Autor Wątek: Lilak pospolity owoce, korzenie, gałązki i reszta  (Przeczytany 986 razy)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
Lilak pospolity owoce, korzenie, gałązki i reszta
« dnia: Marca 07, 2023, 18:52:03 »
Kiedyś polecano tu wyciąg z owoców bzu.

...Ważne jest spożywanie regularne kwasów jabłkowego, furmarowego, burszytnowego, cytrynowego i askorbionowego, które są silnymi prebiotykami. Ja robię sobie /i chyba nie tylko/ wyciągi z owoców róży, berberysu, bzu, kaliny na tych kwasach i dodaję do każdej herbaty po 3-5 ml.
Ktoś zna, stosował owoc, słyszał o zastosowaniach?
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Lilak pospolity owoce, korzenie, gałązki i reszta
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 07, 2023, 19:06:38 »
Tu do składu bardziej pasuje bez czarny - nie lilak.

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 07, 2023, 19:11:47 »
Spróbujmy podyskutować o owocach lilaka: są łatwiej dostępne, wiszą długo, czekają na zastosowania. Tylko jak je obrobić, przysposobić?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 08, 2023, 00:05:05 »
Owoce lilaka, tak w dużym uproszczeniu, mają jedną dziesiątą związków czynnych w porównaniu z kwiatem. 

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 10, 2023, 22:44:50 »
Nieco ciekawiej wygląda kwestia wartości surowców z forsycji. Okazuje się, że owoce zawierają dużo metabolitów, których działanie terapeutyczne jest potwierdzone, ale liście w środkowej fazie rozwoju posiadają również wysoką zawartość unikalnych metabolitów (różnych od owoców).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9239459/
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2023, 23:26:52 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 12, 2023, 15:20:19 »
Tylko kto u nas widział owoce forsycji? Bo ja u siebie nie.
Podobno u nas są odmiany bezpłodne, rozmnażane wegetatywnie, tak jak kalina "pomponowa".

Ale kwiaty i liście bez owoców i tak sa wartościowe jako neuroprotektory i składniki smacznej herbatki

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 12, 2023, 18:47:28 »
Dokładnie tak samo jak np. z berberysem - kultywary znajdujące się w handlu szkółkarskim to w zasadzie jedna odmiana (Thunberga), o niejadalnych owocach - niejadalnych, bo w zasadzie nie mają miąższu, a weź spróbuj je zerwać - kolce są tak ostre i kruche, że przy każdym kontakcie kilka zostaje pod skórą... Nadaje się do pozyskania berberyny z korzenia, ale to wszystko.

Inna kwestia to badania - nie ma takich mocy przerobowych aby badać każdy kultywar szkółkarski, dlatego opisy ziół zwykle dotyczą ściśle określonych odmian botanicznych.

Zadanie na dziś: szukamy forsycji, która zawiązuje owoce! Już my potrafimy ją rozpropagować w środowisku :-)

edit: odmiana
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2023, 19:58:18 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 13, 2023, 00:55:13 »
Spróbujmy podyskutować o owocach lilaka: są łatwiej dostępne, wiszą długo, czekają na zastosowania. Tylko jak je obrobić, przysposobić?

Martwi mnie zjawisko, gdy dyskusję kieruje się na inne tory. W tym wątku tematem są owoce lilaka pospolitego, bardzo proszę Szanownych Przedpiśćców o zrozumienie i samodyscyplinę. Owoce lilaka mają ogromną zaletę nad kwiatem: nie trzeba zdążyć je pozyskać i ususzyć nim przyjdzie deszcz i wilgoć oraz czekają na krzakach długo do wiosny na zielarzy.

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 13, 2023, 01:57:04 »
Sukces! Wynalazłem w "Syringina, kwas syringowy i surowce syringinowe w praktycznej fitoterapii":

Spośród surowców syringinowych krajowych można stosować ..., owoce bzu lilaka przed otwarciem, gałązki i korę bzu lilaka. Najlepiej je ekstrahować gorącym alkoholem 60-65%, gotować w winie czerwonym lub białym lub gotować przez 20 minut na wolnym ogniu w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego lub cytryny. Proporcje surowca do alkoholu/wina 1:5. Zażywać po 10-15 ml, wino po 30-50 ml 1 raz dziennie. Odwar (z 1 łyżki na szklankę wody) pić 2 razy dziennie po 100 ml.
...

U roślin syringina występuje przede wszystkim w postaci glikozydowej (beta-glikozydy) i jest zlokalizowana głównie w zdrewniałych częściach (gałązki).

Owoce lilaka wizualnie sprawiają wrażenie zdrewniałych!