Autor Wątek: Forsycja liść w odmianach krajowych  (Przeczytany 2885 razy)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
Forsycja liść w odmianach krajowych
« dnia: Marzec 13, 2023, 02:16:29 »
Zaintrygował mnie temat liścia forsycji jako bardziej wartościowego od owocu. Idea przyszła z wpisu:
Nieco ciekawiej wygląda kwestia wartości surowców z forsycji. ... liście w środkowej fazie rozwoju posiadają również wysoką zawartość unikalnych metabolitów (różnych od owoców).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9239459/

Tamże wyczytałem:
Opisano istotne różnice w procesach metabolicznych roślin między organami roślin. Badania nad F. suspensa podważyły przekonanie, że owoce są głównym źródłem związków leczniczych, a liście podobno są lepszym źródłem [26]
gdzie 26= https://pubmed-ncbi-nlm-nih-gov.translate.goog/27085937/
Idąc dalej znalazłem: https://www-ncbi-nlm-nih-gov.translate.goog/pmc/articles/PMC8073696/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl

Otwieram stąd wątek i dyskusję o liściach forsycji jako surowcu w szczególności. Gdyby ktoś zastosował, zapraszam do podzielenia się spostrzeżeniami. Równocześnie zapraszam do dyskusji o planach i tematach powiązanych WPROST.

1. Kiedy zbierać liście: pierwsza odpowiedz jaka mi się nasuwa w odniesieniu do odmian występujących w naturze w Polsce, to czas kwitnienia. Czy ktoś ma argumenty za/przeciw? Wskazówki?
2. Coś mi po głowie chodzi fermentacja...?
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2023, 02:51:04 wysłana przez Adamlas »
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Forsycja liść w odmianach krajowych
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 16, 2023, 23:56:13 »
Chyba niekoniecznie w trakcie kwitnienia, bo... wtedy nie ma jeszcze liści :-)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 17, 2023, 07:29:16 »
 :) :) :)  słuszne Twoje odkrycie.
Pozostawiłeś pytanie bez odpowiedzi. Maj, druga połowa?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 17, 2023, 11:43:59 »

Może nie tak... jest moment kiedy kwiaty przekwitają a młode listki już są. W Międzyborowie nam Admin mówił, że wtedy surowiec (liście i kwiaty) jest bardzo wartościowy.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 17, 2023, 20:25:13 »
Pozostawiłeś pytanie bez odpowiedzi. Maj, druga połowa?

A zastanowiłeś się może dlaczego? :-)
Piszesz, że czytałeś podlinkowane prze ze mnie badanie, nawet cytujesz jego fragment...
a ono właśnie polegało na określeniu kiedy jakich metabolitów jest stosunkowo dużo...
Wynika z niego, że w zasadzie przez cały okres wegetacji warto pozyskiwać surowiec, ale w różnych okresach wysoką zawartość przedstawiają różne składniki czynne.

Może nie tak... jest moment kiedy kwiaty przekwitają a młode listki już są. W Międzyborowie nam Admin mówił, że wtedy surowiec (liście i kwiaty) jest bardzo wartościowy.[...]

Hmm - linkowane badanie pokazuje zawartość składników czynnych od momentu zawiązania owoców (po przekwitnięciu) w liściach i owocach.

W artykule poświęconym użyciu kwiatu forsycji, z wykazanym źródłem [„Porady na zdrowie” dr Henryk Różański]
podaje się termin zbioru kwiatów kiedy nie w pełni są rozwinięte, lub zaraz po rozwinięciu...

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 18, 2023, 09:32:27 »
W Międzyborowie nam Admin mówił, że wtedy surowiec (liście i kwiaty) jest bardzo wartościowy.

Dr HR mówił o listkach w kontekście pozyskiwania 'rutinoskorbinu'? Może miał na myśli jedynie pochodne syringiny, bo napisał wiosenne gałązki forsycji, co można interpretować: wiosenne czyli ulistnione (a nie kwitnące). Mógł celować na wczesne gałązki jako substytut kory, co zauważyłem praktykuje.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 19, 2023, 20:46:08 »
Dr HR mówił o listkach w kontekście pozyskiwania 'rutinoskorbinu'? Może miał na myśli jedynie pochodne syringiny, bo napisał wiosenne gałązki forsycji, co można interpretować: wiosenne czyli ulistnione (a nie kwitnące). Mógł celować na wczesne gałązki jako substytut kory, co zauważyłem praktykuje.

Nie było mowy o rutinoskorbinie (to marka witaminy ze śladem rutyny), ale o badanych pod różnym kątem forsycjozydach.

Pozdrowienia :-)