Bez sprawdzania mogę napisać to, co pisałem o pierwszym zetknięciu z betuliną w naturze: czysta betulina i jej pochodne przy wdychaniu powodują przypływ energii (może to efekt podniesienia czułości komórek na insulinę(?) może pozytywnego wpływu na OUN?). Zauważyłem to kilka lat temu całkiem przypadkiem, a że jestem dociekliwy drążyłem do czasu aż spróbowałem chagi. Stosuję ją dziś na przykład na aktywny nowotwór piersi - z dużym powodzeniem zarówno w zastopowaniu bardzo późnego stadium jak i wsparcia organizmu w regeneracji po chemii.
Wikipedia podaje:
Betulina wykazuje właściwości lecznicze wobec wielu schorzeń, także przeciwnowotworowe. Wchodzi w interakcje z białkami wiążącymi czynnik regulujący sterole, które pełnią ważną rolę w aktywowaniu ekspresji genów zaangażowanych w syntezę cholesterolu, kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, czego skutkiem jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i zdolność zapobiegania otyłości. Betulina zwiększa również wrażliwość komórek na insulinę. Stanowi produkt wyjściowy do syntezy kwasu betulinowego (w którym pierwszorzędowa grupa hydroksylowa −CH2OH betuliny utleniona jest do grupy karboksylowej −COOH). Na tych dwóch substancjach opierają się lecznicze właściwości brzóz – zawierają je preparaty lecznicze i kosmetyczne uzyskiwane z brzozy, a także z kitu pszczelego i z pasożytniczych grzybów rosnących na brzozach.
Ważne aby mieć pojęcie gdzie była ona zbierana, bo badania wskazują, że pozyskana z brzóz rosnących na terenach skażonych zanieczyszczeniami przemysłowymi (miasta, drogi, zrekultywowane wyrobiska itp.) mogą być toksyczne z powodu kumulowania dużej ilości metali ciężkich [Shashkina i in. 2006].
Betulinę ekstrahuje się z kory brzozowej alkoholami, chloroformem... ocet może dla innych składników byłby właściwy. Dla uzyskania różnych składników osobiście stosuję dwunastogodzinną macerację w zimnej wodzie, a następnie 30 minutowe gotowanie pozostałych po maceracji fusów.
edit:
Końska i Komorowska [2009] informują
o wyizolowaniu z I. obliquus inotodiolu, kwasu inotowego, kwasu oblikowego i kwasu czekowego, które wykazały w badaniach farmakologicznych na zwierzętach działanie antytumoralne, przeciw− leukemiczne i przeciw mitodepresyjne!!!