Autor Wątek: Zioła na śluzówkę gardła zimą  (Przeczytany 2818 razy)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
Zioła na śluzówkę gardła zimą
« dnia: Marzec 06, 2023, 08:15:04 »
Co stosujecie, jeśli pojawia się chrypka, (np. po bieganiu na mrozie w pogoni za autobusem lub rozmawianiu na mrozie zanadto długo o niestosownej porze)? Czy taka chrypka to osiadanie wydzieliny na strunach, nie wiem?

Co polecicie, jeśli podczas przeziębienia pojawia się, kilkakrotnie dziennie, 'czucie gardła'? Mam na myśli chyba podrażnienie gardła. Może to nazywa się zapalenie gardła-krtani, gdy dalej rozwinęło by się do stopnia, gdy odczuwa się ból przy przełykaniu. Tym pytaniem celuję w surowce do regeneracji śluzówki gardła podczas przeziębienia. Czy jakieś zioła faktycznie odżywiają-budują nabłonek w gardle czy tylko ewentualnie powlekają, by nie podrażniać go przy oddychaniu i przełykaniu?

Brakuje mi wiedzy w tych zagadnieniach. Wybrałem do stosowania syrop Apicold (macerat prawoślazu, miód, ekstrakt propolisu) ale chrypka i odczuwanie gardła pojawiają się kilkakrotnie w dobie już 4 dzień. Nawet się zastanawiam, czy miodem się drobnoustroje w gardle nie rajcują, czy glukozą-fruktoza z miodu są tu pomocne im czy mi?
Jak niedawno dyskutowaliśmy, naj byłaby łyżka Linomagu, ale co jeszcze  :-)
Założenie: pomijamy środki przeciwkaszlowe i wykrztuśne, gdy są na inne towarzyszące objawy. Skupiamy się na powierzchni gardła i niżej.
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Zioła na śluzówkę gardła zimą
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2023, 08:54:30 »
Syrop ma skład prawidłowy, używanie jego ma sens, a Ty jakoś niecierpliwy jesteś ;-).
Jeśli nie pracujesz cały czas głosem, to pozwól sobie nieco na pochorowanie.

Wszystkie surowce typu dziewanna, malwa, babka, podbiał pobudzają rozwój komórek wydzielających śluzy.

Proponuję mieć na podorędziu termos z ciepłą herbatą ziołową z jakimś kompotem lub sokiem, na przykład malinowym i sobie popijać. Możesz sobie tak wypić kilka litrów dziennie.

Możesz sobie brać tabletki na gardło do ssania typu tymianek i podbiał.

Pozdrowienia :-)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2023, 10:12:00 »
O! Dziękuję Basi za szybką odpowiedź.

Ad. Jeśli nie pracujesz cały czas głosem, to pozwól sobie nieco. Pozwoliłem sobie nie pracować głosem w sobotę i niedzielę, a nawet pozwoliłem sobie leżeć.

Gdybam było tak: podejrzewam wyziębiłem gardło zimnym powietrzem od wewnątrz w tygodniu. Zabłąkany wirusek przedostał się przez śluzówkę,  chrypka+gardło+ 37,5'C pojawiły się w piątek wieczór. Częstowałem go nalewką propolisową półtora dnia, jakby nie pomagała...?

Ad. Proponuję mieć na podorędziu termos...popijać. Rozumiem tak: nie dopuścić do wyschnięcia śluzówki, bo tropem wirusa-pioniera wejdzie bakteria typowo. I tu nie wiem jak to wdrożyć na noc. Normalnie zdarza mi się obudzić z wyschniętym gardłem, więc podczas przeziębienia to również możliwe. Miałaby bakteria otwartą drogę nocą... Jak rozwiązać na noc, zna ktoś sposób?

Popijam mieszankę piołun,wrotycz kwiat,czarny bez kwiat. Chyba nie mają interakcji?
Gdzieś w myślach mam, że mam ususzony żywokost i pączki topoli. Czy te surowce współgrają z gardłem? Niektórzy pamiętam stosują żywokost wewnętrznie??
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2023, 12:04:05 wysłana przez Adamlas »
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 06, 2023, 12:00:44 »
Przy drapaniu w gardle trzy razy dziennie po łyżce syropu z modrzewia u mnie zwykle załatwia sprawę, ale do tego syrop z berberysu z wodą, napar wiązówki błotnej (pączki topoli jakoś mi nie podchodzą), kwiat lipy, pączki brzozy, ziele nawłoci, sadźca konopiastego.
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2023, 12:02:41 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 06, 2023, 12:40:47 »
Dziękuję, że z poradą o gardle przybył Pragmatyk!

ale do tego: sadźcowi bardzo ufam, jest silny. Stosuję od wczoraj. O wiązówce..wiesz... nie pomyślałem a mam ziele z kwiatem i owoc! Ale łyknąłem dużą aspirynę na test w sobotę i niedzielę, prawie nie wzbudziły pocenia. Więc może to nie przypadek dla salicylanów?

Czy ktoś to rozumie, kiedy aspiryna wywołuje poty a kiedy nie, w grypie i przeziębieniu? Raz nie-zielarz-zwykły-ludź mi mówił, że jak nie jestem przeziębiony, nie mam intruza,  to aspiryna nie zadziała napotnie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 06, 2023, 17:29:58 »
Aspiryna nie działa napotnie, ona działa przeciwgorączkowo.

Pozdrowienia :-)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 07, 2023, 15:22:34 »
Co stosujecie gdy wyziębicie gardło zimą, aby próbować niedopuścić do zapalenia?

Załóżmy: właśnie teraz zdarzyło się gonić zderzak autobusu przez pół miasta, albo maszerować po zmroku przy zimnym wilgotnym powietrzu z ciężkimi zakupami, dużo oddychania przez usta, dużo mówienia na mrozie, gardło wyziębione i gotowe do zapalenia, wirusy już się przewiercają przez śluzówkę, bakterie gotowe w wyczekiwaniu za plecami wirusków, zatoki już rozpoczęły produkcję wydzieliny, ...wreszcie w nocy wracacie do domu i co zastosujecie na jeszcze nie bolące gardło, aby nie było od następnych dni przeziębienia. Warunki: płytkie nurkowanie i surowce z etanolem wykluczone :-)

Proszę o porady i sposoby.
Gdybam, że trzeba ostudzić zapał wiertarek wirusków i udobruchać tkanki gardła? Mają już sens teraz zioła śluzowe, albo moczenie-smarowanie czymś stóp? Albo co?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 07, 2023, 16:19:00 »
Profilaktycznie (przed jakimikolwiek objawami) co kilka dni NAC - szczególnie kiedy mam kontakt z "roznosicielami".

Początkowa faza, też profilaktycznie, owoc berberysu pospolitego lub amurskiego jako dżemik z pestkami - u mnie pije się po rozcieńczeniu wodą, a pestki pogryza. Od razu czuć czy już błony śluzowe są uszkodzone przez stan zapalny i zwykle następnego dnia jest po problemie.

Jak jest dostępna (mam to szczęście, że rośnieu mnie na "podwórku") to kocanka piaskowa, parzona na mleku pół godziny - nawet przy już rozpędzającej się infekcji wirusowej potrafi zrobić cuda w jeden dzień!

Problem jedynie z czasem - jak się dopuści aby infekcja się rozwinęła, to przynosi ulgę też mocny napar z wrotyczu maruna - szczególnie przy Covidzie.

Zdarza mi się, z totalnego braku czasu i zmęczenia, przechodzić infekcję przez kilka dni i wtedy stosuję wszystko co wymieniłem po kolei plus cynk - dwa, trzy dni i jest ok.

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 07, 2023, 17:57:34 »
O!
Natomiast ja Profilaktycznie (przed jakimikolwiek objawami) pryskam gardło sprajem z apteki: płucnica islandzka ze srebrem. Ostatnio oczywiście zaniedbałem gardło, za to je 'przewentylowałem'. Dawniej praktykowałem ssanie Tymianek+podbiał, ale spraje chyba owocniejsze? A jak już czuję gardło, to ssam apteczny słodki Neoangin. Profilaktyki gardła środkami ziołowymi muszę się dopiero dopytać i douczyć. Co czynię.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2023, 18:01:46 wysłana przez Adamlas »