Autor Wątek: Przetrwać dzień mimo braku snu  (Przeczytany 1202 razy)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
Przetrwać dzień mimo braku snu
« dnia: Marca 12, 2023, 00:53:52 »
Ważny temat: jakie surowce pomogą funkcjonować NOWEGO DNIA, mimo nieprzespanej nocy albo gdy mało spaliśmy?

Co można zastosować, aby przetrwać a nawet funkcjonować, mimo niewyspania lub jednodniowego-dwudniowego niedospania? Nie poruszamy przyczyny niespania, zakładamy powód niezdrowotny. Nie chodzi też o kopa do kopania rowów, a raczej o przyzwoite funkcjonowanie intelektualne, niepodpieranie powiek zapałkami i nie umieranie podczas trawienia obfitego drugiego śniadania. Kofeina-kawa-herbata-guarana, to oczywistość, co dalej? Pamiętam tylko dwie wypowiedzi około tematyczne, zacytuję je niżej.

Hmm... na uzupełnienie chęci nie ma jak napar z chagi. Nie daje kalorii, ale myślisz o nich bliżej wieczora :-) Nie radzę pić po 13, bo z uśnięciem jest problem.

Miechunka.Dziękuję, za zwrócenie uwagi.
Dziś zbierałam wrzos. Już kończy kwitnienie. A ja przekonałam się o jego działaniu pobudzającym. Syn znalazł pracę na nocną zmianę. Mamo co mi dałaś? Byłem nakręcony całą noc. Dałam mu herbatkę z wrzosu.

Poniekąd zbieżny temat, przypadek syna w ostatnim przykładzie: przychodzi po nocy z pracy i co ma zażyć-zaparzyć-wypić, aby do wieczora nie iść spać?

Ad.1 PRAGMATYK: masz na myśli macerat na letniej wodzie z błyskoporka podkorowego czy wywar czy nalewkę? W nalewce byłoby berberyny troszkę choćby; w reszcie to tylko polisacharydy? Polisacharydy dawałyby to niespanie?
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2023, 03:14:16 wysłana przez Adamlas »
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Przetrwać dzień mimo braku snu
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 12, 2023, 07:38:12 »
Też się chętnie dowiem.
A odnośnie trawienia, to na pewno należy w takim przypadku jeść małe porcje a częściej. Obfite śniadanie to zły pomysł. No i wybierać produkty pożywne, a lekkostrawne, które w małej objętości mają dużo składników odżywczych (nie tylko kalorii). Warto też cieplej się ubrać - mi zawsze jest zimno, gdy jestem niewyspana

Offline Tryq

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 12, 2023, 07:58:08 »
A dlaczego mamy nie iść spać po zarwanej nocy ?
Normalnie człowiek kładzie się i odsypia od razu.
Brakuje więcej informacji , co jest powodem takiego stanu rzeczy który przedstawił autor tematu.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 12, 2023, 08:18:33 »
@Tryq - naprawdę pytasz o coś tak oczywistego? Niektórzy nie mogą sobie pozwolić na odespanie, bo np. muszą iść do pracy albo mają umówione spotkanie/wizytę u lekarza, na którą czekali kilka miesięcy. Wiele osób cierpi na bezsenność, a innym po prostu zdarzy się czasem z jakiegoś powodu zarwać noc, a rano muszą pójść do pracy, w której brak czujności może być niebezpieczny. Doprawdy dziwne pytanie.
Jeśli chodzi konkretnie o mnie, to ja mam całkowicie zaburzony rytm dobowy. Jeśli nie prześpię nocy, to nie jestem w stanie funkcjonować w dzień. Zasnę rano i będę spać do popołudnia, a wieczorem i w nocy oczywiście nie będzie szans na zaśnięcie, bo będę wyspana i zrobię się śpiąca dopiero po ok. 16 godzinach od wstania. Jeśli więc zasnę o ósmej rano po nieprzespanej nocy, to będę spać jakieś 9-10 godzin i wstanę ok. 17-18-tej, co oznacza, że będę w stanie zasnąć dopiero następnego dnia rano. Niedawno notowałam sobie z pomocą smartbanda i jeszcze dodatkowych aplikacji godziny snu, wyglądało to tak:
https://i.ibb.co/LxnQJ6Q/Sen-Stycze.png (nie zawsze się udało, bo smartband niezbyt sobie radzi gdy ktoś śpi nieregularnie, dlatego w niektórych miejscach musiałam wstawić pytajniki)
Próbowałam kilka razy z tym walczyć i chodzić spać o jednakowej porze wieczorem oraz wstawać rano, ale zawsze kończyło się na tym, że padałam z wycieńczenia i musiałam w końcu się poddać. Jak widać po wstawionym screenie, mój organizm ma w głębokim poważaniu to, czy jest dzień czy noc. Liczy się tylko ilość snu na dobę i odpowiedni odstęp pomiędzy przebudzeniem i zaśnięciem. Niestety reszta świata tak nie funkcjonuje i taki tryb snu bardzo utrudnia życie, np. nie jestem w stanie nigdzie się umówić z wyprzedzeniem na określony dzień i godzinę, bo być może akurat wtedy będzie dla mnie środek "nocy" :P
Teraz znów próbuję, tym razem z pomocą melatoniny i nie chcąc zapeszać, na razie jest nadzieja
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2023, 08:50:07 wysłana przez qwerta »

Offline Tryq

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 12, 2023, 09:21:32 »
Dlatego pytam o przyczyny. Nie uwazam że moje pytanie jest dziwne. Sam miałem duże problemy ze snem i ważne jest ustalenie przyczyn np w tym przypadku dlaczego ktoś zarywa noce.

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 13, 2023, 01:38:15 »
Ad. Sam miałem duże problemy ze snem
Niniejszy, założony przeze mnie wątek nie dotyczy problemów ze snem. Istotą jest problem z niedopuszczeniem do spania-do przysypiania-do zasypiania, gdy występuje dług snu oraz usprawnienie funkcjonowania po nieprzespanej nocy przez dzień następny. Każdy wielokrotnie był w takich sytuacjach. Możliwe, nawet pewne, że zielarze i fitoterapeuci radzą sobie w takich sytuacjach inaczej niż nieziołowa część populacji. Proszę czytać ze zrozumieniem.
Ważny temat: jakie surowce pomogą funkcjonować NOWEGO DNIA, mimo nieprzespanej nocy albo gdy mało spaliśmy?

...Nie poruszamy przyczyny niespania, zakładamy powód niezdrowotny. ... 

Martwi mnie zjawisko, gdy dyskusję w wątkach kieruje się na inne tory...

W tym wątku tematem są surowce pomocne w funkcjonowaniu, bardzo proszę o samodyscyplinę! Nuda niedzielnego popołudnia nie tłumaczy niemerytorycznych oraz innego typu wpisów. Osobiście musiałem powtórnie przeczytać powyższe wypowiedzi, aby upewnić się, że to nie jawny spam off topic a takie odniosłem pierwsze wrażenie, również zważywszy na obszerność...
Podsumowując: tak dużo słów, zero pomysłów.
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 13, 2023, 09:27:08 »
@Adamlas - moja przydługa wypowiedź, to odpowiedź na pytanie Tryq. Miałam nadzieję, że jak mu odpowiem, to rzuci jakąś poradą :P W każdym razie popieram, wątek nie dotyczy przyczyn niewyspania. Nikt też nie wspominał o regularnym zarywaniu nocy, a każdemu zdrowemu człowiekowi z różnych życiowych powodów zdarzy się nieprzespana noc, po której musi iść do pracy, więc nadal utrzymuję, że pytanie Tryq było zbędne.

Wcześniej napisałam o diecie i ciepłym ubraniu. Jeśli chodzi o takie sporadyczne zarwanie nocy, to myślę, że bardzo pomocna może być yerba mate, ale pod warunkiem, że ktoś nie pija jej regularnie. Kiedyś testowałam i za pierwszym razem daje naprawdę porządnego kopa. Niestety organizm bardzo szybko się do niej przyzwyczaja, więc jeśli ktoś ją często pija, to raczej nie zadziała.
Testowałam też różne adaptogeny, typu żeń szeń, różeniec górski, wąkrotka azjatycka, cytryniec chiński, ale na mnie albo w ogóle nie działały, albo mi szkodziły. Każdy ma jednak inny organizm i inne problemy zdrowotne, więc być może komuś innemu by pomogły

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 13, 2023, 12:51:50 »
Adamlas nie miej za złe naszego rozgadania - ja przynajmniej traktuję forum jak spotkanie z przyjaciółmi, nie katedrę fitoterapii, stąd częste dygresje w moich wpisach, powierzchownie patrząc rozpraszające czytających konkretny wątek. Obiecuję się powstrzymywać :-)

Ale do brzegu jak mawiał klasyk - ze  źródeł norweskich:

SKŁADNIKI
Chaga zawiera m.inn.: polisacharydy (rozpuszczalne w wodzie, w alkoholu i związane z białkami), beta-glukany (które są również formą polisacharydów), triterpenoidy lanostanu, betulinę (i metabolity kwasu betulinowego i lupeolu), nadtlenek ergosterolu, lanosterol, enzym dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), inotodiole, saponiny triterpenowe, melanina (czarny barwnik), garbniki, ważne minerały (wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk, krzem), minerały śladowe (miedź, mangan, german, cez, rubid, antymon, bar, bizmut, bor, stront), witaminy (B2, B3, D2), błonnik pokarmowy i prawie kompletny profil aminokwasowy z wyjątkiem izoleucyny. Zawartość różnych minerałów jest bardzo zróżnicowana w zależności od obszarów geograficznych. Chaga zawiera dużo germanu i cynku w stosunku do innych pokarmów. Betulina (i kwas betulinowy) to substancje leczniczo czynne z brzozy, które są skoncentrowane w czarnej zewnętrznej warstwie grzyba chaga, która zawiera około 30% betuliny.

Podczas stosowania nie zauważyłem jakiegoś nakręcenia/pobudzenia psychicznego,
po prostu skupiam się na zadaniu i nie rozpraszają mnie żadne poboczne kwestie czy zmęczenie. Zmęczenie odczuwam po skończonej pracy, ale też regeneruję się błyskawicznie (pół godziny odpoczynku po kilkugodzinnym wysiłku typu czyszczenie lasu).

Jeśli piję macerato-napar wieczorem to bywa występuje problem z uśnięciem - potrafię kilka godzin planować kolejny dzień ze szczegółami. Rano, pomimo krótszego snu, wstaję wypoczęty, dlatego nauczyłem się nie stresować z powodu trudności z uśnięciem. 

Sposób przygotowania: dodaję łyżeczkę / pół łyżeczki po dłuższym czasie stosowania, do mieszanki ziół jaką piję codziennie. Zaparzam, w dzbanku z sitkiem, co najmniej pół godziny i nie odrzucam fusów. Moczą się cały dzień, a bywa i do rana następnego dnia (podgrzewam wtedy w kąpieli wodnej). Popijam małymi porcjami w zasadzie cały dzień (uwaga na sen!). Chagę do naparów mam zmieloną drobniutko jak kawę i część tego osadu wypijam, bo przedostaje się przez sitko do naparu.

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 14, 2023, 02:15:32 »
Może taki trop, są tabletki, są synergizmy:
Clitoria ternatea Linne jako antidepressivum i nootropicum.

Działanie fitofarmakologiczne: cholinergiczne (wzrost stężenia acetylocholiny w hipokampie, potwierdzono na zwierzętach), nootropowe, psychotoniczne, przeciwdepresyjne, przeciwdrgawkowe, przeciwlękowe; poprawia procesy uczenia się, myślenia, zapamiętywania, odtwarzania informacji; usuwa objawy zmęczenia, znużenia, bezsilności;...

Preparaty. W handlu dostępne są gotowe leki z Clitoria (nalewka, kapsułki, tabletki), jak i suchy surowiec.

Sproszkowane surowce można spożywać w sporych dawkach, rzędu 3-5 g 3 razy dziennie, najlepiej na miodzie; zawsze starannie popijając ciepłym/gorącym napojem dla lepszej ekstrakcji w przewodzie pokarmowym.

Wykazuje synergizm z Eleutherococcus,  Centella asiatica, Withania somnifera, Bacopa moniera, miłorzębem Ginkgo, szafranem, gałką muszkatołową, rozmarynem i guaraną.

I pytanie: jaki jest polski blisko-zamiennik :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 14, 2023, 11:54:43 »
Działanie cholinergiczne - czy to nie oznacza pobudzania wydzielania śliny i łez? Pytam, bo u mnie senność jest powiązana z brakiem śliny i łez. Mam poważny problem z suchością podczas zasypiania i w czasie snu. Ta suchość dokucza mi również gdy jestem senna i przemęczona

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 16, 2023, 08:52:25 »
QWERTA, niepokoją mnie twoje wpisy w wątku utworzonym przeze mnie! To ty po raz kolejny!
Wprowadzasz wpisy które łamią nurt wątku i ciągłość tematyczną wypowiedzi.

QWERTA, jak mogłaś tak postąpić?
Jesteś na forum od 2018-08 i umiesz tworzyć nowe wątki! Stworzyłaś tu blisko TYSIĄC wiadomości!
Trzy dni temu, powyżej, wyjaśniałem ci jaki jest problem ... po czy następnego dnia napisałaś o suchości ust w wątku dotyczącym prób zachowania sprawności w stanie jawy po nieprzespanej nocy. Dwa dni miałaś na zastanowienie, na reedycje lub przeniesienie/usuniecie wpisu. Nic nie zrobiłaś w celu poprawy wypowiedzi. Zdecydowałem więc poprosić cię o więcej wstrzemięźliwości i zastanowienia co robisz i gdzie.

WSZYSTKIM FORUMOWICZOM, którzy powstrzymali się tu od odpowiedzi dla Qwerty,
czym się różni zespół cholinergiczny od suchości w ustach, dziękuję.

Niemniej, tak skopany wątek, jako odpowiedzialny jego inicjator, prawdopodobnie muszę zamknąć :-(

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 16, 2023, 10:37:16 »
Nie uważam, by wątek był skopany, ale jeśli chcesz pisać o swoich odkryciach nie narażając się na cudze komentarze, to zostaje założyć sobie bloga na blogerze lub wordpress.com

Tam jest zdecydowanie mniej reklam i innego śmiecia, niż na Facebooku, a wyszukiwarki to znajdują bez problemów
Rozważ to.

Pozdrowienia :-)