Autor Wątek: atrofia poduszki tłuszczowej pięty  (Przeczytany 3145 razy)

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
atrofia poduszki tłuszczowej pięty
« dnia: Marca 13, 2023, 23:27:35 »
Diagnoza lekarzy jak w temacie. Objawy- ból pięty- piekący, małe guzki z boku pięty. Chory musi chodzić na palcach,bo go bardzo boli, choć jest też ból podstawy palców. Lekarze przepisują jedynie ibuprofen wewnętrznie i zewnętrznie, ale to mało pomaga. Jakie możnaby zastosować zioła? Przeszły mi przez myśl przeciwzapalne- takie na stawy, ale o ile coś można znaleźć na odbudowę chrząstki, kości, mięśni to jak odbudować warstwę tłuszczową w pięcie nie wiem. Może ktoś pomoże, coś podpowie? Bardzo proszę. W ogóle to bardzo mało info. znalazłam na ten temat, więc nie wiem, czy to stara dolegliwość jakoś nowocześnie nazwana, czy co...

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: atrofia poduszki tłuszczowej pięty
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 14, 2023, 04:08:28 »
Z ziół może to by pasowało: https://rozanski.li/1905/nachylek-coreopsis-w-praktycznej-fitoterapii/ - w tej chwili raczej nie do dostania - trzeba byłoby sobie posadzić i czekać do lata za kwiatkami (to samo robi kosmos - onętek)
Na chwilę obecną - może objawowo - smarowidło z DMSO + MSM + wit. C - rozpuszczone w wodzie  - zadziała p-w bólowo, p-w zapalnie i korzystne (suma ) dla tkanki łącznej. P-w bólowo i p-w zapalnie działa też boswelia - można spróbować dodać do tego smarowidła.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 14, 2023, 06:58:15 »
Ta poduszka tłuszczowa pięty to w sumie kompozycja różnego rodzaju tkanki łącznej - komórki tłuszczowe to też jest tkanka łączna. Proponuję wszystko co jest korzystne dla tkanki łącznej - witamina C + MSM w proporcji 1:1 , mangan (aktywator witaminy C, potrzebny do syntezy kolagenu), krzem (zioła krzemionkowe) - od niego zaczyna się regeneracja - to wszystko wewnętrznie. A to smarowidło - swoją drogą.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 14, 2023, 14:29:23 »
Po pierwsze trzeba znaleźć przyczynę - czy problem spowodowany jest czynnikiem fizycznym (długotrwały ucisk), czy może na przykład wiekiem... Ogólnie rzecz biorąc trzeba usunąć przyczynę: np. zadbać o wygodne obuwie i o to aby zanikająca tkanka została właściwie odżywiona..Myślę, że mogą pomóc kąpiele nóg w wodzie o różnej temperaturze przemiennie... a z ziół wszystko co poprawi stan naczyń... Ważne są choroby współistniejące, one tu mogą sporo wyjaśnić...

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 14, 2023, 16:50:03 »
Wiek 50 lat. Stania i obciążeń było sporo- praca w budowlance. Ok. 10 lat temu upadek z drabiny i zmiażdżenie czegoś w odcinku lędźwiowym kręgosłupa.(Dokładnie nie pamięta nazwy). Czasem występuje drętwienie rąk, czasem nóg. W ostatnim badaniu młotkiem nogi, noga się nie podnosi. Czy może to mieć jakiś wpływ na tą piętę ? Może nieprawidłowo rozmieszczony ciężar ciała? Z chorób dodatkowych- jelita- zapalenie uchyłków, choć one były już raczej zaleczone-też naturalnymi metodami , to wiadomo, pewnie nie są takie extra na 100% .

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 14, 2023, 17:35:14 »
Zakazane buty robocze! Jest duże prawdopodobieństwo, że uszkodzenie kręgosłupa powoduje mimowolną kompensację w narządzie ruchu, aby uniknąć bólu, a to przy przewlekłości może prowadzić do artrofii bardziej obciążonej poduszki tłuszczowej pięty. Poprawa ukrwienia, masaż z użyciem wody o różnej temperaturze, przeciwbólowo i leczniczo maść z żywokostu, może spróbować nacierać wyciągiem z przegorzanu... A o kręgosłup trzeba zadbać koniecznie u dobrego fizjoterapeuty - masażysty!

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 15, 2023, 08:28:22 »
Szukałem coś na temat regeneracji tkanki łącznej dla tego przypadku - po polsku, po angielsku - i - nic nie znalazłem - zero informacji o leczeniu, próbach leczenia. Dziwne - są opisy regeneracji stawów, naprawy ścięgien, wygładzania skóry, a w tym temacie konsekwentne milczenie - bardzo dziwne. Lekarze przepisują w ramach kuracji buty i tylko buty :) . A gdzie indziej piszą, że regeneracja tkanki łącznej jest możliwa ??? . Np. : https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/17816/Kolagen.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 15, 2023, 13:08:32 »
Czyli nie wiem, czy dobrze myślę ( jestem laikiem) jakieś znaczenie miałby m.in ten kolagen. Trzeba by pobudzić organizm do jego produkcji, choć w tym wieku już idzie to troszkę wolniej. Nasz doktor napisał też o tkance łącznej i kolagenie w artykule o cellulicie. I znów wracam do tego, co mi niedawno chodziło po głowie, gdy mój mąż zwichnął kolano. Skoro tak ważne w takich przypadkach są np.glukozamina, kolagen a spożywanie doustne jest wątpliwe, bo choć nawet niektóre z tych związków przeniknie do krwi, ale już nie koniecznie dalej pójdzie tam, gdzie chcemy tj.do uszkodzonego kolana, czy pięty; to dlaczego by nie wstrzyknąć tego do stawu kolanowego lub do pięty? Rozumiem, że nie jest to standardowe postępowanie medyczne, ale i standardowo lekarz nawet nie powie, że do odnowy kolagenu należy pić choćby Wit.C. Standardowo to wiadomo- jak coś boli przepisuje się tylko antybiotyk, albo przeciwbólowe, jak to nie pomaga to silniejsze przeciwbólowe, nie lecząc przyczyn. Patrzyłam za glukozaminą dostawową, ale nie znalazłam, jest chyba tylko kwas hialuronowy i kwas z kolagenem. Glukozaminę w iniekcjach dostawowych zobaczyłam tylko, że podaje jakaś klinika w UK. Więc może spróbować znaleźć lekarza, który poda kolagen w pięte?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 15, 2023, 17:24:08 »
Wydaje mi się, że tego typu rzeczy są poza naszym zasięgiem, a lekarze na eksperymenty też raczej nie pójdą.
Jedyne co można spróbować to podać doustnie i/lub przez skórę wszystko co potrzebne jest do regeneracji tej tkanki łącznej - to co wymieniłem wcześniej + ew. jakieś zioła przyspieszające regenerację / gojenie ran + ten kolagen np. z wywaru łapek kurzych, świńskich nóżek, jakieś moczenie stóp w ziołach... i obserwować - może się zmieni coś na +.
Do poczytania:
https://forumleczeniaran.pl/dmso-i-msm-jaka-role-odgrywaja-w-leczeniu-ran-wywiad-z-ekspertka/
https://testosterone.pl/wiedza/__trashed/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 16, 2023, 10:20:28 »
Ćwiczenia: kupcie gumy treningowe, karabinki, do tego zwykłe sandały, mogą być zapinane na rzepy. Gumę należy zaczepić do jakiegoś słupka, to może być noga od ciężkiego stołu, drugi koniec gumy zaczepić karabinkiem do paska sandała jak najbliżej palców stopy, odsunąć się tak, by guma była naciągnięta. To jest początkowa pozycja. Ćwiczenia mogą być jednocześnie na obie nogi, bu wyrównać obciążenia. Najprostsze: położyć się na plecach i samą stopą naciągać zaczepioną gumę w różnych kierunkach. Można to robić też siedząc, można leżąc na brzuchu. Można to robić zginając nogi w kolanach, można ruszając z biodra (lepsze dla tego zwichniętego kolana). Obciążenie gumą rozciąga staw i płyny wchodzą pomiędzy panewki, co pomaga im w regeneracji. Kreatywnośc dozwolona.

Takie machanie chociażby tylko stopą uruchamia krążenie i mięśnie od lędźwi do palców i tego potrzeba.

Niech człowiek je wszystkie glukozaminy, kolageny, zawiesiste zupy, jeśli lubisz to galarety (osobiście wolę w postaci zupy). Oczywiście, że to nie wejdzie bezpośrednio w chrząstki, ale będzie po rozmontowaniu budulcem dla chrząstki czy innej tkanki łącznej.

Po ćwiczeniach może być masaż, szczególnie kręgosłupa, może być pływanie, jeśli macie warunki, a człowiek to lubi i czuje się swobodnie w wodzie. Chodzi o rozluźnienie, a nie o katowanie się i bicie piany.

Z rzeczy dostępnych teraz, to proponuję zrobić wywary z gałązek sosny lub świerku, wierzby, jesionu, osiki lub innej topoli i na przykład klonu. To trzeba pić - będzie przeciwzapalne i lekko przeciwbólowe.

No i pełen alfabet witamin, najlepiej zmielić, dodać inne surowce i zrobić kit na jelita. Człowiekowi po zapaleniu jelit to może się ogółem przydać.

Powodzenia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 16, 2023, 15:45:02 »
A z ortopedą lub podologiem była konsultacja? Wg mnie to przede wszystkim masaże, pobudzanie krążenia w tej pięcie i odpowiednie, indywidualnie dobrane, ortopedyczne wkładki do butów.

Mama opowiadała mi kiedyś, że jej młodszy brat w dzieciństwie miał jakiś poważny problem ze stopami i wyleczyły go kąpiele w tataraku. Nie wiem, ale może warto sprawdzić ten trop?
Z kolei mojemu mężowi na ból kolana bardzo pomaga urządzenie do stymulacji prądem TENS/EMS - ma to działanie przeciwbólowe, warto poczytać, może byłoby pomocne w uśmierzeniu bólu i pozwoliło zmniejszyć dawkę ibuprofenu.
Popieram również pomysły z ćwiczeniami i naprzemiennymi (zimne/ciepłe) kąpielami oraz wizytą u dobrego fizjoterapeuty.
Co do krzemu z wit.C to brałam jakiś czas temu intensywnie przez dłuższy czas. Niestety, nie zauważyłam wpływu na tkankę łączną, za to zyskałam tak bujną czuprynę, że mogłabym połowę włosów jeszcze komuś oddać :P Aczkolwiek doświadczenie jednej osoby, to na pewno za mało, aby zdecydować o skuteczności takiej terapii

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 16, 2023, 21:55:37 »
To mój krewny on mieszka za granicą, nie wiem jakich tam mają specjalistów, ale był u takiego od nóg specjalisty. Stwierdził mu tą atrofię poduszki tłuszczowej pięty i powiedział, że to niewyleczalne. Przepisał ibuprofen. Żadnych innych zaleceń.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 16, 2023, 22:24:00 »
Aaa - służba zdrowia za granicą, a lekarz to pewnie jakiś Hindus ;-)
Sądząc po tym paracetamolu, to Holandia, gdzie leczą nim złamania kończyn, zapalenie wątroby, Covid i zapewne jeszcze wiele innych dolegliwości...

Jeśli w okolicy jest możliwość skorzystania z usług np. masażysty sportowego, to on powinien bez problemu znaleźć blokadę, która może powstać na tle uszkodzenia kręgosłupa i nawykowego przeniesienia obciążenia na sposób poruszania się powodujący mniejszy ból. Efektem może być właśnie przeciążenie i w jego wyniku różnego rodzaju urazy.

Nie ma szans, aby samo usunięcie "blokady" zadziałało natychmiast, ale pozwoli zregenerować się poduszce pięty w kilka - do kilkunastu dni.

Basiu: wiązanie gumy do sandała to chyba nie najlepszy sposób w tym wypadku - sandał może nie wytrzymać. Można zrobić pętlę z jakiejś taśmy i do niej przymocować gumę (sprężynę). Wtedy jeden koniec mocować do czegoś ciężkiego (np. masywny stół) a w pętlę wkładać stopę. Efekt powinien być podobny i sandały całe ;-)

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 16, 2023, 22:57:35 »
UK. Ale fakt, że paracetamol jest tam również polecany na wszystko. Akurat jutro ma umówionego kolejnego apoitmenta u innego specjalisty od nóg.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 16, 2023, 23:34:02 »
A nie było przypadkiem urazu mechanicznego, na co wskazywały by te zgrubienia?
Wtedy tylko czas i doprowadzenie przy okazji do poprawy ogólnego stanu organizmu.

Sam miałem kilkakrotnie podobne urazy spowodowane np. zeskokiem z większej wysokości na jakąś nierówność... Jeśli nie ma większych niedomogów organizmu, to regeneruje się pięta szybciej niż zerwane ścięgno.