General Category > Nasze przetwory ziołowe i nie tylko

Ocet czagowy

<< < (2/4) > >>

Pragmatyk:
Taak, czagę trzeba stosować z umiarem. W pierwszych kilku miesiącach stosowania 1 łyżeczkę na 2 litry naparu mieszanki. Pita w ciągu całego dnia,nawet wieczorem. Po tych kilku miesiącach bezsenność, ale taka dziwna - pomimo trudności z uśnięciem (zacząłem po prostu nadrabiać zaległości przy kompie w nocy) rano wstawałem wypoczęty...
zrobiłem przerwę z czagą, ale nie długą (kilka tygodni - żyć się jednak nie dało bez niej :-)
Teraz od dłuższego czasu 1/5 łyżeczki na 2 litry naparu, pitego przez cały dzień. Jest OK!
Bezsenności brak, a napęd właściwy :-)

Adamlas:
Dziękuję za powyższe odpowiedzi jak podejść do octu z błyskoporka podkorowego: Goewie za podzielenie się autorskim przepisem na ocet i Pragmatykowi za dawkowanie przy naparze.

Konkludując: 1/5 łyżeczki na 2 litry - 1. zaskakujące (toż to nie szczwół!) 2. nasuwa mi się nauka dr Madausa, że słabe podniety wyraźnie działają. 3. czyli należałoby założyć, że zmniejszenie dawki octu, też powinno dać efekt Bezsenności brak, a napęd właściwy
Temat jest nadal aktualny i coraz bardziej inspirujący!

Propozycja proporcji składników dla uzyskania octu:
1 litr przegotowanej chłodnej wody
4 łyżki cukru
X łyżek rozdrobnionego błyskoporka podkorowego

Czy ktoś potrafi zasugerować, ile czagi wsypać dla 1 litra przewidywanego octu? Gdybyśmy robili nalewkę, to  zalalibyśmy ponad (utopilibyśmy) surowiec a jak jest w przypadku takiego octu?

Adamlas:
Spotkała mnie dziś czaga. Zamierzam nie suszyć i ze świeżego surowca zrobić wyciąg octowy. Ktoś słyszał o jakichkolwiek zaleceniach, by używać/nie używać świeżej czagi (szczególnie w rozumieniu: nie wysuszonej uprzednio) jako surowca? Zakładam proporcje 1:7. Octem wg deklaracji na etykiecie hipermarketu: 10%.

Adamlas:
PRAGMATYK? KTOŚ JESZCZE?
Wiecie jakiego rodzaju substancje z błyskoporka podkorowego, mogą być odpowiedzialne za niespanie, motywację, energię? Przejdą do octu?

Pragmatyk:
Bez sprawdzania mogę napisać to, co pisałem o pierwszym zetknięciu z betuliną w naturze: czysta betulina i jej pochodne przy wdychaniu powodują przypływ energii (może to efekt podniesienia czułości komórek na insulinę(?) może pozytywnego wpływu na OUN?). Zauważyłem to kilka lat temu całkiem przypadkiem, a że jestem dociekliwy drążyłem do czasu aż spróbowałem chagi. Stosuję ją dziś na przykład na aktywny nowotwór piersi - z dużym powodzeniem zarówno w zastopowaniu bardzo późnego stadium jak i wsparcia organizmu w regeneracji po chemii.

Wikipedia podaje:

--- Cytuj ---Betulina wykazuje właściwości lecznicze wobec wielu schorzeń, także przeciwnowotworowe. Wchodzi w interakcje z białkami wiążącymi czynnik regulujący sterole, które pełnią ważną rolę w aktywowaniu ekspresji genów zaangażowanych w syntezę cholesterolu, kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, czego skutkiem jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i zdolność zapobiegania otyłości. Betulina zwiększa również wrażliwość komórek na insulinę. Stanowi produkt wyjściowy do syntezy kwasu betulinowego (w którym pierwszorzędowa grupa hydroksylowa −CH2OH betuliny utleniona jest do grupy karboksylowej −COOH). Na tych dwóch substancjach opierają się lecznicze właściwości brzóz – zawierają je preparaty lecznicze i kosmetyczne uzyskiwane z brzozy, a także z kitu pszczelego i z pasożytniczych grzybów rosnących na brzozach.
--- Koniec cytatu ---

Ważne aby mieć pojęcie gdzie była ona zbierana, bo badania wskazują, że pozyskana z brzóz rosnących na terenach skażonych zanieczyszczeniami przemysłowymi (miasta, drogi, zrekultywowane wyrobiska itp.) mogą być toksyczne z powodu kumulowania dużej ilości metali ciężkich [Shashkina i in. 2006].

Betulinę ekstrahuje się z kory brzozowej alkoholami, chloroformem... ocet może dla innych składników byłby właściwy. Dla uzyskania różnych składników osobiście stosuję dwunastogodzinną macerację w zimnej wodzie, a następnie 30 minutowe gotowanie pozostałych po maceracji fusów.

edit:

Końska i Komorowska [2009] informują
o wyizolowaniu z I. obliquus inotodiolu, kwasu inotowego, kwasu oblikowego i kwasu czekowego, które wykazały w badaniach farmakologicznych na zwierzętach działanie antytumoralne, przeciw− leukemiczne i przeciw mitodepresyjne!!!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej