Autor Wątek: Bóle mięśni i napadowe bicie serca  (Przeczytany 2637 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Bóle mięśni i napadowe bicie serca
« dnia: Wrzesień 02, 2021, 21:58:30 »
Alutka poprosiła mnie, bym wstawiła opis jej problemu, bo nie wiedziała, co z tym zrobić.
Muszę stwierdzić, że ja tez miałam problemy, więc wstawiam tutaj:

Nie wiadomo co mi jest to tylko opinia lekarza. Podano mi  maści przeciwzapalne i tabletki. Zrobiono mi badanie rentgena 2 razy.pełne badane krwi i moczu, Ekg.powiedzała mi ze wyniki są pozytywne oprócz jednej rzeczy która od paru lat się nie zmienia to mała płytkowość krwi PLT 80 mam czasem było i mniej. to tez kiedys leczylismy ale nie było zmian i tak to zostało. Co z tego ze wyniki sa dobre jak ból  i objawy dalej sie utrzymują.

A więc co mi jest .pare lat temu te bole pojawialo sie w okolicy karku i miedzy łopatkami z uczuciem gorąca i drętwienia. przechodzilo i wracało, ale teraz rok temu pojawil sie bol w okolicy klatki piersiowej i gdy polozyłam sie był ta ogromny ból w klatce i po  stronie na której spałam. Trwało to jakies miesiąc, potem spokój i znowu wracało. Ale teraz przez ostatnie ok 3 miesiący ból i objawy sie utrzymują  doszło do tego ze gdy oddycham mocno pojawia się ból, ścisk w klatce i bole gdy polozę się obojetnie po której stronie czy prawej czy lewej. Bóle pojawiają się raz po lewej raz po prawej zaś innym razem z tyłu na tej samej wysokości klatki piersiowej.dlatego też nie moge zasnąć.

Dla uspokojenia mnie zrobila mi ekg.
Poniewaz w mojej rodzinie sa sami sercowcy, tzn moja mama juz nie żyje miala wylew albo zawał. Mój tato miał zawał ma bajpasy, siostra po dwóch zawałach i bajpasy, następne 2 siostry wysokie ciśnienie. Ja też mam rózne cisnienie ale chyba teraz się uspokoiło, ale wczoraj gdy położyłam się to w pewnym momencie serce tak zaczeło mi mocno walić aż czułam drganie mięśni. Czasami pojawiają się bóle w rękach i palcach. Miałam zabieg cieśni nadgarstka. byłam teraz na l4 zażywałam te leki i mascie ale nie ma poprawy.

Przy każdej wizycie lekarz mi mówi raz że to objawy po kowidowe, raz że to nerwobóle raz ze to zapalenie mięsni szkieletowych, a raz ze to może od pracy fizycznej. Wiem lekarz to  nie wrożka.

Opisałam ci to tak po skrócie, bo jedyne co mogę jeszcze zrobić to prosic swojego lekarza o skierowanie do innych specjalistow. to powstrzymała, najpierw leki.
Ok.pół roku temu bylam u neurologa i ortopedy. odp, nic nie widać tylo mięśnie sztywne.

Dlatego szukam porad ziołowych. czytając to forum, dlatego cie zapytalam o ten siedmiopalecznik. Tak naprawdę nie wiem co dalej robić.

Wczoraj mi sie skonczylo l4 dzisaj idę do pracy. Tylko na jak długo z tym bólem.

proszę o jakąś radę.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Bóle mięśni i napadowe bicie serca
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2021, 23:07:20 »
Potwierdziłam Alutce, że 7pałecznik może zastosować, on lekko uspokaja, obniża ciśnienie, jest przeciwbólowy i przeciwzapalny, ale on chyba nie rozwiązuje wszystkiego.

Alutka moim zdaniem powinna zrobić USG  jamy brzusznej, przynajmniej nerek i trzustki. Zapalenie trzustki może dawać objawy podobne do sercowych.

Cieśń nadgarstka to zwykle problem kręgosłupa piersiowego i mięśni, co powoduje zapalenie nerwu - powina byc właściwa rehabilitacja ruchowa dla mięśni i kręgosłupa

Na nerwicę serca i ciśnienie profilaktycznie według starych przepisów Herbapolu Cardiosan + Sklerosan:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=360.msg2548#msg2548
Warto do kompletu dodać jeszcze wiązówkę, która chroni nerwy, jest przeciwzapalna i lekko przeciwbólowa.

W Cardiosanie musi być konwalia i żarnowiec, obecne fiksy sprzedawane pod ta nazwą, to nie jest nic sensownego, po prostu ziołowa maczałka.

Przydałby się kardiolog starej daty, który popatrzy na rentgen klatki piersiowej, obmaca, osłucha i być może by odesłał jednak na konsultację do reumatologa - reumatyzm w mostku może dawać bóle w klatce piersiowej. Takie zmiany reumatyczne mozna próbować rozgonić ziołami (na przykład herbapolowski Reumosan, jeśli nie są zbyt zastarzałe.

Jeśli mięśnie są sztywne, to może przydałby się na szybko masaż i docelowo znów porządna rehabilitacja ruchowa.

Teraz mi się nasunęło, że jeszcze by się przydały porządne dawki witamin B, (cała reszta alfabetu witamin też), a z minerałów przynajmniej magnez.

To tak na minimum.

Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, z jakiej strony by sprawę ugryźć?

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 03, 2021, 00:27:02 »
Jeszcze do zbioru nadaje się obrzan... może nalewka jest w stanie uspokoić te bóle... idąc tropem nerwobóli... Spróbowałbym też korzeni bylicy pospolitej... 
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2021, 00:47:07 wysłana przez Pragmatyk »

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 03, 2021, 11:08:20 »
Tutaj zdecydowanie - moim zdaniem - nie tylko USG i konsultacja z reumatologiem / neurologiem (jak sugeruje Basia) ale również na wizyta u dobrego fizjoterapeuty żeby ocenił czy nie ma wad postawy oraz jak wygląda ogólna ruchomość stawów.

Offline Alutka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 03, 2021, 22:51:27 »
Dzień dobry.
Byłam u lekarza.Dała mi skierowanie do poradni chirurgi urazowa -ortopedyczna.zapisałam dopiero na 26 pażdziernik.Wyslala mnie na rentgen kregoslupa.Zdjęcie mam ale musze czekac do środy na opis.
Zasugerowalam jej by dała mi skierowanie do kardiologa czy neurologa.to powiedziala ze nie da sie wszystkiego naraz zrobic,a jak byłam w domu na l4 to nie dala mi żadnego skierowania .Niewiem czy lekarz ma jakiś limit ,by dać do różnych specjalistów na badania,czy pozostało mi iść prywatnie.
Przepisala mi jeszcze Doreten ale nie kupilam bo mam w domu ten skład Tramal w kroplach.Wzielam raz na noc i rano krecilo mi sie w głowie. a potem do pracy na 2 zmianę, ból jest teraz nie ciągły ,ale z przerwami.
Na ten czas będę stosowac co mi poradzilas ,zakupię tą lucerne i zapytam o ten cardiosan i witaminy.
A jesli chodzi o ten siedmiopalecznik to szukałam nad wodą ale nie znalazlam może w tych rejonach gdzie mieszkam nie wystepują.
Wezmę pod uwagę również te porady ktore od was otrzymałam.
Dziękuję  bardzo. :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 04, 2021, 08:55:14 »
Zmień lekarza rodzinnego.

Tak być nie powinno. Czy się dostaniesz do specjalisty państwowo szybko, czy nie, to inna sprawa. W ten sposób podstawową diagnostykę można niepotrzebnie rozciągnąć na wiele miesięcy. EKG pokazuje pracę serca tylko w danym momencie, przydałby się Holter na 24 godziny. 

Jeśli już byłaś przedtem u neurologa, to skierowania raczej nie musisz mieć, bo to jest kontynuacja leczenia.

A potem w mediach lekarze narzekają, ze pacjenci nie chodzą do lekarzy, tylko do znachorów i opowiadają o spiskach w celu depopulacji :-(

Jeśli chodzi o siedmiopałecznik, to on rośnie zwykle w towarzystwie mchu torfowego, żurawin, bobrka itp. Nad rzekami może być też. Jeśli nic nie znajdziesz, to daj znać na forum. Jak nie ja, to inni mogą go mieć w wystarczających ilościach.

Offline lukanka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 06, 2021, 21:10:02 »
Dopadło mnie podobne coś. Zasnąć trudno było przez kołatanie serca, mięśnie tez trochę bolały.
Lekarz wykonał różne badania w tym badania serca, także w związku z kowidem (raczej nie miałam) i wyszło wszystko w normie. A kołatało dalej.
Zaczęłam ćwiczyć jogę na różne odcinki kręgosłupa i doszłam jednocześnie do wniosku, że to może być nerwica. Pewnie związana z pracą, jaką wykonuję. Na nerwicę piję mieszankę piołun, wrotycz, dziurawiec i musze przyznać, że pomaga, czasami dokładam też glistnik i  tabletki uspokajające z labofarmu.
Innym tropem, który u mnie się sprawdził jest też tarczyca. Zrobiłam wyniki i wyraźnie TSH kieruje się w stronę nadczynności stąd te kołatania.
Obecnie piję wyżej podaną mieszankę i nie biorę Eutyroksu i jest znośnie.

Offline Alutka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 27, 2021, 12:58:00 »
Dzień dobry
Basiu kupiłam te mieszanki cardisanu i siedmiopalecznik błotny, do tego zestaw witamin grupy b i alfa-alfa lucerna.
Magnez biorę od dawna. Więc pije, ale nie regularnie. Alle chciałam napisać co do tego czasu się zmieniło. Zmieniłam lekarza rodzinnego. Opowiedziałam mu swoich objawach wiec tak samo zrobił mi badanie EKG osłuchał i pobadał. Powiedział żeby odwiedzić kardiologa i ortopedę. Te wizyty miałam już załatwione. Do tego czasu stan mój już tak się pogorszył, że już prawa strona ręki i barku była z bólu nie do wytrzymania. Brałam przeciw bólowe, ale nic nie pomagało. W czwartek miałam kardiologa, wiec szłam już z takim bólem, że już do połowy nie umiałam podnieść ręki i z godz na godz tylko już gorzej. W piątek już wcale nie podniosłam ręki. Poszłam znowu do lekarza rodzinnego. Zapisał mi zastrzyki przeciw bólowe na 6 dni. Powiedział, że to może być przeciążone od pracy i moje niskie płytki krwi robią, w tym też zamieszanie. Wiec kłania mi się ortopeda i rehabilitacja. Na dzień dzisiejszy ból jest mniejszy rękę podniosę do połowy, ale boli, a szczególnie ramie, czy bark i idzie w kierunku szyi ku dołowi kręgosłupa. Z powodu tych bólów, które trwały już od paru miesięcy nie umiałam spać na boku, a śpię tylko w takiej pozycji. Przez ostatnie dwa tygodnie spalam j tylko na plecach i bez poduszki, wiec Potrzebowem czasu, by się przyzwyczaić do zaśnięcia. I od dwóch dni zauważyłam coś u siebie dziwnego. Gdy śpię w takiej pozycji czuje, że z moją szyja coś nie tak raczej z oddechem , jakby coś mi tam ściskało i mąż mi powiedział, że tak mocno chrapie i dziwnie. Ja też już się obudzę z tą świadomością i czuje, że nie umiem nawet połknąć śliny. Dlatego zastanawiam się cy to powoduje z tego zastrzyku, czy tez to, co przepisał mi kardiolog bi bloc 2,5 mg. A co u kardiologa? Kardiolog mi zrobił EKG. W porządku. Pobadał. W porządku. Echo serca w porządku coś tam było nie tak, ale powiedział, że mam się nie martwic, bo to nic groźnego. Ale chce bym zrobiła badanie wysiłkowe. Wiec mam na 7 października. To samo powiedział mi ze ta  ręka jest przeciążona od pracy bo nie było żadnego urazu czy złamania i widzi tu tez rechabilitacje. Rozumie ze reka musi być na tyle sprawna i bez bolu by robic rehabilitacyjność ? Czy macie jakieś sugestie?
Pozdrawiam cieplutko.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 27, 2021, 13:27:33 »
Zdecydowanie należy się Tobie rehabilitacja, bo to bolą mięśnie. Oczywiście z sercem, bólem mięśni i zdenerwowaniem może być błędne koło, ale trzeba zacząć od rehabilitacji ruchowej, przynajmniej 15 min dziennie, możesz podzelić na odcinki 5-10 min, ale codzienne.

Wykonuj wszelkie ćwiczenia pomagające rozciągnąć stawy i mięśnie obręczy barkowej, na przykład podciąganie torby z butelkami z wodą na lince przerzuconej przez jakiś drążek lub gałąź. Ćwiczenie można urozmaicać różnymi skrętami tułowia przy tej okazji, by się różne mięśnie i stawy naciągały. Możesz tez robić pompki w seriach po 10, o ile masz dosyć siły. Możesz wykonywać wszelkie ćwiczenia związane z rozginaniem rąk do tyłu i wyciąganiem ich do góry.

Możliwe, że rehabilitant wymyśli inne ćwiczenia na Twoje barki i kręgosłup.

Możliwe, że na początek powinnaś wykonywac delikatniej ćwiczenia, do granicy bólu i próbować ją naruszać bardzo delikatnie, nic na siłę. Nie czekaj na koniec bólów, ćwiczenia powinnaś wykonywać jakiekolwiek, na ile miałyby sens. To powinna być delikatna, ale dość dynamiczna gimnastyka, by uruchomić wszystkie mięśnie.

Cardiosan pij na noc.

Mięśnie mogą być przeciążone też brakiem ruchu, na przykład wiele godzin przy kuchni lub przy klawiaturze, nie tylko nadmiarem ruchu. Zła praca mięśni powoduje powstanie drobnych niedokrwień, co w dalszej konsekwencji może spowodować małe obszary martwicy, a martwica już jest sygnałem dla organizmu dla uruchomienia stanu zapalnego.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 27, 2021, 17:42:36 »
Takie bóle mięśni są przy niedoborach Q10 powstających przy leczeniu statynami (zbijanie cholesterolu). Można spróbować tego Q10 - niezależnie czy brałaś statyny , czy nie - w chorobach serca Q10 jest b. potrzebny, jest konieczny przy produkcji energii, a serce b. dużo tej energii zużywa.

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 09, 2022, 21:31:25 »
zdecydowanie odradzam jogę, to wikłanie się w zło i potem dodatkowo mogą c problemy psychiczne