Autor Wątek: Pestki winogron  (Przeczytany 830 razy)

Offline vilach

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 5
Pestki winogron
« dnia: Września 01, 2023, 17:48:40 »
Witam serdecznie :)
Mam takie pytanie czy ktoś z forumowiczów zna przepis na nalewkę z pestek winogron.

Offline Darchom

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 46
Odp: Pestki winogron
« Odpowiedź #1 dnia: Września 02, 2023, 12:12:29 »
Czołem.
A jakie smaki chcesz uzyskać ? Czego się spodziewasz po takiej nalewce ?
Wyciśnij i niech Ci olej nakapie.

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1480
Odp: Pestki winogron
« Odpowiedź #2 dnia: Września 02, 2023, 12:42:31 »
Ciekawsza od oleju w pestkach winogron jest cała reszta - OPC, resveratrol... . Suche zmielone są dobre same w sobie: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/mielone-wytloki-i-pestki-z-winogron-zero-waste - akurat tego skarbu za niedługo będzie u mnie do oporu (będzie robione winko :) ) - do tej pory szło w kompost, teraz - będzie przemiał j.w. i nalewka (na suplement) - na wódce - sądząc po składzie - te wartości powinny się wyekstrahować w takich procentach. Dzięki za inspirację :) .

Offline vilach

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: Pestki winogron
« Odpowiedź #3 dnia: Września 02, 2023, 20:42:55 »
Dzięki za odzew w sprawie nalewki. Nie chodzi mi o smak ale o właściwości lecznicze.
Znalazłam kiedyś przepis rosyjskiej zielarki Zajcewa na nalewkę z pestek winogron i chciałam się zorientować czy ktoś to robił lub słyszał o tej nalewce.
50 gram pestek winogron zalać 1/2 litra wódki na 14 dni. Zażywać po łyżce stołowej 2-3 x dziennie z niewielką ilością wody.

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1480
Odp: Pestki winogron
« Odpowiedź #4 dnia: Września 02, 2023, 21:13:52 »
Dr HR w swoich recepturach nalewek podaje najczęściej proporcję 1:5 - wychodziłoby 100g pestek/ 0,5 l wódki. Byłoby łatwiejsze do odmierzania - tylko na łyżeczki i zajmowałoby mniej miejsca :) .

Offline Darchom

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 46
Odp: Pestki winogron
« Odpowiedź #5 dnia: Września 03, 2023, 10:18:40 »
OK, nalewka jako taka wydawała się bez większego sensu.
Skórki (szczególnie czerwonych) oddają co maję w procesie maceracji, ale faktycznie przecież coś zostaje.
Ten przepis na mielone wytłoki godny uwagi i jak się wydaje powinno się zalać alkoholem raczej rozdrobnione pestki winogron.

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1480
Odp: Pestki winogron
« Odpowiedź #6 dnia: Września 03, 2023, 19:54:07 »
OK, nalewka jako taka wydawała się bez większego sensu.
Skórki (szczególnie czerwonych) oddają co maję w procesie maceracji, ale faktycznie przecież coś zostaje.
Ten przepis na mielone wytłoki godny uwagi i jak się wydaje powinno się zalać alkoholem raczej rozdrobnione pestki winogron.

Pestki i wytłoki mogą być różne - mogą być po fermentacji w miazdze - po produkcji wina czerwonego, mogą być po tłoczeniu soku na wino białe albo na sok. Ja będę miał te drugie - więc z pełnym składem.

Offline Darchom

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 46
Odp: Pestki winogron
« Odpowiedź #7 dnia: Września 12, 2023, 14:18:03 »
OK. Pisałem o winie czerwonym i wytłokach które pozostają.
Wytłoki po jagodach jasnych pod względem zawartości polifenoli większej wartości nie mają.
Z jagód ciemnych można zrobić wino białe lub przeznaczyć na sok i tu to co jest w skórce pozostaje.

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1480
Odp: Pestki winogron
« Odpowiedź #8 dnia: Października 22, 2023, 11:55:22 »
Dzięki za odzew w sprawie nalewki. Nie chodzi mi o smak ale o właściwości lecznicze.
Znalazłam kiedyś przepis rosyjskiej zielarki Zajcewa na nalewkę z pestek winogron i chciałam się zorientować czy ktoś to robił lub słyszał o tej nalewce.
50 gram pestek winogron zalać 1/2 litra wódki na 14 dni. Zażywać po łyżce stołowej 2-3 x dziennie z niewielką ilością wody.

Znalazłem o tej nalewce - Zajcewa zalecała ją w chorobie popromiennej. Czytałem o podobnym zastosowaniu aronii.
Abstrahując od choroby popromiennej - przy okazji nastawiania wina czerwonego - nasuszyłem sporo poprodukcyjnych wytłoków z pestkami. Okazuje się, że herbatka na tym ma ciekawy, intensywny, przyjemny smak. Myślę, że oprócz jakichś ilości antocyjanów, resveratrolu ... z winogron jest w niej dodatkowo sporo witamin z grupy B - drożdże to sposób na suplementację tych witamin. Dzięki za inspirację - tego suszu mam ~2dm3 - na pewno się nie zmarnuje :) , a w przyszłym roku ususzę jeszcze więcej :) .

Offline Darchom

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 46
Odp: Pestki winogron
« Odpowiedź #9 dnia: Października 31, 2023, 13:38:50 »
Mnie też to zainspirowało, ale ponieważ wytłoki z czerwonych winogron to zmielone i wyciśnięte całe kiście więc procentowo mało tam jest skórki (chyba że się obiera jagody i tylko je przetwarza) więc wymyśliłem coś takiego.

Rzecz dotyczy aronii, którą mielę, zalewam wodą, maceruję kilka dni, wyciskam sok który po szaptalizacji idzie do balonu a wytłoki suszę. Wyszło ładnie, aronia jest równie wartościowa co winogrona choć mało popularna. Napoju jeszcze nie piłem bo fermentuje, a susz zamierzam dodatkowo zmielić w młynku kulowym (jak go zrobię lub kupię) i dodawać wszędzie tam gdzie będzie pasował.

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1480
Odp: Pestki winogron
« Odpowiedź #10 dnia: Października 31, 2023, 14:21:07 »
Ja robię wino z samych owoców, więc te wytłoki u mnie to prawie same skórki - pestki w większości opadają na dno pojemnika fermentacyjnego - tych nie suszyłem.
 Co do aronii - smakowo pięknie się komponuje z czarną herbatą - na pewno sok, wytłoki przypuszczam, że też. Na taki użytek nie mieliłbym ich, tylko dodawał w całości do zaparzacza.

Offline Darchom

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 46
Odp: Pestki winogron
« Odpowiedź #11 dnia: Października 31, 2023, 18:52:00 »
OK wszystko jasne. Będę mielił bo mam takiego pomysła, żeby je w całości pochłonąć np. w naleśnikach.
A młyn kulowy potrafi zrobić mikroskopijne ziarno - jak pył i tym sposobem najlepiej się przyswaja (tak jak muchomory czerwone - to z innego wątku).
Więc smacznego  :)