Autor Wątek: listki pomarańczy i mandarynki  (Przeczytany 7224 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
listki pomarańczy i mandarynki
« dnia: Maja 15, 2011, 07:17:06 »
Kiedys o tym wspominałem , ale wspomnę z wiadomych względów i tutaj.Otóż w domu posiadam dość okazałe drzewka pomarańczy i mandarynki. Z liści tych drzewek rok w rok robię nalewkę (spirytus+woda+listki). Razu pewnego kiedy dopadł mnie wirus opryszczki nie mając niczego pod ręką ( zwyke uzywałem olejku pichtowego , tóry się skończył) zasmarowałem obficie chwasta i udałem się do pracy gdzie stwierdziłem ze chwast praktycznie wymarł. Sprawdziłem to kilka miesięcy później i efekt był ten sam.
Czasem i przypadek bywa matka wynalazku  ;)

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: listki pomarańczy i mandarynki
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 15, 2011, 10:00:53 »
Co nam pozostaje oprócz zazdrości, że masz takie fajne rośliny w domu?
Listki zawierają olejek eteryczny, który okazał się tak samo skuteczny , jak pichtowy. Jest go pełno w cytrusowej skórce, dlatego cytrusy tak pachną przy obieraniu.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 15, 2011, 11:46:21 »
Czyli mówicie, że olejek pomarańczowy/cytrynowy jest w stanie likwidować wrzód opryszczki? Mam kilkoro znajomych, którym maście apteczne zanadto nie pomagają...

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 15, 2011, 11:47:35 »
Dostałem te drzewka od życzliwych znajomych ... Maja w swoim domu i ogrodzie naprawdę sporo materiału. Wizyty u nich to czysta uczta...
Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 15, 2011, 11:48:40 »
Wyczytałem kiedys ze regularne picie naparów z melisy potrafi wytępić wirus wewnątrz organizmu.

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 15, 2011, 14:14:48 »
swego czasu po prostu posadziłam pestki pomarańczy, cytryny i mandarynki w doniczce i urosły sobie spokojnie.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 15, 2011, 20:02:29 »
Alchemiku  , zaproś swoich znajomych z opryszczką na stronę  o olejkach
http://www.rozanski.ch/oleum.htm
cytrynowy, grejpfrutowy, pichtowy, geraniowy to tylko niektóre skuteczne olejki, dodatkowo doktor podaje formuły potrzebne do wytworzenia leczniczych mazideł .

Offline kasiamamamisia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 27, 2012, 16:47:31 »
a u mie w domy oczywiście opryszczkę zwalcza się olejem wrotyczowym

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 25, 2012, 13:21:32 »
Żonie momentalnie działa nalewka wrotyczowa. Zoviraxy chowają się po kątach i płaczą - tak są mało skuteczne w porównaniu z 'tansy' ;)
Różnice, głupcze!