Autor Wątek: Próba zdiagnozowania problemu-bezsenność i inne.  (Przeczytany 1756 razy)

Offline abcde123

• Nowy
  • *
Próba zdiagnozowania problemu-bezsenność i inne.
« dnia: Marzec 07, 2023, 22:26:36 »
Witam.
Od 3 lat próbuję zdiagnozować przyczynę swojego stanu zdrowia. Robię różne badania, stosuję diety, obserwuję swoje ciało, chodzę po lekarzach, badam się sam. Od wspomnianego okresu czasu cierpię na bezsenność, szczyt tego impasu miałem ponad rok temu, nie mogłem zasnąć mimo dużego wysiłku jaki codzienne wykonuję. W najgorszym okresie spałem na jawie lub nie spałem w ogóle, zdarzało się że gdy tylko miałem już zasnąć to dostawałem takiego tiku który mnie budził, do tego doszedł nietypowy problem , gdy tylko położyłem głowę na poduszce to słyszałem dość głośno bicie własnego serca. To wszystko doprowadziło mnie do naprawdę złego stanu zdrowia tak że w końcu trafiłem na obserwację do szpitala, w tym czasie miałem bardzo dużą ilość objawów:  bezsenność(każda próba zaśnięcia kończyła się szybkim tikiem po którym budziłem się natychmiastowo), ból głowy, napady stresu, ogólne złe samopoczucie, problemy z wypróżnianiem, mrowienie w kroku i jądrach, obniżone libido. W szpitalu nic nie stwierdzono, po wyjściu jednak musiałem jakoś zacząć działać i moje podejrzenie padło na pasożyty. Jako że interesuję się zielarstwem to już pierwszego dnia zastosowałem ziele piołunu, pamiętam że po wypiciu naparu przespałem wtedy całą noc. Był to jakiś punkt zaczepienia więc zaniosłem do sanepidu wiadomo co, jednak tam oczywiście nic nie stwierdzono. Tak się składa że posiadam w domu mikroskop więc sam spróbowałem analizy pod kątem pasożytów i rzeczywiście okazało się że widnieją tam jakieś podłużne struktury, zdjęcia mam do dziś. Naturalnie każdy lekarz któremu chciałem to pokazać mówił że się nie zna, nie jest od tego itd.(łącznie z lekarzami chorób zakaźnych) W każdym razie kontynuowałem terapię bylicą + wrotycz jakiś czas, zażyłem również według instrukcji lek zentel. Mój stan się lekko poprawił ale do dziś towarzyszą mi objawy takie jak: dziwny zapach nasienia oraz sporadyczne mrowienie w jądrach(wizyta u urologa i posiew nic nie stwierdziły) kiepski sen(krótki,jak się przebudzę to już po spaniu)-próbuję stosować nalewkę wg różańskiego na kozłku lekarskim spirytusie i eterze, biorę tryptofan, piję kefir ale nie działa to zawsze.
Ostatnio spróbowałem diety antygrzybiczej + zastosowałem kwas kaprylowy, gdy go zażyłem to w pierwszych dniach dostałem lekiej temperatury, nie wiem jak to interpretować ale szarpnąłem się na badanie antygenu na candide, czekam na wynik.
Sam już nie wiem czy jest ktoś mi w stanie pomóc dlatego próbuję wszędzie.Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł to proszę o wypowiedzenie się.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Próba zdiagnozowania problemu-bezsenność i inne.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 08, 2023, 14:26:49 »
Hmm... jeśli to były pasożty, to najprawdopodobniej nieumiejętnym odrobaczaniem przepędziłeś je z miejsca, skąd łatwo można było je usunąć i gdzie wyrządzały stosunkowo mało szkód w obszar trudno dostępny dla prostych terapii ziołowych i gdzie wyrządzają stosunkowo większe szkody... Rozumiem (brak było szczegółów w opisie) że po piołunie nie używałeś środków na przeczyszczenie, aby wydalić sparaliżowane/wyeliminowane pasożyty?

Grzebanie prekursorami neuroprzekaźników to chyba też nie najlepszy pomysł...

Trzeba po pierwsze doprowadzić organizm do jako-takiej równowagi, a później próbować diagnozować główny problem - wtedy może się okazać, że go nie ma :-)

edit: literówka
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2023, 23:34:21 wysłana przez Pragmatyk »

Offline abcde123

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 08, 2023, 15:01:02 »
Nie, żadnych środków na przeczyszczenie nie brałem. Miałem też problemy z wypróżnianiem.
Z badań które wykonywałem zastanawiające było żelazo ponad normę, robiłem też ostatnio ige ogólne, wyszło przekroczone chyba o 200 jednostek.

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 08, 2023, 17:35:54 »
A czy przypadkiem, to nie nastąpiło po przebytym covidzie? Teraz to może być tzw. long covid.

Offline abcde123

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 08, 2023, 18:11:16 »
Nie wiem prawdopodobnie to miałem gdyż jakiś na jakiś czas straciłem powonienie było to już ze 2 lata temu. Nie robiłem testów na przeciwciała, jedynie test przed wejściem do szpitala, test wyszedł oczywiście negatywnie.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 08, 2023, 18:51:23 »
Może to wynikać np. z problemów z kręgosłupem i towarzyszącemu temu stresowi nitrozacyjnemu - objawem tego jest właśnie bezsenność. Poczytaj: https://mito-med.pl/artykul/diagnostyka-stresu-nitrozacyjnego

Offline abcde123

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 08, 2023, 22:11:15 »
Badałem sobie cały kręgosłup w zeszłym roku rezonansem, szyjny oraz piersiowy ma drobne defekty, byłem u fizjoterapeutów, byłem korygowany,na koniec ćwiczenia, od jakiegoś czasu ćwiczę, chodzę regularnie na saunę i basen. To trochę pomogło, ale tym nie jestem tak zmartwiony jak problemami z wiadomo czym, w sumie nawet nieswojo mi o tym pisać na forum publicznym.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 09, 2023, 06:18:30 »
Możesz mieć kręgosłup w porządku, albo prawie, a wystarczy  złe ułożenie kręgosłupa przy spaniu - wywołujące uciski na naczynia krwionośne i kanał z płynem mózgowo rdzeniowym. Wtedy może się pojawiać niedotlenienie mózgu, a razem z nim - ten stres nitrozacyjny ze wszystkimi możliwymi skutkami.
Doraźnie możesz sobie sprawdzić, czy to to - wywołaj sobie z czegoś jakieś wałki na podparcie kręgosłupa - grubszy pod lędźwie, trochę cieńszy pod odcinek szyjny. Grubość wałków taka, żeby  z podpartym kręgosłupem w pozycji na wznak było wygodnie nawet z rękoma ponad głową. Przed spaniem trzeba leżąc na wznak z tymi podpórkami pod lędźwiami i szyją - przez 2-3min poruszać kręgosłupem lewo-prawo, żeby się ułożył (kręgosłup) w pozycji anatomicznej. Dopiero wtedy zabierać się do spania. Starać się, żeby było wygodnie. Jeżeli problemy ze spaniem są od tej strony - zobaczysz od razu poprawę.

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 09, 2023, 11:12:53 »
Leo ma dużo racji co do ułożenia kręgosłupa szyjnego, odpowiednia poduszka bardzo pomaga.
https://www.youtube.com/watch?v=E_8Uex_kDvs
Polecam to proste ćwiczenie które aktywuje nasz układ przywspółczulny, wyciszający
Aktywacja nerwu błędnego ma ogromne znaczenie dla zdrowia psychofizycznego

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 09, 2023, 14:24:18 »
Piszesz o badaniu na posiew, a nie wspominasz o poziomie PSA?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 09, 2023, 22:23:55 »
ale tym nie jestem tak zmartwiony jak problemami z wiadomo czym, w sumie nawet nieswojo mi o tym pisać na forum publicznym.

To nie jest forum dla jasnowidzów, więc się nie krępuj ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 10, 2023, 08:52:17 »
A teraz moje rady na szybko.

Zrób sobie kit na jelita na motywach tego wątku: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3324.0
On lekko przeczyszcza, a w miarę pełnym składzie może coś pogonić - jakies lamblie lub candidy.

Przed snem łyknij sobie nieco nalewki z głogu, może być apteczna. Pół łyżeczki z goracą wodą z sokiem na pół godziny przed snem powinno wystarczyć. Może być napar z kwiatów lub owoców.

Te tiki, to mogą być skurcze. Czy suplementujesz magnez?

Sprawdź drożność dróg żółciowych. Może tam masz skurcze?
Jesli tak, to spróbuj: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=7023.msg84971#msg84971

Po nalewce z piołunu mogłeś zasnąć, no, bo tak to może działać - etanol z tujonem mogą razem tak działać.

Przy kuracji odrobaczającej stosuje się środki przeczyszczające, by sparaliżowanych nieproszonych mieszkańców jelit fizycznie wygonić. Jeśli tego się nie zrobi, to wszystko wróci do stanu poprzedniego, jak działanie trucizny minie.

Candidę ma każdy, więc antygeny ma każdy. Pytanie, gdzie ta candida siedzi - jeśli w jelicie cienkim, to tam jest jej miejsce, jeśli się rozlazła, to trzeba działać.

Najlepszymi dostępnymi fachowcami od pasożytów są weterynarze, którzy mają własny mikroskop. Formalnie weterynarze się nie zajmują zawodowo ludźmi, tylko finansowo, ale... Trenuj kreatywność ;-)

Podłużne struktury w kale to normalne - to są niestrawione włókna. To okrągłe lub jajowate powinny wzbudzać podejrzenia.

Podsumowując:

1. kit na jelita na przeczyszczenie

2. gałązki brzozy - wywar na ewentualne lamblie

3. Wiązówka, melisa, mięta, rzepik, głóg, pokrzywa, kozłek, przetwory z czarnych owoców - neuroprotektory i poprawią trawienie.
Staraj jednak się unikać alkoholu, bo to jest neurotoksyna. Jeśli używasz nalewek, to wlewaj je do gorącej wody z sokiem.

4. Postaraj się o prawdziwe mleko, zostaw na zsiadłe i takie pij. Jogurty mogą być wysterylizowane przed spakowaniem, by codziennie nie zmieniały składu. No, chyba, ze sam je robisz, to co innego.
Możesz sobie zrobić kiszony barszcz.

5. Mocno przyprawiaj posiłki pojedynczymi przyprawami typu majeranek, kurdybanek, papryka, pieprz, imbir itp, żeby poprawić trawienie.
Przy posiłkach dużo pij wody mineralnej (np Galicjanka), może być z sokiem i nie przejmuj się sektą "niepijącą".
Chodzi o to, by masy pokarmowe były jak najbardziej rozwodnione.

6. Rano do ziół dodaj drobno zmieloną sieczkę z żeńszenia syberyjskiego lub witanii lub jiaogulan lub różeńca. Ważne jest, by to była roślina, nie ekstrakt.

Jeśli coś ewidentnie poszkodzi, to się nie katuj, a po miesiącu takiej kuracji napisz, jak poszło.

Pozdrowienia :-)

Offline abcde123

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 10, 2023, 09:18:04 »
Możesz mieć kręgosłup w porządku, albo prawie, a wystarczy  złe ułożenie kręgosłupa przy spaniu - wywołujące uciski na naczynia krwionośne i kanał z płynem mózgowo rdzeniowym. Wtedy może się pojawiać niedotlenienie mózgu, a razem z nim - ten stres nitrozacyjny ze wszystkimi możliwymi skutkami.
Doraźnie możesz sobie sprawdzić, czy to to - wywołaj sobie z czegoś jakieś wałki na podparcie kręgosłupa - grubszy pod lędźwie, trochę cieńszy pod odcinek szyjny. Grubość wałków taka, żeby  z podpartym kręgosłupem w pozycji na wznak było wygodnie nawet z rękoma ponad głową. Przed spaniem trzeba leżąc na wznak z tymi podpórkami pod lędźwiami i szyją - przez 2-3min poruszać kręgosłupem lewo-prawo, żeby się ułożył (kręgosłup) w pozycji anatomicznej. Dopiero wtedy zabierać się do spania. Starać się, żeby było wygodnie. Jeżeli problemy ze spaniem są od tej strony - zobaczysz od razu poprawę.

Śpię(a właściwie próbuję spać) na specjalnie profilowanej poduszce którą polecił mi fizjoterapeuta, już chyba rok minął odkąd ją zakupiłem.
Nie robiłem tego badania, urolog z usg mnie badał, stwierdził że nic nie widzi.

Ogólnie rzecz biorąc dziękuję za wszystkie rady, to chyba pierwsze miejsce w internecie gdzie można trafić na normalne podejście człowieka do człowieka.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 10, 2023, 10:08:08 »
Jeśli chodzi o to co podpowiedziałem - ta "gimnastyka" na wałkach pod kręgosłupem ma na celu ułożenie kręgosłupa w pozycji anatomicznej - ułożenie kręgów, rozluźnienie kręgosłupa bezpośrednio przed spaniem. Po tym sobie śpij na tej poduszce (pod lędźwie też są takie specjalne podkładki). Nie mówię, żebyś rezygnował z czegoś, tylko - żebyś coś  sprawdził. Na to co by Ci pomogło jeszcze nie wpadłeś, więc musisz szukać czegoś nowego - czego jeszcze nie próbowałeś.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 10, 2023, 13:37:58 »

Nie robiłem tego badania, urolog z usg mnie badał, stwierdził że nic nie widzi.

Urolog z USG nic nie widzi... to przemilczę, bo znam przypadki, kiedy 4cm guza w USG też nie widziano... Ogólnie skupiłbym się na tym, że medycyna oficjalna nic nie widzi, a stan zdrowia nie jest w normie, więc jakaś przyczyna musi być. Objawy wskazują na zapalenie prostaty, więc prosto można to wykluczyć / sprawdzić badając poziom PSA.

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że zwykle zdrowy organizm (funkcjonujący w warunkach homeostazy) powinien bez trudu uporządkować problemy z pasożytami - prędzej czy później. Teraz zadaj sobie pytanie co ewentualnie umożliwiło im skuteczną inwazję... może warto zmienić zwyczaje żywieniowe (zwrócić uwagę na unikanie produktów przetworzonych przemysłowo), zwiększyć ilość ruchu na świeżym powietrzu połączonego z wysiłkiem, jednym słowem zmienić dotychczasowy tryb życia (nic o ty nie piszesz) i nabrać dystansu do problemów - nimi się nie żyje, trzeba je zdiagnozować i rozwiązywać... nie rzucając się od "anasza do kajfasza". Jeśli skupisz się wyłącznie na wyeliminowaniu jakichś problemów, nie dochodząc przyczyn, to chwilę od ich usunięcia prawdopodobne są inne i zabawa zacznie się od nowa.

Co suplementujesz?