Autor Wątek: Zaburzenia rytmu dobowego  (Przeczytany 1212 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Zaburzenia rytmu dobowego
« dnia: Luty 03, 2023, 08:39:29 »
Od bardzo dawna mam poważny problem z zaburzeniem rytmu dobowego. Ponieważ dostałam na święta smartbanda, to z jego pomocą przez cały styczeń monitorowałam sen i prowadziłam coś w rodzaju dziennika snu. Wstawiam go tutaj, bo najlepiej obrazuje mój problem: https://i.ibb.co/LxnQJ6Q/Sen-Stycze.png
Niestety, z tak nieregularnym snem smartband słabo sobie radził i nie zawsze udało się zapisać, a czasami trudno było ustalić dokładną godzinę, więc w takich miejscach są znaki zapytania. W każdym razie jak widać, prawie codziennie pora snu przesuwa mi się do przodu.
Próbowałam już kilkakrotnie utrzymać jednakowy czas zasypiania i wstawania, ale zawsze kończyło się to fiaskiem, bo chociaż przez ponad 2 tygodnie wstawałam o tej samej porze, to prawie każdego dnia zasypiałam później (kładłam się o tej samej godzinie, ale nie mogłam zasnąć) i ostatecznie doszło do tego, że spałam coraz krócej, po 5, 3 i dwie godziny. W końcu byłam już tak przemęczona i chora, że musiałam odespać. Nie pomaga też fakt, że ogólnie jestem słaba i schorowana, więc bardzo trudno mi przetrzymać, gdy mam zaległości w spaniu, bo koszmarnie się wtedy czuję.
Bardzo mi to utrudnia życie. Nie mogę nawet umówić się do lekarza, bo nigdy nie wiem, czy będę w stanie przyjść w wyznaczonym terminie, bo może to akurat będzie dla mnie środek "nocy". Jeszcze gorzej, gdy trzeba pójść zrobić badania do laboratorium, bo niewyspanie i przemęczenie wpływa na wyniki, a w moim laboratorium trzeba się umawiać na termin, więc nie mogę sobie tak po prostu pójść wtedy, gdy akurat wstaję rano 🙁
Czy ktoś ma pomysł, jak sobie z taką sytuacją poradzić? Czy melatonina mogłaby tu pomóc?
Googlując na ten temat znalazłam Zespół opóźnionej fazy snu i jestem pewna, że miałam coś takiego od najmłodszych lat, odkąd tylko sięgam pamięcią. Już wstawanie do przedszkola było dla mnie katorgą i później całymi dniami byłam śpiąca, a wieczorem się rozbudzałam i nie mogłam zasnąć. Z biegiem lat przekształciło się to w obecny problem...
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2023, 08:53:28 wysłana przez qwerta »

Offline 44

• Średnio Pisze
Odp: Zaburzenia rytmu dobowego
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2023, 18:26:16 »
Należy pić zioła na sen wieczorem, w ciągu dnia i też wieczorem sok z wiśni, które zawierają naturalną melatoninę i inne substancje ułatwiające zaśnięcie. Kozłek lekarski poprawia jakość snu, sen po nim jest głęboki i rano człowiek czuje się wyspany i rześki. Niestety sam kozłek raczej nie ułatwia zaśnięcia, dlatego należy dodać do niego zioła ułatwiające zaśniecie.

Najwartościowszy sen jest przed północą, dlatego należy jak najwcześniej kłaść się do spania.

Polecam taką mieszankę na sen: kozłek lekarski, melisa, szyszki chmielu, męczennica, rumianek. 

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 03, 2023, 20:28:21 »
Najwartościowszy sen jest przed północą, dlatego należy jak najwcześniej kłaść się do spania.

He, he... i może jeszcze rano wstawać i zrobić poranną gimnastykę i medytację?

Ludzie są różni, niektórzy po prostu budzą się około 8-9.00, nie ważne o której formalnie wstają. Ja tak mam i zostaje to zaakceptować. Żadne jakieś zdrowe poranki ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 03, 2023, 22:15:49 »

He, he... i może jeszcze rano wstawać i zrobić poranną gimnastykę i medytację?

Tą informacje mam od lekarza, którego pasją jest sen. I akurat z tym mogę się zgodzić. Łatwo to zresztą sprawdzić samemu.

Śmiejesz się, ale są badania naukowe, że aby pokonać zmęczenie chorobowe, kluczowa jest pierwsza godzina po przebudzeniu. Należy wtedy przespacerować się, wystawić oczy na światło słoneczne i zasłać łóżko.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 04, 2023, 11:54:46 »
@404 - ale ja się wysypiam i śpię spokojnie, tylko o niewłaściwych porach. Problemy z zaśnięciem zdarzają mi się tylko wtedy, gdy się czymś stresuję, ale poza tym to zasypiam jak dziecko, o ile położę się wtedy, kiedy naprawdę chce mi się spać

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2023, 14:02:43 »
@404 - ale ja się wysypiam i śpię spokojnie, tylko o niewłaściwych porach. Problemy z zaśnięciem zdarzają mi się tylko wtedy, gdy się czymś stresuję, ale poza tym to zasypiam jak dziecko, o ile położę się wtedy, kiedy naprawdę chce mi się spać

Ale chodzi mi oto, abyś ziołami wyregulowała sobie pory zasypiania. Jak np. zioła działają po godzinie, to wypij sobie godzinę przed planowanym snem i tak możesz sobie wyrównać pory zasypiania i wstawania.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 05, 2023, 09:51:54 »
Każdy człowiek ma własny rytm dobowy, regulowany słońcem, ale nie tylko.
Mnie na przykład słońce świecące w oczy doskonale usypia, co może być nieprzyjemne, jeśli siedzę za kierownicą.

Moja mama opowiadała, że potrafiła wstać rano, by się uczyć, bo mówiła, że miała świeżą głowę. Ja tego nigdy skutecznie nie wykonałam - wynik takiej nauki był w przybliżeniu zero, a poczucia świeżej głowy nigdy nie odnalazłam w czasie tych eksperymentów, zawsze wolałam nad książkami siedzieć nocą.

Ktoś woli twórcze poranki, inny twórcze wieczory.
Myślę, że nie ma co walczyć ze sobą, tylko po to, by się wpasować w czyjąś teorię. Szkoda na to zdrowia ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 05, 2023, 11:03:03 »
Myślę, że nie ma co walczyć ze sobą, tylko po to, by się wpasować w czyjąś teorię. Szkoda na to zdrowia ;-)
Ano byłoby super, gdybym mogła sobie tak sypiać jak sypiam, ale niestety, nie da się wtedy nigdzie umówić na ustalony termin, bo nie mogę przewidzieć, w jakich godzinach będę sypiać za tydzień czy za miesiąc :(

Cytat: 404
Jak np. zioła działają po godzinie
Zioła nie działają wcale, jeśli to nie jest moja pora snu. Nie wiem jakie zioła musisz wypić, żeby zasnąć np. w środku dnia, gdy jesteś całkiem wyspany. Chyba jakieś silne narkotyczne ;) Nawet jeśli mocniej się stresuję i nie mogę zasnąć wtedy, kiedy faktycznie jest akurat moja pora snu, to żadne zioła nie działają. Gdyby zioła działały na coś takiego, to by ludzie nie łykali silnych leków nasennych :P
Oczywiście pomocniczo, jako dodatek do poważniejszego leczenia, zioła mogą się sprawdzić. Tak samo sprawdzą się w drobniejszych problemach. Często gdy się lekko stresowałam i nie mogłam przez to zasnąć pomimo mojej pory snu, to pomagał mi zestaw: L-theanina + Tabletki uspokajające Labofarm. Jednak na silny stres, to już za mało.

Zastanawiam się, czy jakoś stopniowo z pomocą melatoniny mogłoby się udać...
Czytałam jeszcze o terapii światłem (https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C94768%2Cbadanie-terapia-swiatlem-lagodzi-zespol-zmeczenia-w-stwardnieniu-rozsianym), ale sama nie wiem. Z jednej strony prawie nie wychodzę, więc faktycznie tego słońca nie widuję, zwłaszcza, że nawet do mieszkania mi ono nie dociera. Znalazłam nawet takie lampy, najtańsze kosztują niecałe 200zł, ale nie jestem pewna, czy te tanie to nie są jakieś oszukane, a na droższe mnie nie stać :/

« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2023, 12:51:31 wysłana przez qwerta »

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 07, 2023, 02:44:34 »
Każdy człowiek ma własny rytm dobowy, regulowany słońcem, ale nie tylko.

Jak wyżej słusznie Basia orzekła, rzeczone to ale nie tylko to to: "Regulacja. W przypadku braku sygnałów świetlnych rytmy okołodobowe nadal istnieją, ale są NIE ZSYNCHRONIZOWANE z cyklem dzień-noc. Jądro nadskrzyżowaniowe (SCN)  w podwzgórzu służy jako "zegar wewnętrzny", który oddziałuje z zewnętrznym bodźcem, w tym przypadku ze światłem, w celu skoordynowania uwalniania melatoniny z cyklem dnia i nocy. ...
Szyszynka przeszła ewolucję, umożliwiającą adaptację do zmieniającej się długości dnia. Jednak zmienny wpływ na jądro nadskrzyżowaniowe najlepiej obrazuje zespół jet lag...
Jądro nadskrzyżowaniowe dostosowuje się do nowej strefy czasowej w tempie PARU GODZIN DZIENNIE."

Oto wyjaśnienie zagadki.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2023, 04:04:30 wysłana przez Adamlas »
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline leo

• Dużo Pisze

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2023, 16:32:46 »
To chyba muszę spróbować tej melatoniny, bo może ten problem powoduje u mnie praktycznie całkowity brak światła słonecznego (z domu wychodzę średnio raz na miesiąc, a zimą jeszcze rzadziej, przez okna też w zasadzie niewiele go wpada, mam tak ciemno w mieszkaniu, że muszę zapalać światło także w ciągu dnia)

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 15, 2023, 17:59:41 »
qwerta- Rozumiem, że to niewychodzenie z domu wiaże sie z jakas forma niepełnosprawności? Gdzie mieszkasz? Moze ktoś by mógł pomóc.... A jak masz tak, jak masz póki co, to koniecznie kup sobie uzywana lampe swiatła dziennego na olx mozna dostac widzę od 170 zł. Nie wiem, moze ktos sie zna lepiej na elektryczności, może by wystarczyło jakąs odpowiednia żarówke zamontowac pod białym abazurem i byłoby taniej. Ja mam taką wajhnieta w domu, tylko, ze zajmuje dosc sporo miejsca. w razie czego mogę Ci oddać. Koniecznie wit D lub tran suplementuj..