Autor Wątek: MCT  (Przeczytany 497 razy)

Offline Adamlas

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 149
MCT
« dnia: Marzec 07, 2023, 19:23:44 »
MCT - czy dla każdego jako paliwo zastępcze dla mózgu (Leo) i szybkie kalorie?

Gdy godzinami chodzimy za ziołami, trzeba okresowo uzupełnić chęci i kalorie. Stosuję tabliczkę czekolady, dodaje 'motywacji głowie' i odżywia. Czy buteleczka MCT może być zastępczym źródłem kalorii w lesie? co dodać aby była źródłem równoważnym lub lepszym: smak, poprawa nastroju (coś dodać? tauryny?) Nigdy MCT nie kupowałem, oleju kokosowego próbowałem owszem. Jak MCT zniesie 6 godzinne niesienie w upale i wytrząsanie?
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1250
Odp: MCT
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 07, 2023, 20:07:14 »
MCT - średniołańcuchowe trójglicerydy - to żadna nowość w naszej diecie - sporo tego w tłuszczach zwierzęcych - maśle, smalcu, jest w mleku matki... . Kupowany pt MCT to są średniołańcuchowe trójglicerydy wyizolowane z oleju kokosowego, albo palmowego. To składnik nam normalnie potrzebny. Jak to konsumować? - kwestia wyobraźni - to bezbarwny olej, bez smaku, bez zapachu. Można na tym usmażyć jajka, dodać do zupy, polać kaszę, ziemniaki... B. dobrze sprawdza się np. jako dodatek do kawy "kuloodpornej" - wypita rano - "trzyma" do południa.
Co to robi? - https://www.muscle-zone.pl/blog/mct-7-naukowo-potwierdzonych-korzysci-zdrowotnych/ - artykuł napisany przez dietetyka podparty sporą bibliografią.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2023, 20:14:19 wysłana przez leo »

Offline Adamlas

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 149
Odp: MCT
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 07, 2023, 20:41:02 »
Znaczy bezbarwna ciecz tłusta. Daje przypływ en? Chyba nie jest zamulająca? Zmiesza się z energetykiem? Czy trzeba mct czymś popić?
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 838
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: MCT
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 08, 2023, 00:11:29 »
Hmm... na uzupełnienie chęci nie ma jak napar z chagi. Nie daje kalorii, ale myślisz o nich bliżej wieczora :-)
Nie radzę pić po 13, bo z uśnięciem jest problem.

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1250
Odp: MCT
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 08, 2023, 05:59:51 »
Znaczy bezbarwna ciecz tłusta. Daje przypływ en? Chyba nie jest zamulająca? Zmiesza się z energetykiem? Czy trzeba mct czymś popić?

Wstępnie - poczytaj, później zrób próbę organoleptyczną, żeby sprawdzić czy prawda i dopiero wtedy pytaj - z gadania nic nie wyniknie

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 886
Odp: MCT
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 10, 2023, 18:31:40 »
Chyba nie jest zamulająca? Zmiesza się z energetykiem? Czy trzeba mct czymś popić?
Na pewno nie zamula. Jest to tłuszcz, więc z wodą się nie zmiesza, będzie pływać po wierzchu jak olej. Czy trzeba popić, to nie wiem, pewnie jeden wypije bez popijania, a inny będzie musiał czymś zapić. To po prostu tłuszcz bez smaku.
Też chciałam tego spróbować, ale nie za bardzo mam jak to jadać, a nie chcę dokładać sobie tłuszczów, bo jest ich w mojej diecie i tak zbyt wiele. Musiałabym zastąpić tym masło, ale niestety potrawy, do których używam masła, nie będą mi smakować z innym tłuszczem :(

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 886
Odp: MCT
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 11, 2023, 11:49:23 »
@Admlas - i wypróbowałeś ten olej MCT?
Ja się zastanawiałam, w jaki sposób włączyć go do swojej diety tak, żeby jednocześnie nie zwiększać spożycia tłuszczów, bo już i tak jadam ich zbyt wiele. Najlepiej, gdybym mogła nim zastąpić tłuszcz mleczny, bo właśnie tego spożywam w nadmiarze (tłuste mleko, śmietanka, sery). Rano zazwyczaj wypijam litr bawarki z tłustym mlekiem i tak sobie pomyślałam, że mogłabym zamienić pełnotłuste mleko na chude i dodać tego oleju. Tylko co tu zrobić, żeby uzyskać emulsję, tak jak to jest z mlekiem, a nie żeby mi po wierzchu pływały oka tłuszczu?
Tak samo zamiast tłustej śmietanki mogłabym do zupy pomidorowej dać mleko z tym olejem, ale znów ten sam problem co z bawarką.
No i czasami blenduję jagody ze śmietanką - tu również zastąpiłabym śmietankę mlekiem i dodała tego oleju. W tym akurat by problemu z emulgacją nie było.
Podsumowując, ma ktoś pomysł na emulgację tego oleju w zupie i bawarce? A może da się kupić już taki zemulgowany?
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2023, 12:41:30 wysłana przez qwerta »

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1250
Odp: MCT
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 11, 2023, 12:14:11 »
Samo mleko też ma właściwości emulgujące - pytanie tylko ile tego tłuszczu da radę się zemulgować. Można to zrobić poprzez wytrząsanie mieszaniny w słoiku - i - popatrzeć czy się udało. Jak nie - emulgatorem jest lecytyna, emulgatorem jest żółtko jajka - można trochę wzbogacić to mleko.

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 886
Odp: MCT
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 11, 2023, 12:40:31 »
Hmm, mam lecytynę w kapsułkach. Może spróbuję zblendować z mlekiem i tym olejem, chociaż nie wiem, czy nie zepsuje smaku.
Żółtko do bawarki, to raczej nie jest dobry pomysł, ale do zupy pomidorowej powinno być ok
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2023, 13:52:29 wysłana przez qwerta »