do 44:
Ja znam wszystkie teorie antypszeniczne, włącznie z tymi, że obecne odmiany maja więcej glutenu, niż te dawne, bo gluten klei ciasto i dlatego odmiany są selekcjonowane pod tym kątem.
Jednak wyciągnąłeś Chińczyków i dlatego musiałam zwrócić Tobie uwagę na to, że Chińczycy chyba są największymi zjadaczami pszenicy w świecie. Sami dużo uprawiają, poza tym importują. Stereotyp Chińczyka i ryżu dotyczy tradycji Chin południowych, tam, gdzie można uprawiać ryż. Na innych terenach uprawiają pszenicę, czasem jęczmień, ale, co ciekawe, żyta raczej nie mają. Pekin to pszenica i przede wszystkim makarony i różne naleśniki.
Jeśli poczytasz starsze książki dla lekarzy, to zobaczysz, że już w XIX wieku hemoroidy łączono z brakiem ruchu (dotyczy to też pozycji stojącej robotnika), długim siedzeniem lub jazdą konną, a u kobiet z ciążami i cięższymi porodami.
Obecnie nawet dzieci, które wyrosły z przedszkola prawie nie biegają po podwórkach, nie wiszą na trzepakach i drabinkach, tylko siedzą z nosami w telefonach. Czym to się skończy, to zobaczymy za 20-30 lat lub później.
Następna sprawa, to wstydliwość. Ludzie się przyznają do nadciśnienia, cukrzycy, ale hemoroidy to nieco tego... Nie na rozmowy w towarzystwie.
Wracając do pożywienia: czy jesteś pewien, że samo jedzenie żytniego chleba zamiast pszennego wystarczy, by nie było zaparć przy siedzącym trybie życia? Każdy kocha proste rozwiązania skomplikowanych problemów, ale, czy jesteś pewien, że to rozwiąże problem niewydolności żylnej?
No i na koniec: nie zakrzepy są przyczyną żylaków, czyli jednego z objawów niewydolności żylnej, tylko na odwrót - żylaki sprzyjają zakrzepom, a w dalszej kolejności powikłaniom od zapalenia żył po gangrenę.
Dobranoc :-)