General Category > Fitoterapia endokrynologiczna.

Zioła równoważące hormony

(1/2) > >>

Adamlas:
Zioła równoważące hormony
to grupa ziół, które może dużo potrafią. To grupa której jeszcze nie ogarniam i które budzą moje zainteresowania i obawy. Dlatego zbierałem cytaty po forum i od nich chciałbym zacząć, nim zaproszę Was do dyskusji w dziedzinie. Rzekli mądrzejsi co następuje:

--- Cytat: Basia w Wrzesień 29, 2022, 14:58:24 ---Wracając do hormonów: trzeba użyć klasy ziół równoważących hormony, na przykład rumianek, wszelkie bylice, arcydzięgiel, lubczyk, podagrycznik, rdest ptasi, babka, głowienka.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Basia w Kwiecień 24, 2018, 09:53:48 ---Zioła równoważące hormony, to wszelkie bylice: piołun, estragon, bylica pospolita itp. Estragon jest popularną przyprawą, nic, tylko stosować do wszelkich potraw. Osobiście bardzo go lubię i uprawiam ... Inne, to wszystkie rdesty, z rdestem ptasim na czele, babki, mięta, melisa.
...
Tak ogółem, to jak wyleczysz tarczycę, to się uspokoją hormony płciowe.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Basia w Luty 01, 2023, 11:22:18 ---Równoważąco działają na hormony bylice i rośliny baldaszkowate, ale one muszą mieć budulec, czyli sensowne odżywianie.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Basia w Grudzień 02, 2018, 22:50:54 ---Ja bym radziła dla wyrównania hormonów sprawić sobie mieszankę z różnych bylic: estragon, pospolita, piołun, roczna i jaka jeszcze popadnie, poza tym znamiona kukurydzy i szparagi: natka lub ostatecznie z przetworów.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Basia w Styczeń 16, 2013, 17:25:21 ---... konkret z Fitoterapii Korsunów (miałam to już streszczone przedtem dla innej osoby):

a. kierunek: regulacja hormonalna
tatarak, bobrek, krwawnica, nostrzyk, karbieniec, koniczyna, borowa matka, tasznik, babka szerokolistna, sadziec, różeniec, rdest ptasi
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Basia w Listopad 29, 2020, 10:52:25 ---Skład w sumie jest dowolny, ważne jest by zachować strukturę bloków ziół, po 2-3 składniki z każdego:...
d. zioła dla hormonów: kozłek (może być ziele), lukrecja, różne bylice: pospolita, roczna, boże drzewko, estragon.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: ineslik w Marzec 19, 2012, 09:16:57 ---Czarnuszka jest również pomocna , dla równowagi hormonów (podobnie jak pokrzywa i kozieradka).
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Basia w Październik 13, 2015, 21:33:42 ---Lukrecja stymuluje i reguluje wszystkie gruczoły płciowe, ale sama jest mocno estrogenna. ...

Ale oprócz tego trzeba brać zioła antyandrogenne i równoważące cykl miesiączkowy, na przykład szparagi (zielsko nawet przyżółkłe też), przywrotnik, wszelkie aromatyczne przyprawy, kurkuma, lubczyk, arcydzięgiel, rdest ptasi, babki, bylica pospolita, bylica estragon, piołun też może być, ale to dla twardzieli ;-). ...
To wszystko zmieszać i stosować w wywarach 3 łyżki/litr wody, pomoczyć godzinę lub dłużej, zagotować, pogotować 5-10 min, a na koniec wlać wszystko z fusami do termosu. Pić po łyku przez cały dzień. Stosuje się te surowce w wywarach...
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Basia w Maj 07, 2015, 14:09:29 ---Możliwe, że Twoje problemy z tarczycą rozwiąże mieszanka rzepienia, białego pięciornika, lukrecji i uczepu, ...
Możliwe, że już po tym nieco się ureguluje aldosteron, bo lukrecja reguluje pracę wielu gruczołów dokrewnych.
... jesteś wyleczona, zostaje tylko wyzdrowieć :-)
Pozdrowienia :-)
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Basia w Październik 28, 2015, 22:25:35 ---Szparagi ogółem pobudzają i równoważą pracę wszystkich gruczołów dokrewnych z płciowymi na czele. To jest pomysł środkowo-azjatycki, ale potwierdzony przez Rosjan.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: ineslik w Wrzesień 11, 2013, 20:30:34 ---Borowina ma tu pole do popisu. Zawiera związki aktywne hormonalne i jest szansa, że przyczyni się do unieszkodliweinia złego testosteronu przez wzmożenie aromatazy w mieszkach wlosowych.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Basia w Marzec 27, 2022, 10:21:35 ---dołóż jakąś goryczkę na pobudzenie hormonów, na przykład bobrek.
--- Koniec cytatu ---

Powyższy wybór mój. Wybór cytatów to łatwiejsza część przygotowania wątku do publikacji. Kolejnym krokiem jest ich analiza, tezy, dyskusje, opinie i kontrowersje. Rozpocznijmy więc genezę tematu.

Mamy grupę ziół wpływających na hormony, na gospodarkę hormonalna, na gruczoły dokrewne, tak zakładam wprost.
*Nie mam wiedzy, czy każde z tych ziół z działa na któryś jeden gruczoł. Możliwe, że jedno zioło potrafi poprzez wpływ bezpośredni i pośredni podziałać na całą strukturę produkcji hormonów danego narządu lub danego środowiska-układu-obszaru? (Gdzie?)
*Nie jest dla mnie jasnym, czy w grupie z cytatów wyżej są zioła działające na gruczoły w szyi i tułowiu czy na wydzielanie z gruczołów w głowie tylko, czy również tu i tam? (Gdzie?)
*Piszę tu 'zioła'. Zapewne chodzi o substancje, które mają takie działania w surowcach wytworzonych z tych przykładowych z wyżej ziół. Jakie to substancje chemiczne, ktoś wypisze kilka? Ktoś przyporządkuje substancje do działania lub hormonu? (Na co?)
*Zakładam, ze w grupie ziół regulujących hormony mamy pobudzające, tłumiące i modulujące. Albo wywołujące np. dwa z tych działań. Oznaczało by to, że grupa jest niejednorodna i powinno się wydzielić reprezentantów powiększających i pomniejszających pulę hormonu. (Reakcja?)
*Kolejna wątpliwość: czy wskazane zioła działają też/tylko na Panie czy są też/tylko są dla Panów? (Dla kogo?)
*Czy zioła równoważące hormony będzie poprawniej rozdzielić na estrogenne, androgenne, antyestogenne, antyandrogenne, antyjakieś, projakieś? Może raczej należy mówić: zioło dla obniżenia TSH, zioło na wzmożenie LH itp. a określenie zbiorcze 'równoważące" jest uogólnieniem zbyt niebezpiecznym?

Wypisałem kilka kwestii pod dyskusję. Komfortowo byłoby by je zadać np. autorytetom rosyjskiej fitoterapii klinicznej ale cóż, chyba tu nie zaglądają i musimy ogarnąć temat jakoś sami. Temat tego wątku jest w obecnej chwili dość szeroki i merytorycznie niedookreślony, mam tego świadomość i zakładam w wyniku możliwości skąpej lub obfitej dyskusji. Zapraszam więc do dyskusji, na tyle na ile pozwala Wasza wiedza i/lub doświadczenie i obserwacje.

Jak Ty rozumiesz klasę ziół nazywaną "zioła regulujące hormony?
Czy każdemu z nas wyregulują poprawnie gospodarkę hormonalną (wcześniej lub później)?
Czy obowiązuje do tych ziół jakieś bhp, zalecenia, ostrzeżenia?
Zacznę stosować napar z 3 ziół z tej grupy systematycznie. Czego mogę się spodziewać? Czego nie powinienem oczekiwać?
Jakie będą skutki dodatkowe i uboczne?
KTÓRYCH Z TYCH ZIÓŁ POWYŻEJ NIE POWINNO SIĘ ŁĄCZYĆ W GRUPIE A STOSOWAĆ SAMODZIELNIE?
Jakich ziół tu zabrakło, nie wymieniłem, a regulują też hormony?

Zapraszam do dyskusji z wyżej wskazanymi tematami i pytaniami bezpośrednio wyżej!

Uwaga dla nowoprzybych: w tym wątku nie wpisujemy zapytań: Pomóżcie, jakie zioła na aktualną chorobę tarczycy/jajników/przysadki/etc. ? To wątek z dyskusją ogólniejszego podejścia. Można natomiast podzielić się sukcesem typu: taka a taka mieszanka wyregulowała mi wydzielanie gruczołów.
PS. w chwili ukończenia tego wpisu licznik wskazywał 30 czytań.

Pragmatyk:
To ja z marszu dorzucę do przemyślenia przepęklę (balsamkę ogórkową) - bardzo ciekawa pod względem fitoterapeutycznym roślina, a właśnie posiałem stąd mam w pamięci właściwości :-)

Pragmatyk:
Tu przykład szczególnie istotny dla mężczyzn w słusznym wieku ;-)
czyli równoważenie niedoborów hormonów męskich w okresie andropauzy przez fermentowany wyciąg z balsamki ogórkowej

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017075/

Adamlas:
Generalnie ten cudowny ogórek jest nie-do-zjedzenia w ilości jak do obiadu (i to w wersji już ugotowanej)! Zaświadczam, nawet po pocukrowaniu! Ale wprowadzając dyskusję wątku o znaczeniu równoważenia niedoborów hormonów tam czytamy:

Klimakterium jest powszechnie doświadczane zarówno przez mężczyzn, jak i kobiety (Horstman i in., 2012 ). Ogólnie rzecz biorąc, klimakterium zostało uznane za objaw kobiet w średnim wieku spowodowany spadkiem hormonów żeńskich, ale mężczyźni również wykazują podobne objawy spowodowane spadkiem hormonów męskich i testosteronu, chociaż objawy te nie są tak oczywiste, jak w klimakterium kobiet (Horstman i in., 2012 ). Większość mężczyzn w średnim i starszym wieku nie zdaje sobie sprawy z powagi objawów klimakterium i traktuje je jedynie jako objawy i ból wywołany stresem, po czym doświadcza nagłego spadku sprawności fizycznej i przyspieszonego starzenia się (Cunningham, 2013) .). Męskie klimakterium lub andropauza jest zatem określana jako zespół niedoboru testosteronu...

Oraz z PMID: 22451474 Rola androgenów i estrogenów w zdrowym starzeniu się i długowieczności
Starzenie się wiąże się z utratą hormonów płciowych zarówno u mężczyzn (andropauza), jak iu kobiet (menopauza). U mężczyzn obniżenie poziomu testosteronu może powodować spadek masy mięśniowej, masy kostnej i sprawności fizycznej. U kobiet wpływ utraty hormonów płciowych, takich jak estradiol, na kości jest dobrze poznany...

Inne: PMID: 22451474 Rola androgenów i estrogenów w zdrowym starzeniu się i długowieczności  :P
Ale jest jeszcze PMID: 29182587 Najnowsze postępy w Momordica charantia: składniki funkcjonalne i działania biologiczne. Podają obszernie skład chemiczny.

Pragmatyk:
Kwestia używania przepękli w potrawach: wrzucić do wrzątku, zagotować, wodę odlać, przepłukać zimną i teraz mamy surowiec do potraw. Spróbuję i dam znać jak mi się udało.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej