę bolało, a później coraz bardziej i bardziej.

A dziś się sama zaskoczyłam , bo znalazłam miejsce u nas w Polsce gdzie się reklamują, że podają kolagen i to właśnie m.in do pięty- dokładnie w celu leczenia ostrogi piętowej.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 17, 2023, 00:22:26 »
Jeśli nie nagły uraz to raczej blokada.

Podawanie miejscowo kolagenu w takim przypadku uważam za pomysł porównywalny do wszczepiania włosów komuś, komu one wypadają...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 17, 2023, 09:40:13 »
Aaa - służba zdrowia za granicą, a lekarz to pewnie jakiś Hindus ;-)

W dziwnych krajach i blade twarze przepisują też na wszystko paracetamol, ibuprofen, to już wyższa półka ;-)

Basiu: wiązanie gumy do sandała to chyba nie najlepszy sposób w tym wypadku - sandał może nie wytrzymać. Można zrobić pętlę z jakiejś taśmy i do niej przymocować gumę (sprężynę). Wtedy jeden koniec mocować do czegoś ciężkiego (np. masywny stół) a w pętlę wkładać stopę. Efekt powinien być podobny i sandały całe ;-)

Testowane na ludziach: sandał na rzepy wytrzymuje ćwiczenia bez problemów.

Pętla nie jest dobrym rozwiązaniem, bo ona przyblokuje krążenie krwi i innych płynów w stopie. Dlatego sandał. Widziałam zdjęcia sandałów specjalnie przerabianych do tego celu, z pierścieniem pod karabinek na czubku podeszwy, ale zwykłe sandały za 50 zł wystarczą, najwyżej u szewca trzeba poprosić o przedłużenie paska na stopie, jeśli stopa się nie mieści i rzep nie chwyta. 5 cm trzymającego rzepa zupełnie wystarcza do ćwiczeń.

Zwykły stół na dywanie rzeczywiście zupełnie wystarcza jako zaczep do gumy.

Pozdrowienia :-)

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 17, 2023, 15:00:04 »
Dziś specjalista powiedział mu, że ma zgniecione kręgi krzyżowe i lędźwiowe i płyn mu wypływa w dwóch miejscach w tej chorej stopie- ten tłuszcz. Będzie miał robiony jeszcze jeden rezonans magnetyczny na kręgosłup, bo ostatni jest sprzed 10 lat.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 17, 2023, 15:38:06 »
Coś mi się wydaje, że pojawiła się inna diagnoza - ból stopy jest możliwy od strony problemów z kręgosłupem - przy niestabilnym stawie krzyżowo-biodrowym mogą być podrażniane różne nerwy , wywołując ten ból - np. w stopie. Akurat mam znajomego z taką sytuacją - ma przepisany na to pas Serola, który mu pomaga. Chodzi też na jakąś fizykoterapię - nie wiem jaką. Ten ból (tego rodzaju, z tego powodu) z atrofią raczej nie ma nic wspólnego - jakieś przeinaczenie informacji po drodze.

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 17, 2023, 16:47:43 »
Utrzymuje dzisiejszy specjalista, że atrofia pięty jest , ale że możliwa jest właśnie od kręgosłupa. Zręsztą kręgosłup też boli.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 17, 2023, 17:34:23 »
Tutaj: https://medtube.pl/ortopedia/filmy-medyczne/2600-zapalenie-powiezi-stopy-i-bol-piety -

- wymieniają ucisk na gałęzie piętowe nerwów i  atrofię poduszki tłuszczowej jako niezależne powody bólu pięty - jest filmik do obejrzenia, ale potrzebne jakieś logowania. Jeżeli to jest ucisk na gałęzie piętowe nerwów - moze chory szybko wyjść z tego - mojemu znajomemu wystarczył właściwie ten pas Serola - jest do nabycia za niewielkie pieniądze. Przy bólu kręgosłupa też działa - poszukaj opisu.
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2023, 17:43:29 wysłana przez leo »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 17, 2023, 19:28:58 »
Testowane na ludziach: sandał na rzepy wytrzymuje ćwiczenia bez problemów.

Pętla nie jest dobrym rozwiązaniem, bo ona przyblokuje krążenie krwi i innych płynów w stopie. [...]

Taaak - byłem nieprecyzyjny, nie miałem na myśli pętli zaciskającej się na kostce, tylko stałą (oczko z taśmy), która przykłada siłę do stopy tak samo jak sandał (pasek na wysokości ścięgna achillesa).

Odpada wtedy koszt sandałów, montażu i przeróbek, zaletą jest prostota :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 17, 2023, 21:18:42 »
Dla niektórych sandały są normalnym obuwiem o pewnej porze roku i nie kupują ich jako specjalnego obuwia treningowego ;-)

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 18, 2023, 00:19:45 »
Czyli taką najlepszą rzeczą, to byłaby chyba rehabilitacja- terapia manualna na ten kręgosłup i pietę, choć tam się raczej długo na to czeka, prywatnie podobno drogo, szczególnie dla kogoś, kto ma na utrzymaniu rodzinę i nie daje rady pracować. Na teraz więc, tak doraźnie chyba podeślę parę rzeczy o których wcześniej mówiliście. Smarowidła- DMSO+ SM+ Wit.C( czy mogę to zmieszać na zapas w jednej butelce? ), żywokostowe, myślałam jeszcze o balsamie od 7 boleści, ale chyba nie uda mi się go kupić, mam jeszcze gwajakol z golterią. Przyszedł mi też dziś izopropanol- może bym na nim coś zrobiła.., może by hakorośl z czymś pomieszać, bo ją akurat mam, żeby było trochę przeciw bólowo i p-z. Na podwórku mam żywotnik i bukszpan, ale to chyba nie czas jeszcze na zrywanie ich.
A doustnie zioła krzemowe: np.stary pulmunosan z dodatkami może pokrzywy, kozieradki, przytulii, na zmianę z ziołami p-z, p-b sosna , wierzba ( nie wiem czy rozpoznam topolę a jesionu u mnie nie kojarzę). Ewentualnie mieszanka dr.R : wierzba, nawłoć, hakorośl, wiązówka, topola, brzozą, lukrecja, pokrzywa, arcydzięgiel,  zimowit( tego nie widziałam w sprzedaży).
Na jelita też zrobię coś ala kit + witaminy B, osobno MSM i Wit C. Jest ogólnie sens w czymś takim? A może jeszcze nalewka glistnika  z maczkiem na rozluźnienie mięśni...? I na szybszą rechabilitacje będę namawiać. Woda ciepło - zimno, masarze stopy na ukrwienie - przekazane. Muszę jeszcze poczytać o tym pasie.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 18, 2023, 05:45:46 »
Ta ostatnia diagnoza mogłaby być wytłumaczeniem "dziwności" z leczeniem atrofii poduszki tłuszczowej pięty - może nie być atrofii - tylko mylna diagnoza i ból z innego powodu, albo atrofia jest - spowodowana ( nie wiem czy to możliwe) sygnałami z podrażnianych nerwów w kręgosłupie i przy próbach leczenia - jego  sposoby są niedostosowane do właściwej przyczyny. O pasie Serola poczytaj tu: https://solvano.pl/pas-serola/2020-08-11-pas-serola-najwazniejsze-informacje - tam też chętnie udzielają rzeczowej informacji przez telefon - coś w rodzaju konsultacji (to jest gabinet rehabilitacyjny dla sportowców).
« Ostatnia zmiana: Marca 18, 2023, 05:52:12 wysłana przez leo »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 19, 2023, 14:15:54 »
Jeszcze dopowiem - jeśli ta atrofia ma coś wspólnego z tym podrażnieniem nerwów i współistnieją razem - najlepiej (wg mnie) przeciwdziałać jednemu i drugiemu równocześnie - zapobiegać podrażnianiu nerwów wychodzących z rdzenia kręgowego i aplikować substancje sprzyjające regeneracji tkanki łącznej.

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 29, 2023, 21:36:28 »
Właśnie co nieco smarowideł, ziółek itp. poszło do osoby na te bóle pięty i kregoslupa, więc na razie rezultaty nie wiadome, ale bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Od każdego - Leo, Pragmatyk, Basia i Qwerta- wzięłam cenne informacje. Serdecznie dziekuję .
Przy okazji sporządzania przeze mnie DMSO+ MSM+witC dostało się tego smarowidła mojemu mężowi na zwichnięte kolano. Ciekawe jest dla mnie to, że za każdym razem gdy tym smaruje przez kolejne godziny odczuwa w kolanie pobolewanie, osłabienie, podobno jakby wrażenie wewnętrznego swędzenia, ale następnego dnia jest podobno o niebo lepiej, zdecydowanie lepiej, aniżeli było przed posmarowaniem, czy też lepiej niż po prostu po wypoczynku nocnym bez zastosowania tego smarowidła.
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2023, 21:44:04 wysłana przez Alinaanna »

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 29, 2023, 23:09:05 »
Tylko nie wiem w jakiej postaci możnaby dołożyć tą boswelię? W formie nalewki? Czy do DMSO można dołożyć coś na alkoholu a może olejek bosweliowy?