Gdyby ktoś chciał znaleźć więcej informacji o koleusie aromatycznym, to znajdzie je szukając pod nazwą Koleus aromatyczny
Coleus amboinicus, syn. Plectranthus amboinicus.
W tradycyjnej medycynie Indii roślina stosowana jest w leczeniu szerokiego spektrum chorób: gorączki malarycznej, stanów zapalnych, kaszlu, przewlekłej astmy, zapalenia oskrzeli, chorób wątroby, kamieni nerek i żółci.
W Indonezji stosuje się ją w celu stymulacji laktacji po porodzie, a także jako aromatyczny środek wiatropędny i przeciw robakom. Stosowany jest także jako dodatek do żywności i pasza.
Liście tej rośliny są często spożywane na surowo lub używane jako aromat. W Indiach liście C. amboinicus spożywa się z maślanką, jogurtem itp. podczas biegunki wywołanej infekcją. Na przestrzeni lat przeprowadzono szereg badań potwierdzających bardzo szerokie spektrum działania C. amboinicus . Badania in vivo wykazały, że roślina ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe przeciwko mięsakowi-180 i rakowi wodobrzusza Ehrlicha, przeciwreumatoidalnemu zapaleniu stawów oraz działanie przeciwdrobnoustrojowe przeciwko Staphylococcus aureus. Badania in vitro wykazały również, że ekstrakt z C. amboinicus wykazywał działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, działanie przeciwgrzybicze w pożywieniu i działanie przeciwłupieżowe, a także działanie cytotoksyczne wobec komórek MCF-7 raka piersi oraz działanie antyproliferacyjne na linie komórek nowotworowych: Caco-2, HCT-15 i MCF-7. Fitochemikalia występujące w tej roślinie obejmują różnorodne związki fenolowe, takie jak kilka metoksylowanych flawonoidów, kwasy hydroksycynamonowe – kwas rozmarynowy, kwasy szałwiolowe A i L, kwas shimobashiric C – i wiele składników o mniejszym udziale. Drugą ważną klasą fitochemiczną C. amboinicus są izoprenoidy, takie jak fitosterole, liczne lotne mono- i seskwiterpenoidy występujące w olejkach eterycznych.
Istotne są różnice pomiędzy roślinami z upraw w Indiach a w Polsce. Rodzime mają znacząco wyższą zawartość przeciwutleniających polifenoli, kosztem niższej zawartości diterpenoidów.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=Coleus+amboinicus