Autor Wątek: Kłosowiec fenkułowy a mięta meksykańska, czyli koleus aromatyczny  (Przeczytany 987 razy)

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 971
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Mam pytanie do osób które uprawiają te rośliny - czy przypadkiem nie jest to ta sama roślina?

Lubię mieć u siebie rożne rośliny wartościowe i z tych dwóch zacząłem od mięty meksykańskiej (nasiona kupione z wieloma innymi u Armady). Następnie trafiłem na opis kłosowca fenkułowego...
Po obejrzeniu zdjęć odnoszę wrażenie, ze jest to ta sama roślina.. i szkoda mi czasu oraz miejsca na zabawę z introdukowaniem, jeśli miałbym dublować - mięta meksykańska u mnie rośnie jak chwast - po posadzeniu, dwa lata temu, kilku sadzonek wyhodowanych z nasion mam jej pełno wszędzie :-)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2023, 10:47:32 wysłana przez Basia »

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 971
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Kłosowiec fenkułowy a mięta meksykańska, czyli koleus aromatyczny
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 15, 2023, 01:16:55 »
Łatwo dać się wpuścić w ślepą uliczkę, jeśli współczesne publikatory traktuje się jak biblię...
(jak już uznajemy wpływ religii na ziołolecznictwo ;-)

Tymczasem chwila próby - znalezienia czegoś na temat mięty meksykańskiej w źródłach naukowych okazuje się całkiem jałowa. Z tego wyciągam wniosek, że znów marketing jest bardziej przebojowy od wiedzy.

Najprawdopodobniej ktoś publikując artykuł o Plectranthus amboinicus (mięta meksykańska, kubańskie oregano)



w kolorowym portalu dla znudzonych pań, wstawił zdjęcie kłosowca



i zaczęło to żyć własnym życiem. Od razu uprzedzę, że nie sprawdzałem, czy ów autor posiadał tytuł, stopień czy tylko imaginację kompetencji - ważne, że rodzimi specjaliści wzięli to za dobrą monetę i sprzedając nasiona kłosowca określają go nazwą mięta meksykańska.

Dopuszczam możliwość, że się mylę, ale wszystkie znaki na niebie i ziemi na tę chwilę wskazują, że jest to bardzo mało prawdopodobne. Ciekaw jestem opinii osób które zetknęły się z obiema roślinami.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2023, 10:47:42 wysłana przez Basia »

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 971
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Kłosowiec fenkułowy a mięta meksykańska, czyli koleus aromatyczny
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 26, 2023, 17:19:28 »
Gdyby ktoś chciał znaleźć więcej informacji o koleusie aromatycznym, to znajdzie je szukając pod nazwą Koleus aromatyczny Coleus amboinicus, syn. Plectranthus amboinicus.

W tradycyjnej medycynie Indii roślina stosowana jest w leczeniu szerokiego spektrum chorób: gorączki malarycznej, stanów zapalnych, kaszlu, przewlekłej astmy, zapalenia oskrzeli, chorób wątroby, kamieni nerek i żółci.

W Indonezji stosuje się ją w celu stymulacji laktacji po porodzie, a także jako aromatyczny środek wiatropędny i przeciw robakom. Stosowany jest także jako dodatek do żywności i pasza.

Liście tej rośliny są często spożywane na surowo lub używane jako aromat. W Indiach liście C. amboinicus spożywa się z maślanką, jogurtem itp. podczas biegunki wywołanej infekcją. Na przestrzeni lat przeprowadzono szereg badań potwierdzających bardzo szerokie spektrum działania C. amboinicus . Badania in vivo wykazały, że roślina ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe przeciwko mięsakowi-180 i rakowi wodobrzusza Ehrlicha, przeciwreumatoidalnemu zapaleniu stawów oraz działanie przeciwdrobnoustrojowe przeciwko Staphylococcus aureus. Badania in vitro wykazały również, że ekstrakt z C. amboinicus wykazywał działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, działanie przeciwgrzybicze w pożywieniu i działanie przeciwłupieżowe, a także działanie cytotoksyczne wobec komórek MCF-7 raka piersi oraz działanie antyproliferacyjne na linie komórek nowotworowych: Caco-2, HCT-15 i MCF-7. Fitochemikalia występujące w tej roślinie obejmują różnorodne związki fenolowe, takie jak kilka metoksylowanych flawonoidów, kwasy hydroksycynamonowe – kwas rozmarynowy, kwasy szałwiolowe A i L, kwas shimobashiric C – i wiele składników o mniejszym udziale. Drugą ważną klasą fitochemiczną C. amboinicus są izoprenoidy, takie jak fitosterole, liczne lotne mono- i seskwiterpenoidy występujące w olejkach eterycznych.

Istotne są różnice pomiędzy roślinami z upraw w Indiach a w Polsce. Rodzime mają znacząco wyższą zawartość przeciwutleniających polifenoli, kosztem niższej zawartości diterpenoidów.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=Coleus+amboinicus
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2023, 10:48:01 wysłana przez Basia »

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 971
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Kłosowiec fenkułowy a mięta meksykańska, czyli koleus aromatyczny
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 11, 2023, 14:16:04 »
Koleusa aromatycznego mam na parapecie od wiosny.... i okazało się, że przestały mnie odwiedzać komary! Raczej sporo ich w salonie, kuchni i pozostałych pokojach, a u mnie nawet przy otwartym oknie ani jednego. Chyba też olejki aromaticusa odstraszają pozostałe owady... bo nie widzę ani pająków ani biedronek, ani masowo u mnie występujących "podłużnych biegaczy"...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2023, 10:48:33 wysłana przez Basia »