Autor Wątek: Spojrzenie z mojej strony  (Przeczytany 2593 razy)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
Odp: Spojrzenie z mojej strony
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 17, 2023, 08:58:56 »
Pragmatyk, bardzo dużo napisaleś. Umiem czytać.
Dziękuję, że zechciałeś do mnie napisać.
Dziękuję, że zrobiłeś to w przestrzeni Działu Rozmowy towarzyskie, a nie w przestrzeni merytorycznej forum. To istotne dla ładu w przebiegu wątków.

Zarzucam Ci w koleżeńskim rewanżu, że tym samym promujesz bałagan na forum: pisanie czego się chce gdzie się chce kiedy najdzie chęć. Rozumiem, że to samo stosujesz w życiu i nie plewisz chwastów pomiędzy ziołami w swoich celowych uprawach (celowa uprawa = watek który świadomie przygotowałem i opublikowałem). Godna podziwu postawa niekrzywdzenia nowicjuszy czyli gości. Normą jest wyrwać i przesadzić lub wyrzucić do kompostu. Zioła zagłuszone przez chwasty ... tego podjąłeś się obrony.

Zarzucam Ci w koleżeńskiej dyskusji, że przemilczałeś różnicę w podchodzeniu do nowicjuszy i recydywy. Inaczej traktuje się nowych (często napotkać można wpis "to mój pierwszy post tu, przepraszam jeśli w nieodpowiednim miejscu piszę") a inaczej zaprawionych w pisaniu forumowiczów, których licznik wiadomości jest trzycyfrowy zmierzający do tysiąca (to wymaga lat aktywności tu)! Tak zaawansowane osoby poniekąd zobowiązane są do dawania przykładu innym, np. mnie jako nowicjuszowi.

Ad. chętni do jego tworzenia Proszę napisz, Dlaczego na tym forum jest tak mało aktywnych zielarzy,
skoro pyskówki już dawno znikły? Teza: Może zraził ich bałagan, czyniący mierność merytoryczną wątków lub zakładanie wątków niezgodnie z działem tematycznym? Uważam to za możliwe: im więcej rozmów off-topic, im więcej wątków miernych-samopas-nieprzemyślanych.

Ad. ogrom czasu. Im zasady są jaśniej sprecyzowane a forumowicze dokładają starań by nie śmiecić, tym moderatorzy potrzebują mniej czasu na zamiatanie i nie są przeciążani. dodatkowa możliwość, samo-dyscyplinowanie się wzajemnie przez forumowiczów, typu: "Pamiętasz zasada etykiety forum mówi, by nie rozpoczynać nowego wątku w połowie innego tematu"

Ad. Sam jestem ciekaw jak to się rozwinie.... Już dawno naukowcy to zbadali. W naszym klimacie, w Polsce, grunt pozostawiony samopas przez moderatorów, stanie się terenem leśnym. Coś na kształt samotwórczości pod liniami wysokiego napięcia.

Dość pisania. Czas ucieka.
Zakładam dobrą wolę, że każdemu i Tobie i Basi, zależy na tym forum. Promujcie porządek i jasne zasady.
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2023, 11:58:15 wysłana przez Adamlas »
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 17, 2023, 09:47:30 »
Adamlas - Ty piszesz i piszesz, a ja czytam i czytam (akurat mam trochę czasu - już niedługo - idzie wiosna :) ).
Podstawowa uwaga - żeby tyle przeczytać (i przetrawić), trzeba mieć odpowiednią ilość czasu. Nie mógłbyś tego samego podawać w bardziej skondensowanej formie?
Zaczynasz mi kogoś przypominać - masz brata bliźniaka?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 17, 2023, 14:00:28 »
To ja się wypowiem na temat higieny forum.

Czasem watki trzeba podzielić i przesunąć w inne miejsce, jeśli dyskusja wypączkuje w innym kierunku i nic w tym złego. Czasem trzeba dyskusję, która się przerodziła w zadymę usunąć. Istnieją osoby, które uważają, że nawet zadym nie należy usuwać, bo to już cenzura. Uważam, że czasem cenzura obyczajowa jest konieczna.

Jeśli ktoś uważa, że czyjś wpis go krzywdzi, to może sprawę zaraportować (pójdzie do wszystkich moderatorów) lub wysłać mi wiadomość.
Ponad mną jest Admin, są też i inni moderatorzy.

W zielarstwie nie ma jednej prawdy, najczęściej jest wiele prawd i należy to uszanować.
Wiele rzeczy nie wiemy i raczej nigdy nie będziemy wiedzieć, chociażby to, co i dlaczego dokładnie wpływa na co. Możemy mieć doświadczenia, ale nie ogarniemy stu składników wywaru z rośliny i stu hormonów, na które ten wywar wpłynie po wypiciu i zagryzieniu marchewką przy nowiu księżyca ;-).

Nie wierzę w absolutny porządek tu na forum, ale wierzę w dobra wolę u uczestników.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 17, 2023, 21:40:18 »
Pragmatyk, bardzo dużo napisaleś. Umiem czytać.

Na razie wiem, że umiesz pytać ;-) Wyciąganie wniosków już gorzej Ci idzie.

Zarzucam Ci w koleżeńskim rewanżu, że tym samym promujesz bałagan na forum:

Adamlas... rewanż, to brzmi groźnie... ale rozumiem, że uznałeś iż "przemusztrowanie" mnie będzie dobrym przykładem dla innych :-) Biorę to na siebie (od początku, choć nie wiem czy zauważyłeś...)

Zanim zacząłem pisać na forum długi czas tylko czytałem - poznawałem "ducha forum". Kiedy zacząłem pisać to znaczy zaakceptowałem je z "dobrodziejstwem inwentarza", choć też w kilku sprawach wolałem dodatkowo uszczegółowić zasady... Myślę, że to nietakt zaczynać od energicznego ustawiania forum "pod siebie". Lepszym rozwiązaniem jest stanie się jego nieodłączną częścią, która wpływa samą swoją obecnością na jego kształt... :-)

pisanie czego się chce gdzie się chce kiedy najdzie chęć. Rozumiem, że to samo stosujesz w życiu i nie plewisz chwastów pomiędzy ziołami w swoich celowych uprawach (celowa uprawa = watek który świadomie przygotowałem i opublikowałem).

Piszesz, że umiesz czytać, a ja w to wątpię :-)

Godna podziwu postawa niekrzywdzenia nowicjuszy czyli gości. Normą jest wyrwać i przesadzić lub wyrzucić do kompostu. Zioła zagłuszone przez chwasty ... tego podjąłeś się obrony.

Chyba nie do końca zdajesz sobie sprawę, że dziś forum w ogromnej części służy właśnie tym "chwastom" - to dokładnie tak jak w naturze - nigdy nie wiesz na pewno, czy chwasty nie staną się nagle jedyną nadzieją ;-)

Zarzucam Ci w koleżeńskiej dyskusji, że przemilczałeś różnicę w podchodzeniu do nowicjuszy i recydywy. Inaczej traktuje się nowych (często napotkać można wpis "to mój pierwszy post tu, przepraszam jeśli w nieodpowiednim miejscu piszę") a inaczej zaprawionych w pisaniu forumowiczów, których licznik wiadomości jest trzycyfrowy zmierzający do tysiąca (to wymaga lat aktywności tu)! Tak zaawansowane osoby poniekąd zobowiązane są do dawania przykładu innym, np. mnie jako nowicjuszowi.

Adamlas... nie zgadzam się z takim postawieniem sprawy. Pisałem wcześniej (ale nie dotarło to do Ciebie, mimo, że umiesz czytać) że na dzień dzisiejszy to forum to nie jest "katedra fitoterapii"! Nie narzucaj osobom szukającym pomocy swojego drylu, bo to im ma służyć cała fitomedycyna - my jesteśmy w stanie dać sobie radę tak, czy tak. Oni nie.

Ad. chętni do jego tworzenia Proszę napisz, Dlaczego na tym forum jest tak mało aktywnych zielarzy, skoro pyskówki już dawno znikły?

Wyciągasz daleko idące wnioski ;-)

Teza: Może zraził ich bałagan, czyniący mierność merytoryczną wątków lub zakładanie wątków niezgodnie z działem tematycznym? Uważam to za możliwe: im więcej rozmów off-topic, im więcej wątków miernych-samopas-nieprzemyślanych.

Chyba wchodzisz w nie swoje buty - od takich przemyśleń jest administracja forum.
My jesteśmy wyłącznie jego użytkownikami, którzy powinni dostosować się do obowiązujących tu zasad.

Dość pisania. Czas ucieka.
Zakładam dobrą wolę, że każdemu i Tobie i Basi, zależy na tym forum. Promujcie porządek i jasne zasady.

Hmm... osobowość anankastyczną można świadomie przemodelować... 
Chaos... to porządek, tylko trzeba chcieć go zauważyć :-)
Dobra wola i empatia pozwala nam być razem i poszerzać wiedzę!

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 18, 2023, 08:55:27 »
Mocarzu Świerka!
Dziękuję Twoją za odpowiedz wczorajszą. 

Ad. Adamlas... rewanż,... tak, przyznaję  :P
Warto się poznać i z tej strony. Akceptuję obie Twoje odpowiedzi o mnie, w pewien sposób z zadowoleniem. Zrewanżowałeś się i udało się pogłębić moje zaufanie do Ciebie. To sobię cenię. Znaczy nie udało Ci się mnie obrazić ani zrazić do forum (niestety!)  :)

PS. Gdzieś już wspominałem, że czytałem blog dr HR, potem dopiero forum, potem się zalogowałem tu. Nie widać tego, trudno. Ciągle czytam.
PSS. No...poniekąd mnie martwi ubogość aktywności zielarzy i fitoterapeutów tutaj.
PSSS. Ad. Chyba nie do końca zdajesz sobie sprawę, że dziś forum w ogromnej części służy,... To jest prawdziwe niesienie pomocy, to jak służycie Basia-Ty-Leo CODZIENNIE! Podziwiam kompetencje również,  doświadczenie również. Działkowiec powie chwast, zielarz moim zdaniem przekopie przybysza. Do np. Pierwszej pomocy lub Studium przypadku. Przecież nie uznajemy chwastów... przecież wiesz :-) ... każda roślina może cieszyć!

Widzę właśnie, że i Basia coś do mnie napisała! Biegnę poczytać. Pewnie przychodzi Ci z odsieczą? Tak więc pozdrawiam serdecznie. Na koniec dopiszę: dopiero później w lesie uświadomiłem sobie, że nie wstawiłem wczoraj do posta emotikonów. Jednak je wyczytałeś  ;) Po tym też można rozpoznać poziom rozmówcy.
« Ostatnia zmiana: Marca 18, 2023, 09:19:23 wysłana przez Adamlas »
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 18, 2023, 09:17:24 »
Wielka Basiu Która ...no wiesz :-),
podziwiam pracę i umiejętności niesienia pomocy! Brawa za ciągłość, tylu dyskutantów i Ekspertów i Moderatorów zaginęło...

Dziękuję uprzejmie, że zaczęłaś czytać moje wątki a nawet odpisywać w nich. Dzięki temu wątkowi, mogę przedstawić subiektywne opinie, poglądy. Dlatego tak go zatytułowałem. Natomiast o pomysłach na lepszy porządek wypowiedziałem się też w Dziale Informacje administracyjne i jeszcze cdn. Zauważyłem przycisk "Zgłoś moderatorowi", może kiedyś zajdzie potrzeba obudzić Śpiących Rycerzy.

Ad. Wiele rzeczy nie wiemy i raczej nigdy nie będziemy wiedzieć, chociażby to, co i dlaczego dokładnie wpływa na co. Zadając pytania jestem świadom tego. Tak jak i tego, że się próbuje surowcami aż się trafi, aż coś zaskoczy.

Ad. Higieny. Jak widzisz w wątku wystruganym przeze mnie, że wyrosła roślina innej rodziny a tym bardziej rzędu, moderuj do odpowiedniego działu, niech nie zabiera słońca i wody temu tu co posiane. Czego oczy nie widzą, to nie generuje irytacji.

PS. Napisałem do Ciebie 2 listy. Skutecznie przeprowadziłaś działania moderacyjne. Ten drugi chyba się zawieruszył :-(
Ukłony.
« Ostatnia zmiana: Marca 18, 2023, 10:41:05 wysłana przez Adamlas »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 18, 2023, 22:57:00 »
Ad. Adamlas... rewanż,... tak, przyznaję  :P
Warto się poznać i z tej strony. Akceptuję obie Twoje odpowiedzi o mnie, w pewien sposób z zadowoleniem. Zrewanżowałeś się i udało się pogłębić moje zaufanie do Ciebie. To sobię cenię. Znaczy nie udało Ci się mnie obrazić ani zrazić do forum (niestety!)  :)

Liczyłem na zrozumienie, niestety potraktowałeś to jako rewanż... :-(

Widzę właśnie, że i Basia coś do mnie napisała! Biegnę poczytać. Pewnie przychodzi Ci z odsieczą? Tak więc pozdrawiam serdecznie. Na koniec dopiszę: dopiero później w lesie uświadomiłem sobie, że nie wstawiłem wczoraj do posta emotikonów. Jednak je wyczytałeś  ;) Po tym też można rozpoznać poziom rozmówcy.

Z powyższego wnioskuję, że wyimaginowałeś już sobie świat równoległy, w którym ja z Basią tworzymy gang, w celu prześladowania niewinnych użytkowników... - bałaganem ich, aż ostatni zielarz zniknie! ;-)

Wolę swój real, w którym z przyjemnością zgłębiam działanie roślin, poznaję pasjonatów zielarstwa i cieszę się przychylnością roślin...
Musisz wiedzieć jedno: na pewno nie było moim zamiarem obrazić Cię, czy zniechęcić do forum! Jeśli już, to chciałem Ci przekazać jak możesz być odbierany, kiedy się nakręcisz w zapale porządkowania i egzekwowania...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 19, 2023, 20:58:06 »
Każdy ma własny pogląd na porządek. Dla niektórych to jest równo przystrzyżony trawnik z obrzeżem z kostki, a dla niektórych to kwietna łąka z której wycięto zeszłoroczne badyle jest wystarczającym porządkiem.
Trudno, mi wystarczy wycięcie badyli, nie będę przekopywać kwitnących ranników i krokusów. Może jeszcze wygrabię zeschłą trawę, ale to nie jest chwilowo absolutna konieczność. To jest wynik mojej wczorajszej dyskusji na działce z dwoma starszymi paniami, które uważały, że nic nie robię na działce, a ja im pokazałam sterczące ściernisko po wyciętych łanach marcinków i rozstałyśmy się we wzajemnym niezrozumieniu ;-)

Wracając do pytania Qwerty, którym niby zakłóciła porządek w pewnym wątku Adamlasa, to ja wcale nie jestem pewna, czy ono na prawdę nie było na temat wątku.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 19, 2023, 21:59:09 »
Adamlas... tak na marginesie: raczyłbyś przestać używać jakichś wydziwionych grypsów typu "świerkowy" itp. Tu jestem zarejestrowany jako Pragmatyk. Sądzę, że nie ma potrzeby dla mnie wymyślać kolejnych nicków... zresztą to powinno się kłócić z Twoim gorącym przywiązaniem do ogólnych zasad netykiety i porządku na forum, a jednak ...

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 21, 2023, 17:54:12 »
Pragmatyku powyżej: przepraszam i oczywiście.
Basiu: dla mnie to dawno temu. Widzę sprzeczność pomiędzy: nie mogę zasnąć a walczę by nie zasnąć.

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 29, 2023, 02:54:57 »
1. Refleksja: geofity, flora kwietniowa i bezdomkowce odciągnęły mnie od nauki ziół i forum na ok. 20 dni. Dzisiaj usiadłem do forum by sprawdzić po co jest łuskiewnik i ...tyle tu ciekawych rzeczy do doczytania i nowe wpisy w wątkach i ciekawe dyskusje! Super, że jesteście tu wszyscy! To forum żyje :-)

2. Dwukrotnie powrócił temat (wypowiedzi Wzuo i Darshana), że pytający otrzymują odpowiedzi, a i tak brną dalej jedząc i zażywając to co dotychczas. Przerabiałem to na sobie podczas przeziębienia, to faktycznie tak jest! Ja zażywałem-stosowałem to co zawsze! Ale przyszła refleksja, zauważyłem ten schemat, kiedyś Darshan mnie na to uwrażliwił... i zauważyłem to w swoim postępowaniu z typową dolegliwością (inną niż z porad Darshana): miałem wiedzę 'nowszą-dokładniejszą' ale stosowałem zaakceptowane kiedyś schematy kuracji! I wreszcie zastosowałem inne surowce, niby nie nowe ale z inną wiedzą-zamiarem. Może kiedys znajdę czas na analizę. Generalnie problem zwrotu nie załatwia dowiedzenie się co nas wyleczy, co nam pomoże! Nieco zaskakujące...
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2023, 23:33:24 wysłana przez Adamlas »

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 17, 2023, 17:42:38 »
Pozdrawiam Forumowiczów!!!
Brakuje mi forum, ale ciągle się nie odrobiłem. Jednak coraz bliżej mi do powrotu tu. Udało mi się natomiast wykonać badania laboratoryjne i stąd szykuję się do "nowego rozdziału", po roku od uruchomienia "mojego" wątku męskiego i tegorocznych zmianach zwyczajów żywieniowych i suplementacyjnych, inspirowanych Waszymi pomocnymi wpisami i swoimi przemyśleniami.
Fajnie, ze nadal tu jesteście i oferujecie uwagę, wiedzę oraz pomoc :)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 17, 2023, 21:58:41 »
Witaj, Adamlas. Na brak czasu nie tylko Ty cierpisz, ale już coraz bliżej wolnych chwil :-)

Pozdrawiam