Autor Wątek: Uczep trójlistny- testy  (Przeczytany 36513 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Uczep trójlistny- testy
« dnia: Listopada 21, 2011, 07:06:39 »
Witam

Dzięki uprzejmości dwóch pań ( Basia, Madzia- dziękuję za szczodrość) otrzymałem sporo surowca(uczep ) do testowania. A więc po kolei:

Kapiele - Znakomite efekty w postaci wzmocnienia i oczyszczenia skóry ( polecam dla chorych na łuszczycę i dla ludzi z problemami skórnymi typu ropniaki , wągry itp) . Kąpiel przygotowywałem w następujący sposób: 2 garście ziela  gotowałem nie doprowadzając do wrzenia około 10 min. następnie do wanny i 20 minut moczenia , po wyjściu nie spłukujemy.

Do przemywania twarzy-Robimy mocny napar tzn. do szklanki wsypujemy 4  pełne łyżeczki ziela zalewamy i odstawiamy na kilka godzin . Odsączamy , przelewamy do szklanki i pod przykryciem przechowujemy w lodówce przez okres 3 dni. Rano i wieczorem używając płatków kosmetycznych przemywamy naparem twarz. napar znakomicie walczy z pryszczykami a także widocznie wzmacnia skórę. Zauważyłem ze taki napar ma przewagę na wyciągami olejowymi po których często mnożą sie kolejne problemy ( czystość oleju ma tu wiele do życzenia). Tak czy siak na wyczyszczenie twarzy uczep nadaje się znakomicie.

Do wewnątrz- Tu nie znalazłem chętnego to wytestowania więc potwierdzę że najbardziej widocznym efektem jest w moim przypadku efekt wyciszajaco-uspokajajacy. Co ma na to wpływ? Czy jest tak tylko w moim przypadku? (proze o opinie osoby , które popijały uczep).

Podsumowując – jest to bardzo cenne zioło dla osób z chorobami skórnymi i ludzie chorujący powinni bliżej się nim zainteresowac.

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stopi

• Średnio Pisze
Odp: Uczep trójlistny- testy
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 21, 2011, 20:23:01 »
Ja napiszę tylko, że chętnie bym spróbował, ale teraz już raczej nie znajdę dobrego ziela :)

Offline Izabela

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 21, 2011, 21:47:10 »
Ja dzisiaj w sklepie zielarskim kupiłam uczep i rzepik, bo śniło mi się, że mam to kupić.
Dla męża rzepik a dla mnie uczep, bo kiedyś walczyłam z nużycą. Jutro przemyję nim twarz.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 22, 2011, 06:26:27 »
Ja napiszę tylko, że chętnie bym spróbował, ale teraz już raczej nie znajdę dobrego ziela :)
Daj adres mam jeszcze na tyle ze moge siepodzielić.
Ja dzisiaj w sklepie zielarskim kupiłam uczep i rzepik, bo śniło mi się, że mam to kupić.
Dla męża rzepik a dla mnie uczep, bo kiedyś walczyłam z nużycą. Jutro przemyję nim twarz.
Koniecznie napisz o wynikach.
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline witek99

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 22, 2011, 06:54:26 »
stosuję:
maść z wyciągu olejowego z uczepu plus nalewka kokoryczkowa i wosk pszczeli - podłoże lanolina,  zamiennie : olej rycynowy + olej kozieradkowy 1:1

Witek

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 22, 2011, 07:49:15 »
Na jakich olejach robisz wyciągi? W jakich przypadkach stosujez swoje receptury?

Offline witek99

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 23, 2011, 06:18:33 »
Uczep robiłem na oleju winogronowym ( po uprzednim zwilżeniu alkoholem ), oleje stosuję głównie wg wskazań naszego Gospodarza, wszystkie podgrzewam (termometr)
te dwie receptury znakomicie sprawdzają się przy suchej, łuszczącej się skórze twarzy.
Moje "przeboje":
maść arnikowa ( podłoże linomag maść ) - "sińce" pod oczami - kosmetycznie, czasami nie nadążam z produkcją dla córki i jej koleżanek - odstawiły inne kremy firmowe,
maść tormentiolowa ( podłoże linomag maść ) wszelkie syfki, krosty,
maść ziołowo-pichtowa gojąca - wszelkie łuszczenie sie skóry np na małżowinie usznej, nosie oraz rany itp,
maść arnikowa i rutowa na siniaki (nawet chorobowe)
wszystkie na bazie przepisów naszego Gospodarza

Witek

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 23, 2011, 07:13:27 »
Uczep robiłem na oleju winogronowym ( po uprzednim zwilżeniu alkoholem ), oleje stosuję głównie wg wskazań naszego Gospodarza, wszystkie podgrzewam (termometr)

Mozesz bardziej opisać  w jakim stopniu zwilzasz? Czy w taki ze nie potrzebujesz potem gliceryny aby połączyc olej ?

Pozdrawiam - Fresh

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 23, 2011, 10:24:39 »
Witek a podłoże maściowe linomag to gdzie kupujesz? Czy to przypadkiem nie są tubki a w tubkach oprócz linomagu masa innych zupełnie niepotrzebnych składników?

Offline witek99

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 23, 2011, 11:58:31 »
Witek a podłoże maściowe linomag to gdzie kupujesz? Czy to przypadkiem nie są tubki a w tubkach oprócz linomagu masa innych zupełnie niepotrzebnych składników?

tak to limagag maść w tubce
Skład100 g maści zawiera:
Linomag 20,0 g, lanolina bezwodna 40,0 g,wazelina biała 40,0 g.

Wskazania
Choroby skóry, jak nadmierna suchość skóry, wyprysk, wyprzenia, odparzenia, łuszczyca. Można stosować do codziennej pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt.

Witek

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 23, 2011, 12:07:42 »
Dziękuję za informację. Pytałam, bo czytałam skład różnych tubek linomagu i wyglądało to niesmacznie.

Offline witek99

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 23, 2011, 12:12:42 »
Mozesz bardziej opisać  w jakim stopniu zwilzasz? Czy w taki ze nie potrzebujesz potem gliceryny aby połączyc olej ?

Pierwszy raz, przy uczepie używałem alkoholu - jako wstęp do maceracji olejem.Zwilżyłem na oko ;D tak by susz lekko nawilżyć starając się użyć go jak najmniej.
Do tego mazidła nie używałem gliceryny.
Wcześniejsze maceraty olejowe były czyste i utrzymują sie miesiącami w stanie bardzo dobrym. Pilnowałem podgrzania oleju.
Łączeniu oleju z podłożem ułatwia ucieranie maści w czasie jej stygnięcia.

Witek

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 23, 2011, 14:06:30 »
No to w tej sytuacji Witek masz wielki minus....

Offline witek99

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 24, 2011, 05:37:58 »
A można dokładniej

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 24, 2011, 06:27:08 »
Taka wiedzai praktyka i tylko 11 artów? :) Wstyd  :)

Pozdrawiam - Robert