Autor Wątek: Ocet czagowy  (Przeczytany 1522 razy)

Offline Adamlas

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 184
Ocet czagowy
« dnia: Lutego 24, 2023, 20:19:31 »
Kto słyszał
o zastosowaniach octu czagowego? Czy było to tu omawiane? Znalazłem tylko:
...Ale, ale - ciekawe, jakie własności miałby wyciąg octowy z czagi? Na zdrowy rozum, chyba warto nastawić, może się przydać.

Pozdrowienia :-)

BASIU?
Ale jesteś kreatywna!

Czy zrealizowałaś pomysł? Jak zastosowałaś lub jak byś zastosowała?
Czy zakładasz, że taka obróbka wzmocniła by immunostymulację w stosunku do maceratu chłodno-wodnego, dla użytku wewnętrznego?
To lekarstwo czy środek odżywczy w Twoim mniemaniu? Myślę, że lekarstwo, ale chyba nie można przedawkować??
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2023, 21:12:16 wysłana przez Adamlas »
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Luu

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 220
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 02, 2023, 20:20:39 »
Z octem zawsze trzeba uważać.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11068
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 16, 2023, 13:09:37 »
Ja osobiście w końcu nie próbowałam robić octu z czagi. Powinien być mniej szkodliwy, niż nalewka

Pozdrowienia :-)

Offline Adamlas

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 184
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 17, 2023, 09:07:16 »
BASIU

Dziękuję, że odpowiedziałaś o tym. Podpowiedz przepis proszę, może być 'improwizowany', jak byś robiła?. Spróbowałbym zrobić teraz na occie sklepowym, mam wysuszony surowiec. Zalać tak by przykryło? Dodać coś, ile wytrawiać?
Zakładam stosowanie wewnętrzne, profilaktyczno-testowe. Myślę, trzeba by rozcieńczać z wodą. Ocet jabłkowy dają 1-2 łyżki na szklankę?
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2023, 09:15:14 wysłana przez Adamlas »
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline goewa

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 90
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 20, 2023, 11:45:09 »
najlepiej samemu zrobic z tego ocet :po prostu na 1 litr przegotowanej chłodnej wody dać 4 łyżki cukru (to proporcje)  i zalac tym czagę, przykryć ściereczka ,zabezpieczyc gumką (przed muszkami owocówkami) i wstawić do ciemnego miejsca (ja po prostu w miare zakrywam recznikem te moje octy), myślę, ze w przypadku czagi nie ma możliwości pojawienia się pleśni, bo to silne ;), ale w razie czego przez pierwszy tydzień-dwa mieszac raz dziennie czystą drewnianą łyżką; po 3 tygodnaich zaczyna być gotowy, ale im dłużej stoi tym lepiej; tak bym zrobiła, gdybym sie chwilowo nie zraziła do czagi (za bezsennośc po niej)

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 977
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 23, 2023, 17:39:17 »
Taak, czagę trzeba stosować z umiarem. W pierwszych kilku miesiącach stosowania 1 łyżeczkę na 2 litry naparu mieszanki. Pita w ciągu całego dnia,nawet wieczorem. Po tych kilku miesiącach bezsenność, ale taka dziwna - pomimo trudności z uśnięciem (zacząłem po prostu nadrabiać zaległości przy kompie w nocy) rano wstawałem wypoczęty...
zrobiłem przerwę z czagą, ale nie długą (kilka tygodni - żyć się jednak nie dało bez niej :-)
Teraz od dłuższego czasu 1/5 łyżeczki na 2 litry naparu, pitego przez cały dzień. Jest OK!
Bezsenności brak, a napęd właściwy :-)

Offline Adamlas

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 184
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 28, 2023, 19:17:15 »
Dziękuję za powyższe odpowiedzi jak podejść do octu z błyskoporka podkorowego: Goewie za podzielenie się autorskim przepisem na ocet i Pragmatykowi za dawkowanie przy naparze.

Konkludując: 1/5 łyżeczki na 2 litry - 1. zaskakujące (toż to nie szczwół!) 2. nasuwa mi się nauka dr Madausa, że słabe podniety wyraźnie działają. 3. czyli należałoby założyć, że zmniejszenie dawki octu, też powinno dać efekt Bezsenności brak, a napęd właściwy
Temat jest nadal aktualny i coraz bardziej inspirujący!


Propozycja proporcji składników dla uzyskania octu:
1 litr przegotowanej chłodnej wody
4 łyżki cukru
X łyżek rozdrobnionego błyskoporka podkorowego

Czy ktoś potrafi zasugerować, ile czagi wsypać dla 1 litra przewidywanego octu? Gdybyśmy robili nalewkę, to  zalalibyśmy ponad (utopilibyśmy) surowiec a jak jest w przypadku takiego octu?


« Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2023, 23:20:51 wysłana przez Adamlas »
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Adamlas

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 184
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #7 dnia: Października 06, 2023, 22:43:49 »
Spotkała mnie dziś czaga. Zamierzam nie suszyć i ze świeżego surowca zrobić wyciąg octowy. Ktoś słyszał o jakichkolwiek zaleceniach, by używać/nie używać świeżej czagi (szczególnie w rozumieniu: nie wysuszonej uprzednio) jako surowca? Zakładam proporcje 1:7. Octem wg deklaracji na etykiecie hipermarketu: 10%.

Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Adamlas

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 184
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #8 dnia: Października 06, 2023, 22:47:52 »
PRAGMATYK? KTOŚ JESZCZE?
Wiecie jakiego rodzaju substancje z błyskoporka podkorowego, mogą być odpowiedzialne za niespanie, motywację, energię? Przejdą do octu?
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 977
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #9 dnia: Października 07, 2023, 00:15:45 »
Bez sprawdzania mogę napisać to, co pisałem o pierwszym zetknięciu z betuliną w naturze: czysta betulina i jej pochodne przy wdychaniu powodują przypływ energii (może to efekt podniesienia czułości komórek na insulinę(?) może pozytywnego wpływu na OUN?). Zauważyłem to kilka lat temu całkiem przypadkiem, a że jestem dociekliwy drążyłem do czasu aż spróbowałem chagi. Stosuję ją dziś na przykład na aktywny nowotwór piersi - z dużym powodzeniem zarówno w zastopowaniu bardzo późnego stadium jak i wsparcia organizmu w regeneracji po chemii.

Wikipedia podaje:

Cytuj
Betulina wykazuje właściwości lecznicze wobec wielu schorzeń, także przeciwnowotworowe. Wchodzi w interakcje z białkami wiążącymi czynnik regulujący sterole, które pełnią ważną rolę w aktywowaniu ekspresji genów zaangażowanych w syntezę cholesterolu, kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, czego skutkiem jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i zdolność zapobiegania otyłości. Betulina zwiększa również wrażliwość komórek na insulinę. Stanowi produkt wyjściowy do syntezy kwasu betulinowego (w którym pierwszorzędowa grupa hydroksylowa −CH2OH betuliny utleniona jest do grupy karboksylowej −COOH). Na tych dwóch substancjach opierają się lecznicze właściwości brzóz – zawierają je preparaty lecznicze i kosmetyczne uzyskiwane z brzozy, a także z kitu pszczelego i z pasożytniczych grzybów rosnących na brzozach.

Ważne aby mieć pojęcie gdzie była ona zbierana, bo badania wskazują, że pozyskana z brzóz rosnących na terenach skażonych zanieczyszczeniami przemysłowymi (miasta, drogi, zrekultywowane wyrobiska itp.) mogą być toksyczne z powodu kumulowania dużej ilości metali ciężkich [Shashkina i in. 2006].

Betulinę ekstrahuje się z kory brzozowej alkoholami, chloroformem... ocet może dla innych składników byłby właściwy. Dla uzyskania różnych składników osobiście stosuję dwunastogodzinną macerację w zimnej wodzie, a następnie 30 minutowe gotowanie pozostałych po maceracji fusów.

edit:

Końska i Komorowska [2009] informują
o wyizolowaniu z I. obliquus inotodiolu, kwasu inotowego, kwasu oblikowego i kwasu czekowego, które wykazały w badaniach farmakologicznych na zwierzętach działanie antytumoralne, przeciw− leukemiczne i przeciw mitodepresyjne!!!
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2023, 00:45:10 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Adamlas

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 184
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #10 dnia: Października 07, 2023, 14:16:24 »
Czy komuś zepsuła się lub zapleśniała pozostawiona, niesuszona czaga?

W nawiązaniu do wyżej:
Ktoś słyszał o jakichkolwiek zaleceniach, by używać/nie używać świeżej czagi => wygląda na to, że nie ma ostrzeżeń, że świeża niewysuszona miałaby coś niezdrowego.
Pojawiła się podpowiedz o znaczeniu w składzie betuliny, to nowa dla mnie informacja! Trzeba wymyślić, jak sprawdzić czy to betulina.
Dziękuję Pragmatykowi za inspirującą odpowiedź.
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11068
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #11 dnia: Października 09, 2023, 13:35:59 »
Czy komuś zepsuła się lub zapleśniała pozostawiona, niesuszona czaga?

Tylko, jeśli została zostawiona mokra w jakimś plastiku czy innym szczelnym pojemniku. Zostawiona w odkrytym wiadrze nie powinna spleśnieć.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 977
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #12 dnia: Października 09, 2023, 16:48:55 »
Z tego co wyczytałem, to istotne jest, aby surowiec był zebrany z żywego drzewa, nie zaś z już obumarłego... Kolejna informacja sugeruje, że opisywane w źródłach działanie ma wyłącznie chaga rosnąca na brzozie. Testowałem chagę rosnącą na olszy - bez różnicy w działaniu.
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2023, 16:51:22 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Adamlas

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 184
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #13 dnia: Października 10, 2023, 10:04:26 »
Pragmatyk?
Przypomnij proszę, swoją "zupę" do dzbanka sporządzasz z wysuszonym całkowicie błyskoporkiem czy z takim, co nie był extra suszony a tylko gdzieś oczekiwał leżąc, czy systematycznie pozyskujesz nowy świeży materiał i taki zalewasz?

Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11068
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #14 dnia: Października 10, 2023, 11:50:28 »
Z tego co wyczytałem, to istotne jest, aby surowiec był zebrany z żywego drzewa, nie zaś z już obumarłego...

Tak i nie: przede wszystkim sama czaga nie powinna być martwa, bywa, że i na żywym drzewie sobie nie radzi - drzewo się czasem potrafi obronić przed grzybem.

Cytuj
Kolejna informacja sugeruje, że opisywane w źródłach działanie ma wyłącznie chaga rosnąca na brzozie. Testowałem chagę rosnącą na olszy - bez różnicy w działaniu.

Może mieć mniej betuliny a więcej kwasu betulinowego, ale to nie musi być bardzo istotne w każdym przypadku.
Jest więcej doświadczeń i badań na temat grzyba z brzozy, możliwe, że tylko to jest przyczyną.

Pozdrowienia :-)