Autor Wątek: torbiele na watrobie  (Przeczytany 1420 razy)

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
torbiele na watrobie
« dnia: Maj 19, 2022, 10:30:07 »
czy jest jakiś sposób na pozbycie się torbieli na watrobie? widziałam na Allegro, że ktoś sprzedaje jakąś mieszankę, ale ja w ciemno nie kupię nieznanych mi ziół, a dla niego zdradzenie tej mieszanki, to brak kasy pewnie....Macie jakieś wiadomości w temacie? Torbiele nie wiadomo są, ale widoczne na USG i tomografii płuc

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: torbiele na watrobie
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 20, 2022, 18:06:53 »
Bywa, że zanikają samoistnie. Poczekaj pół roku i powtórz badanie... W międzyczasie można wspomóc wątrobę ziołami.

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 21, 2022, 14:47:33 »
no nie zanikneły, bo USG było robione w odstępie ok 2 lat od tomografii; a jakie zioła polecasz? Ja z roślin kojarzę tylko ostropest plamisty

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 21, 2022, 15:57:20 »
Jak nie zniknęły,to co się z nimi dzieje (powiększają/pomniejszają się, zwiększa/zmniejsza się ich liczba)?
Trzeba próbować znaleźć przyczynę, choćby hipotetyczną. Nie ma jednej recepty dla wszystkich możliwych przypadków.

Mam takie przekonanie, że najlepiej działają zioła na konkretną przypadłość znalezione w pobliżu.
Niech to będą zioła egzotyczne, ale introdukowane na nasz grunt. W tym przypadku śmiało można polecić kocankę piaskową - na pewno nikomu nie zaszkodzi, choć nie wszędzie można ją znaleźć.

Kocankę parzyć na mleku.

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 25, 2022, 12:01:32 »
ciekawe, dzięki

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 25, 2022, 12:05:33 »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 25, 2022, 16:20:04 »
Hmm... kiedyś sprzedawano płyn na porost włosów i klientów było dużo. Sprzedawca miał jeden problem - nie za często zaglądać do tej samej miejscowości. Dziś nie ma tego problemu ;-)

Ogólnie rzecz biorąc... jakoś brak dbałości o przekaz nie przekonuje mnie do samych sprzedawanych ziół. Idąc po tej linii, to "...Zioła hamują rozwój torbieli a nawet zmniejszenie" :-)

Myślę, że nie torbiel jest tu problemem, ale jakiś zły nawyk :-)
Bardziej racjonalne jest pomyślenie nad tym i zmiana - torbiele same znikną.
Zioła to nie panaceum na wszystko, na zasadzie "połknąć - zapomnieć".
Zioła doskonale nadają się jako podkład do myślenia :-)

Offline Krakowman

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 19, 2022, 16:25:30 »
Jak nie zniknęły,to co się z nimi dzieje (powiększają/pomniejszają się, zwiększa/zmniejsza się ich liczba)?
Trzeba próbować znaleźć przyczynę, choćby hipotetyczną. Nie ma jednej recepty dla wszystkich możliwych przypadków.

Wznowię dyskusję: co gdy torbiele trwają co najmniej od kilku lub nie wiadomo ilu lat, bez zmiany rozmiarów i liczby bezobjawowo i zostały wykryte przy okazyjnym USG jamy brzusznej. Podpowiedz proszę: komu i jakie konkretnie zadać pytania? Hepatolog nie wie więcej niż w opisie USG, tym bardziej rodzinny. Czy przeprowadzającego USG można o  coś szczególnego wypytać? Raz próbowałem coś wyciągnąć, pytając co jest w torbielach, i wyszło że ani pasożyt ani krew...?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 20, 2022, 00:24:38 »
Hmm... pytania...
Ja zacząłbym od sprawdzenia stanu wątroby (enzymy wątrobowe) i ewentualnego jej wzmocnienia. Ewentualnie można wykonać badania (przy podejrzeniu nowotworu) markerów CEA oraz AFP frakcja L3.
Lekarz zwykle zleci obserwację i kontrolne USG.

Normalnie wrodzone torbiele nie są powodem do alarmu, do czasu wystąpienia innych problemów - wtedy torbiele mogą ograniczać funkcjonalność narządu.

Wykonujący USG stwierdzając, że nie krew kierował się wywiadem - raczej bezobjawowe torbiele nie są wypełnione krwią... Co do pasożytów, to już inna kwestia - torbiele mogą być pozostałością po pasożytach, ale wtedy zwykle występują zwapnienia jako pozostałość po stanie zapalnym. Znaczy nie ma zwapnień, nie było stanu zapalnego wywołanego inwazją.

Tak na szybko i bardzo ogólnie: wzmocnić wątrobę, zregenerować w pewnym stopniu można, poza standardowym ostropestem, też innymi ziołami: berberys, cytryniec, dąbrówka rozłogowa, grujecznik japoński, karczoch, kolcowój, kozieradka, kuklik pospolity, zarodki kukurydzy, rdestowiec japoński, rzepień, siedmiopalecznik, szałwia lepka, świerzbnica, żółtlica. Warto spróbować i po kilku miesiącach sprawdzić jak się wątróbka miewa :-)

Offline Krakowman

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 20, 2022, 17:36:46 »
Hmm... pytania...

Dziękuję za Twoją odpowiedz, za odpowiedzi i podpowiedzi. Właśnie i rodzinny i hepatolog nie chcą albo nie potrafią się wypowiedzieć, poza zaleceniami kontrolnych USG. Lipidogram i próby wątrobowe zdecydowanie dobre. Nowotworu nie podejrzewają. Czy torbiele są wrodzone czy kiedyś nabyte mi nie wiadomo. Nie wiem jak do tego dojść? Hepatolog naciskany udzielił mi odpowiedzi, że w torbielach bywa jeśli nie pasożyt to np. "stara krew" (nie wiem co ma to znaczyć!!! ktoś  rozumie taki przekaz hepatologa???), dlatego rok później pytałem przy USG i uzyskałem odpowiedz, że nie krew i nie pasożyty zawierają.  Nie wiedziałem o co dalej pytać, dzięki za podpowiedz, przy kolejnej kontroli USG spytam czy był stan zapalny, czy są zwapnienia, czy to pozostałość po pasożycie. Czy o coś można jeszcze próbować pytać podczas USG aby posunąć się do przodu?
Próbowałem Silimarolu a Essentiale forte nawet kilka cykli.

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 10, 2023, 11:54:39 »
mi ostatnio ktoś ;polecił, żeby zrobić nalewkę na bodziszku cuchnącym i kocance (60%) i połączyć z intraktem (60%) z glistnika... Czekam, aż miną dwa tygodnie i spróbuję.....

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 10, 2023, 18:25:18 »
Też mam torbiele na wątrobie i niestety nie znikają, a brałam intensywnie kurkuminę, sylimarynę, cynarynę i Essetil Complex. Staram się także unikać siedzenia i więcej się ruszać, bo w moim przypadku podejrzewałabym, że to od siedzącego trybu życia... Też mi wyszły w rezonansie a USG rok później potwierdziło ich obecność :(
Nie wiem już, co na to poradzić. Na 16.03. mam wyznaczony termin badania krwi na te wszystkie enzymy, jak mi się uda pójść, to się czegoś dowiem. W każdym razie do tej pory wszystkie wyniki wątrobowe miałam prawidłowe, ale ostatnie były robione dość dawno, jakoś krótko po tym rezonansie

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 11, 2023, 15:04:07 »
ja enzymy watrobowe mam w normie, a torbiele są....

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 11, 2023, 21:42:02 »
No właśnie, to jest ciekawe, skąd torbiele jeśli enzymy prawidłowe. Przypuszczam, że u mnie będzie to samo...
Zastanawia mnie ta "stara krew", rozumiem to tak, że prawdopodobnie chodzi o torbiel pourazową, ale chyba takie rzeczy po czasie się wchłaniają? Zwłaszcza, że wątroba podobno ma dużą zdolność do regeneracji... W każdym razie ja urazów wątroby żadnych u siebie nie kojarzę
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2023, 21:43:36 wysłana przez qwerta »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 16, 2023, 18:27:56 »
Mam już wyniki badań, wszystko w normie: https://i.ibb.co/cv9F1RS/screencapture-wyniki-diag-pl-Single-Order-2023-03-16-17-58-03.png - a torbiele są :-\ Nie wiem, czy wobec tego mogę odczuwać jakieś dolegliwości, czy jednak ten ucisk i pobolewanie w prawym boku, to problem z żebrami :-\