Autor Wątek: Gemmoterapia  (Przeczytany 506 razy)

Offline koch

• Nowy
  • *
Gemmoterapia
« dnia: Luty 17, 2023, 13:06:16 »
Witam. Mam ogólne pytanie związane z tematem.
Nadchodzi sezon na zbieranie różnych pączków. Czytając to co pisze dr. Różański odnoszę wrażenie że gemmoterapia jest raczej nie dla facetów tzn. czytam o działaniu estrogennym np. , są też informacje o działaniu przeciwreumatycznym, przeciwartretycznym ale też o regulacji hormonów.
Zastanawiam się czy zastosowanie z myślą o np. reumatyzmie czy po prostu jako ogólnowzmacniające nie rozreguluje czegoś w organiźmie brzydszej połowy świata😆?

Offline 44

• Średnio Pisze
Odp: Gemmoterapia
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2023, 14:41:25 »
Ogólnie jest zasada, że mężczyźni powinni unikać ziół o działaniu estrogennym.
W ciele mężczyzny estrogen walczy z testosteronem. Im wyższy poziom estrogenu, tym niższy testosteronu i odwrotnie. Jednak trzeba by stosować je dłuższy czas.
W krótkim terminie nie zaszkodzą. Obecnie bardzo dużo mężczyzn ma problem ze zbyt niskim poziomem testosteronu, dlatego trzeba uważać.
Ale dużo ziół działa właśnie regulująco, dlatego należy czytać działania konkretnych ziół. 

Offline bartek

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 20, 2023, 16:25:52 »
A co się stanie jeżeli mężczyźni będą zażywać spore dawki ziół o działaniu estrogennym?

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 20, 2023, 17:23:15 »
Ad. A co się stanie. Dużo się stanie, np. to:

Estrogeny powodują relaksacje mięśni gładkich i rozluźnienie włókien kolagenowych. Wpływają na syntezę prostaglandyn, tlenku azotu i kolagenu.

Progesteron wpływa na hamowanie skurczu mięśniówki gładkiej w naczyniach, zwiększenie pojemności układu żylnego, zastój i dysfunkcję zastawek żylnych.

Estrogeny hamują poliferację mięśni gładkich naczyń, zmieniają odpowiedz zapalną poprzez hamowanie produkcji cytokin, białek adhezyjnych, zmniejszają odpowiedz płytek, tj. reakcję agregacji i adhezji oraz reaktywność monocytów.

..działanie estrogenów ...w naczyniach  żylnych może prowadzić do powstania żylaków. Liczne badania wykazały różnego stopnia ścieńczenia błony wewnętrznej ściany żylaków przez zastąpienie mięśni gładkich kolagenem, a obecność receptorów estrogenowych i progesteronowych potwierdza uczestnictwo hormonów w powstawaniu żylaków

(pogrubienia moje)
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline bartek

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 20, 2023, 17:53:50 »
@Adamlas
Dzięki, czyli stosować mało

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 21, 2023, 09:59:31 »
A co się stanie jeżeli mężczyźni będą zażywać spore dawki ziół o działaniu estrogennym?

Nic się nie stanie. Większość żywności jest estrogenna. Klasyczne anaboliki, jak lucerna, czyli marketingowo alfa-alfa jest estrogenna.

Chłopaki, nie wariujcie na temat naturalnych estrogenów. Nikt wam nie każe zajadać się aptecznym estradiolem bez absolutnej przyczyny. Zioła to nie tylko jedna substancja, to jest kompleks, który zawiera mnóstwo regulatorów, które współpracują z regulatorami / hormonami wewnętrznymi.

No i należy pamiętać, że po przejściu przez przewód pokarmowy większość substancji jest rozmontowana i to są tylko surowce, z których organizm sobie coś zrobi może nawet zgodnie z naszymi zamiarami. Czasem składniki ziół działają tylko sygnalizacyjnie "tędy droga" lub jako katalizator.

Gdyby to było tak proste, że jedna substancja w określonej dawce daje jednoznaczny efekt, to endokrynolodzy by nie mieli co robić, bo by ich zastępował algorytm.
Owszem, to jest marzenie wyznawców sekty medycynie opartej na dowodach z podwójnej ślepej próby, ale to tak nie działa. Nadal nie ustalono, jaki składnik drzew lub betonowej ściany za oknem szpitala powoduje, że pacjenci widzący drzewa przez okna szybciej zdrowieją niż pacjenci widzący betonowa ścianę.

Ale tu schodzimy do poziomu filozofii.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2023, 10:10:24 wysłana przez Basia »

Offline koch

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 21, 2023, 21:57:26 »
I o to chodziło, jak i mnie chodzi dostałem więcej  odpowiedzi niż było pytań. Dzięki Basia. A jak chodzi o pączki to na 100% gdzieś, ktoś na forum pisał że któreś (pączki)  dla chłopów nawet wskazane. Tylko nie mogę tego znaleźć i stąd min moje pytanie. Pozdrawiam.

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 26, 2023, 11:03:57 »
Wśród wegetarian, którzy jedzą soję, jest takie powiedzenie: od soi nie stoi. Ja bym uważał na zioła o działaniu typowo estrogennym.