@Admlas - i wypróbowałeś ten olej MCT?
Ja się zastanawiałam, w jaki sposób włączyć go do swojej diety tak, żeby jednocześnie nie zwiększać spożycia tłuszczów, bo już i tak jadam ich zbyt wiele. Najlepiej, gdybym mogła nim zastąpić tłuszcz mleczny, bo właśnie tego spożywam w nadmiarze (tłuste mleko, śmietanka, sery). Rano zazwyczaj wypijam litr bawarki z tłustym mlekiem i tak sobie pomyślałam, że mogłabym zamienić pełnotłuste mleko na chude i dodać tego oleju. Tylko co tu zrobić, żeby uzyskać emulsję, tak jak to jest z mlekiem, a nie żeby mi po wierzchu pływały oka tłuszczu?
Tak samo zamiast tłustej śmietanki mogłabym do zupy pomidorowej dać mleko z tym olejem, ale znów ten sam problem co z bawarką.
No i czasami blenduję jagody ze śmietanką - tu również zastąpiłabym śmietankę mlekiem i dodała tego oleju. W tym akurat by problemu z emulgacją nie było.
Podsumowując, ma ktoś pomysł na emulgację tego oleju w zupie i bawarce? A może da się kupić już taki zemulgowany?