Autor Wątek: Ocet czagowy  (Przeczytany 477 razy)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
Ocet czagowy
« dnia: Luty 24, 2023, 20:19:31 »
Kto słyszał
o zastosowaniach octu czagowego? Czy było to tu omawiane? Znalazłem tylko:
...Ale, ale - ciekawe, jakie własności miałby wyciąg octowy z czagi? Na zdrowy rozum, chyba warto nastawić, może się przydać.

Pozdrowienia :-)

BASIU?
Ale jesteś kreatywna!

Czy zrealizowałaś pomysł? Jak zastosowałaś lub jak byś zastosowała?
Czy zakładasz, że taka obróbka wzmocniła by immunostymulację w stosunku do maceratu chłodno-wodnego, dla użytku wewnętrznego?
To lekarstwo czy środek odżywczy w Twoim mniemaniu? Myślę, że lekarstwo, ale chyba nie można przedawkować??
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2023, 21:12:16 wysłana przez Adamlas »
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Luu

• Średnio Pisze
Odp: Ocet czagowy
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 02, 2023, 20:20:39 »
Z octem zawsze trzeba uważać.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 16, 2023, 13:09:37 »
Ja osobiście w końcu nie próbowałam robić octu z czagi. Powinien być mniej szkodliwy, niż nalewka

Pozdrowienia :-)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 17, 2023, 09:07:16 »
BASIU

Dziękuję, że odpowiedziałaś o tym. Podpowiedz przepis proszę, może być 'improwizowany', jak byś robiła?. Spróbowałbym zrobić teraz na occie sklepowym, mam wysuszony surowiec. Zalać tak by przykryło? Dodać coś, ile wytrawiać?
Zakładam stosowanie wewnętrzne, profilaktyczno-testowe. Myślę, trzeba by rozcieńczać z wodą. Ocet jabłkowy dają 1-2 łyżki na szklankę?
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2023, 09:15:14 wysłana przez Adamlas »
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 20, 2023, 11:45:09 »
najlepiej samemu zrobic z tego ocet :po prostu na 1 litr przegotowanej chłodnej wody dać 4 łyżki cukru (to proporcje)  i zalac tym czagę, przykryć ściereczka ,zabezpieczyc gumką (przed muszkami owocówkami) i wstawić do ciemnego miejsca (ja po prostu w miare zakrywam recznikem te moje octy), myślę, ze w przypadku czagi nie ma możliwości pojawienia się pleśni, bo to silne ;), ale w razie czego przez pierwszy tydzień-dwa mieszac raz dziennie czystą drewnianą łyżką; po 3 tygodnaich zaczyna być gotowy, ale im dłużej stoi tym lepiej; tak bym zrobiła, gdybym sie chwilowo nie zraziła do czagi (za bezsennośc po niej)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2023, 17:39:17 »
Taak, czagę trzeba stosować z umiarem. W pierwszych kilku miesiącach stosowania 1 łyżeczkę na 2 litry naparu mieszanki. Pita w ciągu całego dnia,nawet wieczorem. Po tych kilku miesiącach bezsenność, ale taka dziwna - pomimo trudności z uśnięciem (zacząłem po prostu nadrabiać zaległości przy kompie w nocy) rano wstawałem wypoczęty...
zrobiłem przerwę z czagą, ale nie długą (kilka tygodni - żyć się jednak nie dało bez niej :-)
Teraz od dłuższego czasu 1/5 łyżeczki na 2 litry naparu, pitego przez cały dzień. Jest OK!
Bezsenności brak, a napęd właściwy :-)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 28, 2023, 19:17:15 »
Dziękuję za powyższe odpowiedzi jak podejść do octu z błyskoporka podkorowego: Goewie za podzielenie się autorskim przepisem na ocet i Pragmatykowi za dawkowanie przy naparze.

Konkludując: 1/5 łyżeczki na 2 litry - 1. zaskakujące (toż to nie szczwół!) 2. nasuwa mi się nauka dr Madausa, że słabe podniety wyraźnie działają. 3. czyli należałoby założyć, że zmniejszenie dawki octu, też powinno dać efekt Bezsenności brak, a napęd właściwy
Temat jest nadal aktualny i coraz bardziej inspirujący!

Propozycja proporcji składników dla uzyskania octu:
1 litr przegotowanej chłodnej wody
4 łyżki cukru
X łyżek rozdrobnionego błyskoporka podkorowego

Czy ktoś potrafi zasugerować, ile czagi wsypać dla 1 litra przewidywanego octu? Gdybyśmy robili nalewkę, to  zalalibyśmy ponad (utopilibyśmy) surowiec a jak jest w przypadku takiego octu?

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2023, 23:20:51 wysłana przez Adamlas »