Autor Wątek: gorzknik kanadyjski - marzą mi się sadzonki  (Przeczytany 858 razy)

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
gorzknik kanadyjski - marzą mi się sadzonki
« dnia: Marca 09, 2023, 09:35:48 »
Witam
Chciała bym nabyć do ogrodu sadzonki gorzknika kanadyjskiego. No chyba że ktoś ma nasionka z szansą kiełkowania.
ma ktoś może:)?
zapłacę oczywiście:)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: gorzknik kanadyjski - marzą mi się sadzonki
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 09, 2023, 22:21:45 »
Ja mam 1 roślinę, która od kilku lat konsekwentnie wypuszcza 1-2 listki, które szybko nadgryzają ślimaki (moje ślimaki zjadają nawet ciemiężycę), czasem wypuszcza kwiatka i nasionka, ale na tym koniec. Podobno powinien tworzyć kępy, darń, a tu nic. Pewnie nie podoba mu się miejsce, albo ślimaki wszystko załatwiają.

Zeszłego roku obsypałam go skorupkami jajek, bo ziemia jest kwaśna.
Zobaczę, co będzie w tym roku. Może jeszcze jak coś wypuści, to obsypię dookoła popiołem z nielegalnego palenia gałęzi ;-) 

Pozdrowienia :-)

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 21, 2023, 22:47:24 »
Basiu przepraszam że z opóźnieniem piszę ale wchłonęła mnie wiosna w ogrodzie i infekcje całej rodzinki..
Czy była by możliwość zakupu od Ciebie nasionek o ile roślince uda się w tym roku je wyhodować???
Ja już bym  z nimi postąpiła odpowiednio jak tutaj było już pisane.

Poza tym ziemie doskonale odkwasza popiół drzewny. Tylko nie a dużo bo naprawdę odkwasza.
A na ślimaki w ogrodzie to ja w tym roku kupuję kaczuszki:) Dość mówię im! Wychowam, nauczę i pozbędę się paskudztwa i jeszcze jajeczniczkę dodatkową zjem:)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 26, 2023, 11:36:41 »
Poza tym ziemie doskonale odkwasza popiół drzewny. Tylko nie a dużo bo naprawdę odkwasza.
A na ślimaki w ogrodzie to ja w tym roku kupuję kaczuszki:) Dość mówię im! Wychowam, nauczę i pozbędę się paskudztwa i jeszcze jajeczniczkę dodatkową zjem:)

Ale kaczuszki też listka dla zdrowotności skubną pewnie, jako przyprawa do slimaczka ;-)
Prawdą jest, ze kaczki nie kopią dziur, tak, jak kury.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 22, 2023, 14:07:07 »
No, niestety... znikł...
Nawet łopatą pogrzebałam, by poszukać kłącza, które było widoczne zeszłego roku...

Może jakieś zwierzątko potrzebowało? Nie wygląda, by było przeryte, ale...

Czyli nie ma szans na ani nasiona, ani sadzonki...

Basia