Autor Wątek: Wyżlin większy (Lwia paszcza)  (Przeczytany 2309 razy)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
Wyżlin większy (Lwia paszcza)
« dnia: Lutego 03, 2023, 17:14:10 »
W treści strony:
https://rozanski.li/2303/lwia-paszcza-wyzlin-wielki-antirrhinum-majus-l-w-dawnej-medycynie/
pośród wskazań jest: przerost gruczołu krokowego.

Ktoś wie, dlaczego akurat to ziele poleca się dla stercza i jak mogłoby pomóc? Co więcej, poleca się napar wodny a w sterczu aktywne są składniki lipofilowe?

Ktoś kiedykolwiek spotkał się z informacjami, jak lwia paszcza działa na hormony?
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2023, 09:35:32 wysłana przez Basia »
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Wyżlin większy
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 03, 2023, 20:41:42 »
W opisie jest: "głównie moczopędne i odtruwające, przeciwzapalne, antybakteryjne".
To normalnie powinno wystarczyć. Nie ma tu nic o działaniu hormonalnym.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2023, 09:35:48 wysłana przez Basia »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 04, 2023, 02:08:08 »
Znalazłem badania naukowe potwierdzające działanie wyciągu z Lwiej Paszczy na różne linie komórkowe nowotworów.

Na ile mają one wspólne źródło z opisywanym działaniem wybranych monoterpenów na prostatę: B-sitosterolu i kwasu ursolowego trzeba by sprawdzić... ale przemknęła mi tam lwia paszcza...
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2023, 09:36:01 wysłana przez Basia »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 04, 2023, 19:34:26 »
Ha, nie mam czasu szukać, ale ułatwię sobie i dojdziemy od strony składnika czynnego:-)

cyt: "β-Sitosterol działa na przerost prostaty poprzez hamowanie enzymu zwanego 5-α-reduktazą, blokując konwersję testosteronu do dihydrotestosteronu, zmniejszając w ten sposób ilość dihydrotestosteronu."

- na pewno znajdzie tu zastosowanie bazylia święta, korzeń biedrzeńca, korzeń barszczu, ziele estragonu, owoc sideritis scardiaca, kora i kwiat kaliny!
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2023, 19:15:27 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 04, 2023, 20:06:44 »
Sitosterole w ogólności są w wielu (około stu?) naszych surowcach i mogą konwertować do wspominanych w innym moim wątku glikokortykosteroidów jako problematycznych dla grasicy, podobnie jak stigmasterol.

PRAGMATYK?
Podaj proszę źródło Twojego cytatu z wyżej.
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2023, 09:37:11 wysłana przez Basia »
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 05, 2023, 00:53:15 »
Zacytowałem tylko "zajawkę" - w treści znajdziesz dużo więcej informacji - niestety po angielsku. Piszesz o zagrożeniu dla grasicy... jak zwykle jest to pewnie kwestia dawki - trudno przedawkować spożywcze zioła, bardzo łatwo suplementy. W każdym razie beta sitosterol stosuje się oficjalnie w leczeniu prostaty, jak wynika z poniższego. O zagrożeniu dla grasicy informacji brak.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4362742/

A tak na marginesie, to nasz gospodarz, a w zasadzie większość fitoterapeutów traktuje wyżlin po macoszemu...
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2023, 19:14:10 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 06, 2023, 21:33:32 »
Sitosterole w ogólności są w wielu (około stu?) naszych surowcach i mogą konwertować do wspominanych w innym moim wątku glikokortykosteroidów jako problematycznych dla grasicy, podobnie jak stigmasterol.

W kontekście wyżlinu zauważyłeś to niebezpieczeństwo, ale w pestkach dyni Ci nie przeszkadza? ;-)

Cytat z dr. Różańskiego: "Olej dyniowy hamuje aktywność 5-alfa-reduktazy i wiązanie testosteronu (dehydrotestosteronu, DHT) do cytoplazmatycznych receptorów androgenowych. Działa moczopędnie i przeciwzapalnie na układ moczowo-płciowy.
Zawiera inhibitory cyklooksygenazy prostaglandynowej, substancje antyoksydacyjne i przeciwrodnikowe. Hamuje procesy przerostowe gruczołu krokowego."

To jest dokładnie ten mechanizm, o którym pisałem odnosząc się do ziół takich jak bazylia święta, ale ekstrakty z nich zawierają wielokrotnie mniej tychże, problematycznych według Ciebie, sitosteroli niż pestki dyni, które jak piszesz stosujesz...

Woda też może być zabójcza :-)