General Category > Rozmowy towarzyskie zielarzy

Spojrzenie z mojej strony

(1/6) > >>

Adamlas:
1. Przyszedłem tu, utworzyłem swój pierwszy główny wątek i zabrałem się do pracy. Czasami otrzymuję rady, czasami wsparcie, czasami nie.

Ukłony: Basia jest ponad. Arte i Halina1 inspirujące mnie merytorycznie mają wątki. Kilku forumowiczów zadziwia mnie kreatywnością (równocześnie odwagą) w podejściu do poszukiwań w surowcach.

Adamlas:
2. Przełomem zaskoczeniem stało się 'https://pl.wikipedia.org/wiki/Dar%C5%9Ban', gdy użyczył objaśnień.

3. Subiektywny :-) bo mój, wybór z wynalezionego (aby pamiętać, że):

--- Cytat: Grażyna Gozdal w Marca 07, 2016, 18:27:48 ---Basi kultura i umiejętność zapanowania nad tak dużą gromadką uczestników jest niebywała.
Sądzę, że dzięki niej jest to jak najbardziej merytoryczne forum.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Renia w Lutego 21, 2017, 10:03:04 ---To Basia stworzyła świetny klimat na forum i bezinteresownie dzieliła się wiedzą, za którą płaciła z własnej kieszeni (kursy, książki...). Basia pomogła wielu ludziom odzyskać zdrowie i radość życia. Niejednokrotnie pisałam do Basi na priv, aby uzyskać jakieś porady. Zawsze odpowiadała, udzielała wskazówki. Bezinteresownie dzieliła się swoimi notatkami z kursów, a było tego ogrom. Basia jest bardzo pracowita, ma ogromną wiedzę.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: arte w Marca 09, 2014, 17:21:17 ---Basia  od  początku  jest  tutaj  na  tym  forum   "Gospodynią".
Wiemy, że wywiązuje się z tego zadania najsumienniej jak tylko można. To dzięki niej jest tutaj zawsze ład i rada na czas. Niech więc Basia robi swoje a my w  miarę naszych możliwości jej w tym dopomagajmy.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: arte w Listopada 07, 2012, 19:55:23 ---Dodam,  że  wykłady  z  doktorem   to   wielkie  wydarzenie   w  moim  zielarskim mozole  zdobywania  wiedzy.   

Ciesze  się  ,  że  tez  mogę  uczestniczyć  w  tych  spotkaniach .   Na  wycieczkach,  które  odbywamy  z  doktorem     rozpoznajemy  na  żywo  w  naturze  rośliny.  Na    takie  spotkanie  może  przybyć  każdy  chętny. Doktor  bardzo  chętnie  odpowiada  na    nasze  pytania  podaje   nam   swoje  receptury. Na  następny  rok   tez  sa  planowane   takie  spotkania. Może  ktoś  z  tego  forum  tez  zechce    w  nich  uczestniczyć??
Cieszę  sie  także  ,  że   poznałam  osobiście  Basię , Gienia,  Bogdana....

--- Koniec cytatu ---

Adamlas:
Hmm... Adamlas - odnoszę wrażenie, że uparcie dążysz do odkrycia "koła"...
a tracisz z oczu stojący nieopodal wóz ;-)

MOCARZU ŚWIERKA! Zapewniam wiem, że jest koło. Obręcz każdego koła to Odchłań. Piasta to główny wątek. Drugi miesiąc wyrabiam szprychy, łączące piastę z odchłanią. Strugam je najczęściej w samodialogu. Im starszy wóz tym więcej kół, każdy to zrozumie. To mnie martwi, bo czas nie czeka na nikogo. Dziękuję za Twoje wsparcie z puboceanu, ja ledwo wyrabiam, by płynąć w Odchłani i bibliotece; oceanu nie ogarniam nawet swoimi obawami. Wchodź na szprychy, których nie poczytuje Szlachetna Wielka Matka. Jesteś mile widziany.

Pragmatyk:

--- Cytat: Adamlas w Marca 01, 2023, 12:59:51 ---
Zapewniam wiem, że jest koło. Obręcz każdego koła to odchłań. Piasta to główny wątek.
--- Koniec cytatu ---

Moim zdaniem (nie eksperta - więc dopuszczalne są inne opcje)
za dużą wagę przykładasz do myślenia w sposób medyczny - jak naukowcy tropiący czynny składnik, ekstrahujący go i rozczarowani, że jego działanie nie odpowiada efektowi stosowania całej rośliny, a czas ucieka ;-)

Efekt działania rośliny... spotkałem się z poglądem, że może zależeć również od interakcji człowiek-roślina - tu jest clu zagadnienia...

Zastosuj i obserwuj... zastosuj to co Ci podpowiada intuicja.

Adamlas:
Ad. tropiący czynny składnik. To, co tak się wydaje, to proces selekcji negatywnej: czy jest czynnik wykluczający surowiec dla mnie. Druga opcja to poszukiwanie zrozumienia, bez negacji zgody na wartości poradzonej terapii.

Nuta o czym piszę wyżej, podejścia do uczestnictwa, podejścia do rad, pobrzmiewa w wypowiedzi Basi tu:

--- Cytat: Basia w Czerwca 21, 2016, 15:21:07 ---Wydaje mi się, że na takie spotkania, jak te w Międzyborowie trzeba było by się porządnie przygotować teoretycznie, by wynieść to, co się należy.
--- Koniec cytatu ---

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej