Autor Wątek: MCT  (Przeczytany 3449 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: MCT
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 26, 2023, 14:32:51 »
Jeśli chodzi o efekt przeczyszczający, to dawkę MCT powinno się stopniowo zwiększać.
Podobno najlepszy jest płynny olej MCT z kokosa i taki zakupiłam. W składzie jest:
- kwas kaprylowy 60%
- kwas kaprynowy 40%
Odnośnie wczorajszej kawy, do której dodałam całą łyżkę tego oleju, to nie zauważyłam żadnego działania. Kawa jak kawa, zadziałała pobudzająco, ale wcale nie dłużej ani mocniej niż bez oleju. Do tego po godzinie od jej wypicia zrobiłam się wściekle głodna. Efektu przeczyszczającego nie zaobserwowałam. Podsumowując, jedyną doraźną korzyścią był nieco lepszy smak.
Oczywiście bardzo możliwe, że inni mogą odczuwać większy przypływ energii. Zapewne jest to kwestia indywidualna i zależy też od stanu zdrowia
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2023, 14:56:49 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 26, 2023, 16:36:19 »
Jeśli chodzi o efekt przeczyszczający - nawet u ludzi bez problemów z trzustką/ produkcją żółci mimo wszystko można go wywołać pijąc tłuszcz sam bez mieszania z innymi składnikami posiłku. Duża ilość tłuszczu też swoje robi. Ta sama ilość zjedzona np. z ziemniakami, czy zemulgowana w kawie już tego efektu nie da.
Jeśli chodzi o efekt energetyczny - wynika on z innego sposobu trawienia - nie jest do tego potrzebna żółć - jak przy trawieniu innych tłuszczów, nie jest potrzebna insulina - jak przy węglowodanach - dużo szybciej organizm produkuje z tego energię niż z tłuszczów i węglowodanów, jednocześnie omijając poczucie senności po zjedzeniu posiłku węglowodanowego, bo nie ma skoków w produkcji insuliny. To szczególnie ważne u ludzi ze skłonnościami do tycia, z cukrzycą. Przy pracy umysłowej też, bo jest to lepsze paliwo dla mózgu niż glukoza. To nie działa pobudzająco, tylko jako źródło szybkiej energii.

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 30, 2023, 16:53:38 »
Dziękuj Leo za odpowiedz i wyrozumiałość ;-) Ku pamięci:
Przy pracy umysłowej też, bo jest to lepsze paliwo dla mózgu niż glukoza.
To nie działa pobudzająco, tylko jako źródło szybkiej energii.

Leo ma rację, interpretacja była mocno subiektywna :-) i na wesoło!
Wczoraj zrobiłem drugi test: po śniadaniu 5ml MCT. Bez sensacji jelitowych. Następnie, gdy zaczynałem myśleć o obiedzie, zaaplikowałem 7ml MCT. Możliwe, że subiektywnie, ale jakikolwiek efekt dodatni odżywczo-energetyczny dało się odczuć, tak zaobserwowałem. Niestety obiadu nie zastąpił :-(

Martwi mnie to, że tolerowana dawka MCT jest tak mała. Oleju z oliwek przeszło więcej bezproblemowo. Mała dawka to mała ilość paliwa.

Może spróbuję jakiś miksów z napojami energetycznymi. Leo, mieszałeś może z energetykami?

Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 30, 2023, 17:26:53 »
To nie działa pobudzająco, tylko jako źródło szybkiej energii.

Wczoraj zrobiłem drugi test: po śniadaniu 5ml MCT. Bez sensacji jelitowych. Następnie, gdy zaczynałem myśleć o obiedzie, zaaplikowałem 7ml MCT. Możliwe, że subiektywnie, ale jakikolwiek efekt dodatni odżywczo-energetyczny dało się odczuć, tak zaobserwowałem...

Martwi mnie to, że tolerowana dawka MCT jest tak mała.
Czym objawia się ów efekt odżywczo-energetyczny w takim razie?
Zaczynałam od 5 ml, ale szybko doszłam do 15ml i nic złego się nie dzieje. Natomiast nie zauważyłam w ogóle żadnych efektów, nie widzę różnicy, czy piję kawę z tym olejem czy bez niego. Ani nie czuję się dłużej najedzona, ani pobudzający efekt kawy nie ulega wydłużeniu, ani nie odczuwam, żebym miała więcej siły czy energii...
Zastanawiam się, czy po prostu niektórzy tego działania nie odczuwają, czy też ten brak efektów w moim przypadku świadczy o jakichś nieprawidłowościach?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2023, 20:45:25 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 30, 2023, 21:12:05 »
...

Martwi mnie to, że tolerowana dawka MCT jest tak mała. Oleju z oliwek przeszło więcej bezproblemowo. Mała dawka to mała ilość paliwa.

Może spróbuję jakiś miksów z napojami energetycznymi. Leo, mieszałeś może z energetykami?

Wydaje mi się, że u Ciebie problemem jest tylko forma w jakiej to sobie dajesz - zrób sobie koktajl np. : kefir + orzechy + jakiś owoc + MCT (nawet 2 łyżki) - problemu z przyswojeniem nie powinno być. Ja dodaję MCT do wszystkiego - do zupy, ziemniaków, jajecznicy, ciasta naleśnikowego... - problemów z tym nigdy nie miałem, a dodaję z butelki - na "chlupy" - w aptekę się nie bawię.
Co do energetyków - nigdy tego nie spróbowałem - mam swoje sposoby, sprawdzone od lat :) .
Chcesz coś kombinować od tej strony - zacznij od tauryny i wit. B3. Zresztą - wszystko zależy co chcesz u siebie zmienić, co Ci przeszkadza.
I - na dokładkę jeszcze troche o MCT, oleju kokosowym: https://keto-mojo.com/pl/article/keto-interview-dr-mary-newport-treating-alzheimers/